Laserski gramofon!

Ostvarenje snova ili još jedan pucanj u prazno?

Prije skoro tri godine kompanija ELP je lansirala laserski gramofon. Vijest je bila ravna čudu za sve audiofile, koji su desetljećima živjeli u nadi za nekom verzijom stroja koji će reproducirati zvuk s vinilne ploče, a istovremeno, neće dodirivati, ili bolje rečeno, strugati po vinilu. Drugim riječima, nada se zvala „Hi-Fi gral“.

I sada kad je napokon nešto u tom stilu ugledalo svjetlo dana, umjesto hvalospjeva, od samog početka, počela su se javljati bezbrojna pitanja. Najprije, ono što je svima bitno, jest vjernost reprodukcije.

Kao prvo, već rečeno, laserski gramofon reproducira zvuk s vinilnih ploča bez da ih dodiruje. Shodno tomu, dolazimo do idealnog rješenja, simbioze CD i LP tehnologija.

No, i površnom poznavatelju tematike je jasno da laser ne može prenositi analogni zvuk, koji svoje postojanje zahvaljuje postojanju dviju točaka koje se dodiruju. (Ovo pišem iz vlastitog iskustva, jer nije mi poznato da je moguće drugačije. Samim tim, ne znači da sam 100% u pravu, ali za sada, drugih saznanja jednostavno nemam.)

Stoga ostajem pomalo skeptičan i pored izjave proizvođača da gramofon s laserskom zvučnicom izvrsno prenosi zvuk, i isto tako, da zbog nepostojanja kontakta, eliminira uticaj oštećenja koja na površini ploča izaziva konvencionalna zvučnica.

S druge strane, realna je opcija da laserska „igla“ čita i one informacije koje konvencionalne zvučnice fizički ne mogu dosegnuti, tako da …..

Dakle, postavlja se pitanje vjerodostojnosti informacija i ocjena ovog uređaja. Do današnjeg dana nije stigla (konačna) informacija koja bi potvrdila ili opovrgla ovu tvrdnju. A tri godine je poprilično, poglavito kad o tehnologiji govorimo.

Da li smo napokon dobili “Hi-FI gral“, ili još jedan pomodni uređaj koji će svoj život okončati i prije nego ga je počeo, pokazat će vrijeme. (ako već nije pokazalo!) A u cijeloj ovoj priči nije zanemariva i činjenica, da laserski gramofon košta 15.000 američkih dolara.

Istovremeno dolaze (iznenađujuće?) vijesti o trenutnom stanju u muzici.

Naime, posljednje analize i ispitivanja tržišta su pokazala da je stream muzike uzeo maha u glazbenoj industriji. Istovremeno je drastično pao download muzike. Prodaja CD formata i dalje bilježi strmoglavi pad, ali je i pored toga, još uvijek dominirajući fizički format na tržištu.

Ono što je bitno u ovom kontekstu jest nevjerojatni uzlazi trend prodaje vinila, koji se na godišnjoj razini u posljednjih godina bilježi dvoznamenkastom cifrom. Stoga i lansiranje laserskog gramofona ima svog smisla i pored navedene cijene.

Sigurno će u budućnosti ta cijena pasti, a i pojavi će se jeftine verzije, pa ćemo i mi obični smrtnici možda biti u mogućnosti kupiti nešto takvo i donijeti svoj sud o kvaliteti reprodukcije, oko koje se lome koplja, a već tri godine ni jedno se nije do kraja slomilo.

Povezani članci