058 – Split, HOK / 30.Studenoga-2018.

Promocija novog singla i još poneka nota!

Nakon perioda medijske hibernacije, grupa 058 je izašla na pozornicu. Ovaj put u prostoru HOK-a, koji se pokazao skoro pa idealan za ovakvu vrst događanja. Crta “pre” akustičnosti radi same konstrukcije krova i poda nije previše zasmetala.

Povod ovog ukazanja grupe jest bila promocija novog singla “Rulet”, a i predstavljanje nove pjevačice Jelene Rade, koja je zamijenila Neru koja je otišla iz benda radi studija.

Uz decentno kašnjenje, bend je izašao na pozornicu i počela je predstava Americane u srcu Dalmacije.

Iako je primarni razlog ovog okupljanja bila promocija jedne pjesme, bend je održao skoro cjelovečernji koncert kojim su ponovo pokazali i dokazali da su jedinstvena pojava na našoj sceni i da svojim djelovanjem pune ogromnu prazninu koja zjapi u mnogim segmentima moderne muzike kod nas.

Kako sam već poprilično pisao o njima, ne bih se ponavljao osim u jednoj notornoj, ovo je bend koji vam vraća osmjeh na lice i drži ga dugo vremena nakon što utihnu note. Doduše, i sama muzika je takve vrste, lepršava i time po “defaultu” puna optimizma, tako da bend u biti samo treba svojim angažmanom naglasiti tu komponentnu i na kraju poentirati na njenoj izvornoj esenci.
To 058 radi u obilnim količinama.

Nova singlica “Rulet” je vani i na prvo slušanje je jasno da je poprilično odmaknuta od izvora Americane, ali to joj ne smeta da vam uđe u uho na prvo slušanje. I ne samo to, svakim ponovnim slušanjem se otvara i pokazuje raskoš konstrukcije kompozicije, logiku izlaganja fragmenata kao i pamtljivi refren. Ukratko, bez obzira na stil koji njeguje bend ovo je veliki potencijalni hit ne samo u segmentu auditorija koji voli Americanu i njene derivate.

Možda bi grupa mogla pogledati u prošlost i vidjeti da je rani Fleetwood Mac živio dva paralelna života i to na globalnom nivou. Jedan blues orijentiran, koji je išao maksimalno do njegove urbane verzije i jedan drugi život koji je obitavao na top listama i nosio je punokrvne rock hitove. Jasno je da su vremena bila takva onda i da je danas, danas, ali, eto, volio bih čuti još nešto od grupe u ovom smjeru, tko zna!

Predstavljanje nove pjevačice je isto tako proteklo u vedrom raspoloženju. Jelena je u potpunosti zamijenila Neru, tako da bend ima razloga za zadovoljstvo. Bespredmetno je razglabati koja je bolja od koje, svaka sa sobom nosi svoj pečat koji je omeđen glasom i njegovim mogućnostima i obje su se lijepo uklopile u izričaj kojeg njeguje bend.
Drugim riječima, Jelena je sada dio 058 i 058 je dio nje, tu sve počinje i završava!

Grupa ima velike planove, držimo im fige, jer rijetka su pojava i dio su naše kulturne baštine, koja živi tu, među nama i dio je svih nas

Povezani članci