Vinil : mp3 = 1:0 !

Napokon!

Bilo je pitanje vremena, iako, ruku na srce, nisam očekivao ovako brzo.

Vinil je premašio mp3!

Po prvi puta otkako ova dva formata egzistiraju na tržištu, vinil je preuzeo primat! Govorimo o albumima, jer pojedinačni download u mp3 formatu je misaona imenica za vinil.

Sigurno?
Možda i ne, jer današnji rezultati su do samo prije koju godinu bili znanstvena fantastika u glavama najvećih optimista.
Dakle, upravo je izašla objava Entertainment Retailers Associationa (ERA-e), institucije kojoj se (apsolutno!) vjeruje, koja prikuplja i publicira sve podatke o prodaji nosača zvuka. A ona kaže, da je od prije par tjedana potrošnja, odnosno kupovina vinila u UK u apsolutnom iznosu premašila kupovinu albuma u mp3 formatu!

Drugim riječima, za samo jedan tjedan (45. po redu u ovoj godini!) je na viniline albume potrošeno 2.4 milijuna funti, dok je na digitalne downloade albuma potrošeno „svega2.1 milijun funti!
Usporedimo li ove podatke sa istim razdobljem lani, dolazimo do pomalo zapanjujućih podataka.

Lani u ovo vrijeme za ovaj vremenski period, je potrošeno “svega” 1.2 milijuna funti na vinilna izdanja, dok je prodaja mp3 downloada skočila na ogromnih 4.4 milijuna funti. Sve ovo se uklapa u već puno puta iznesenu priču o velikom povratku vinila.

Trenutno su za to najzaslužniji događaji koji promoviraju vinil („Record Store Day“), ali isto tako, raste spoznaje da je vinil jedan od najljepših poklona kojeg se može dati nekom dragom biću. Ako je pak ljubitelj muzike, onda boljeg nema.
(ovaj put ću izostaviti argumente pro/contra u reprodukciji!)

To su nanjušile i velike prodajne kuće u Engleskoj, te su čak Sainsbury’s i Tesco u svoju ponudu uključile i vinilna izdanja.
Oni su samo prve laste!

“Vinyl is dead, long live vinyl!”

Amen!

Povezani članci