“Bohemian Rhapsody”

Queen has landed!

Kad su prije skoro pola stoljeća četvorica golobradih klinaca stali na binu pred par nezainteresiranih slušatelja, vjerojatno nitko u tom trenutku nije vidio buduće zvijezde koje će prodavati milijune albuma, puniti stadione i naposljetku, o kojima će se jednog dana snimiti visokobudžetski film.
I to je u par riječi povijest grupe Queen, materijalizirana u obliku filma koji ovih dana puni kino dvorane.

I prije početka dužan sam malu ispravku, “Bohemian Rhapsody” nije film o grupi Queen, ma kako to izgledalo, već biografski film o Freddie Mercuryju, vokalu i zaštitnom znaku grupe. Pa i ovo biografski nije sasvim točno, jer u filmu se i ta tematika površno iznosi, ali .. .

Ne ocjenjujući film kroz prizmu povijesti grupe Queen ipak treba podcrtati nekoliko momenta, jer oni su bitni kako za grupu tako i za samog Freddiea .

U filmu se poprilično aljkavo, da ne kažem, šlampavo prikazuje povijest grupe na počecima, te se razdoblje prije hita “Killer Queen” donosi veoma selektivno, ne prikazujući bar ono osnovno i veoma bitno, a to je, što je pridonijelo da primarni interes medija bude usmjeren prema grupi Queen?
Tu je još jedna činjenica, niti malo ugodna po samu grupu, kontekst vremena, te stog vjerojatno namjerno ispuštena, jer danas kotiraju kao jedna od najvećih grupa u povijesti.

Odgovor na prvo pitanje leži u triku managera, koji je na početku karijere benda, po povratku u London s mini turneje, u medije pustio glasinu da na aerodromu slijeće Kraljica. Misleći da se radi o pravoj kraljici kraljevstva, mediji su pohrlili na doček. Kad su četiri čupava mulca izašla iz aviona, nisu imali baš previše izbora, kad su već bili tu, na brzinu je sklapana konferencija za medije i lavina se počela kotrljati.

Odgovor na drugo pitanje, o kojem u filmu nema niti naznake, jest činjenica da su u godinama kad je grupa izdala prva tri albuma (1973./1974. godina) scenu čvrsto držali velikani ponikli iz booma šezdesetih, te je novi val Otočkog rocka morao sebi izboriti pravo na postojanje. Bio je to Sizifov posao, a ni kritika nije baš pomogla, proglasila je grupu Queen, Cockney Rebel, Mott The Hoople i suvremenike, za “manje talentirane supstitute”, koji nisu vrijedni zraka kojeg udišu.
To je povijest!


Bohemian Rhapsody | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Film se dakako ne bavi s time, jer je orijentiran na onu drugu, glamuroznu stranu povijesti grupe i Mercuryja, a u tome je, moramo biti pošteni, u potpunosti uspio.
Iako je “tamna strana” Freddievog života, njegova homoseksualnost i razuzdani život samo navlaš nataknuta, i u samo u par eksplicitnijih scena, daje se naslutiti volumen koji se odigravao u stvarnom životu.

Ono što fascinira u filmu jest uloga Rami Maleka kao Freddie Mercuryja, njegovo uživljavanje u ulogu i ulazak pod kožu lika kojeg igra. Freddie je bio veoma nesretna osoba, koja skoro cijeli život nije smjela reći tko je u biti, te je komponiranje bio ventil preko kojeg se „praznio“. I to je Malek majstorski „skinuo“!

Film obiluje „snapshoot“ scenama koje dižu atmosferu filma, ali ono što ga pogoni jest dinamika dobivena kratkim rezovima i brutalnom izmjenom tempa radnje i trenutka, dakako, popraćeno moćnim sekvencama iz pjesama grupe.


BOHEMIAN RHAPSODY MOVIE 2018 [ LIVE AID COMPLETE SONGS Side by Side with the QUEEN LIVE AID 1985 ]

Bryan Singer i Dexter Fletcher su snimili dobar film, film koji će u nekoj budućnosti stati uz bok Stoneovom “The Doors”, iako za razliku od njega ne ponire toliko duboko u samu utrobu umjetnika o kojem ga snimaju.
Za razliku od Stoneovog filma, ovaj obiluje muzikom i to u onom originalnom obliku. Kao i “The Doors” film se nažalost osim u dva primjera, ne bavi kreativnim procesom grupe i Mercuryja, već samo u naznaka veoma rijeko prikazuje genezu nastanka nekih od, danas, vječnih hitova.
Šteta, ali to bi onda bio film o grupi Queen.

Obilje muzike je komponenta koja će oduševiti sve ljubitelje ovog benda, a posebno je bačen akcent na „Live Aid“, na kojem su Queenukrali” predstavu veličinama koje su nastupile nakon njih. U filmu je prikazan dobar dio rekonstruiranog nastupa grupe pred prepunim Wembley stadionom.

Kad se upale svjetla nakon projekcije i kad se zapitate, što je upravo odgledano, odgovor i nije baš jednoznačan, ali nije ni bitan.
Za povijest su ostale zabilježene neke činjenice, ne baš kronološki poredane, ali kolektivna memorija je ionako ravna ploča na kojoj malo što ostane ispisano onako kako je uistinu bilo.

Ni ovaj film nije izuzetak!


Bohemian Rhapsody – Online Traileri

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci