Chui – Split, Kocka / 30. Studenog-2018.

Urnebes fuzijskog kaosa!

Postoje bendovi koje jednostavno volite, katkad znate, ali katkad i nemate pojma zašto, ali se svaki put uvjerite u opravdanost te simpatije na njihovom koncertu.

To je slučaj s grupom Chui koja je gostovala u Kocki i ponovo nam pokazala da je simpatija prema njima i te kako opravdana. Iako van svih struja i pravaca koji štancanju iole neku lovu, Chui beskompromisno gazi poljima kojima u nas rijetko tko kroči u formi izleta, a kamoli s cijelim opusom.

Iako možda neracionalno u ovom iracionalnom svijetu, Chui svojim pristupom i baš tom beskompromisnošću sebi privlači publiku koja možda nikada ne bi bila u stanju voljeti nešto slično da nije njih. Vjerojatno mnogi iz te male voske i ne znaju što je to što ih privlači njima, ali kao noćni leptiri na svjetlost, tako i oni dolaze na njihove koncerte i …, guštaju!

Sve se ovo događalo u Kocki, gdje je atmosfera na momente bila kao na koncertima, da prostite na izrazu, narodnjaka. Da, baš je takva atmosfera i vladala, ali u onom pozitivnom, odobravajućem smislu, kad je publika glasno izražavala svoje zadovoljstvo s događajima na pozornici.

Sublimirani do konciznosti u izričaj koji se razvija u svakoj kompoziciji i pri tom eskalira do krešenda u finalu, moćni trenutci su se samo smjenjivali jedan za drugim, isprekidani laganim pasažima koji su ih povezivali.

Tijekom koncerta su izvodili svoje standarde, ili kako je Toni najavio “hitove“. Nitko se nije nasmijao na ovo, jer tako je i bilo. Bio je to niz fuzijskih bisera protkanih eklektičnim tkanjem krauta, psihodelije i free jazza.

Imali smo priliku čuti jednu novu stvar, koja još nema svoje ime, a vjerojatno će se naći na novom albumu koji bi trebao izaći na proljeće.
Ako se išta može reći za nju na prvo slušanje onda su to dvije stvari, prva se zove “Weather Reprot”, a druga, kompozicija je toliko „ljepljiva“ da bi trebala doći na top liste. Dakako, pitanje je koje, ali to je tema za neki drugi elaborat.

Šteta je što je prostor Kocke bio napola prazan, ili napola pun, ovisi jeste li optimista ili pesimista, (iako je optimista slabo informirani pesimista!).

Šteta jer Chui u ovakvom sastavu, s ovakvim opusom i ovolikom količinom (fuzijske) energije zaslužuje dupkom puno gledalište i ovacije na kraju.

Ovacije je i dobio!

Povezani članci