RokBlok!

Mobilno rješenje za vinil!?

Objavljeno 02.11-2018.

Vinil je u definitivnoj ekspanziji i velikom povratku. U svim segmentima u kojima vinil ima ikakvog utjecaja ili bar neku ulogu, postavlja se na prvo mjesto i prioritetno je na samom vrhu. Prije nekog vremena Amazon USA je lansirao vijest da je najprodavaniji artikl uoči Božićnih praznika bio, gramofon!

Sva nova izdanja se lansiraju na vinilu, jer u protivnom, “i nisu izdana!“. Svjedočimo poplavi remasteriranih starih izdanja koja na tržište izlaze na 180gr, vinilu neosporne kvalitete. Još kad su snimke remasterirane s analognih traka, onda govorimo o vrhunskom proizvodu.

Sami gramofoni su doživjeli ogromnu ekspanziju. Do prije koju godinu mogli su se naći samo ultra skupi gramofoni rezervirani za elitu i za one koji su imali duuuuuboki džep da ga priušte. Danas su jeftini gramofoni zapljusnuli tržište, te se cjenovno kreću od pedesetak dolara pa naviše. Drugim riječima, za svaki džep.

U tom kontekstu ne čudi najava kickstarter kompanije Pink Donut kojom najavljuje lansiranje RokBlokmobilnog” gramofona, gramofona koji može stati u džep.

Za razliku od klasičnih gramofona, gdje se ploča vrti, a igla miruje, u ovom slučaju, vinil miruje, a mala “kutija” se giba po brazdama iz kojih čita zvučne signale. Ideja u biti i nije nova. Prije nekog vremena je bio lansiran “gramofonVW Soundwagon, ali je imao veliku manu. Zvučnik je bio integriran u samoj kutiji, što je reprodukciju činilo u najmanju ruku smiješnom.

Ovaj put, napretkom tehnologije, napravljen je korak naprijed. Zvučnik može biti van sistema i povezan sa Bluetoothom na “kutiju“, te time osigurava koliko toliko kvalitetan zvuk.

Glavi razlog za brigu potencijalnih kupaca je moguće oštećenje vinila, jer kutija ipak ide preko njega. Konstruktor je i u tom slučaju već objavio da je sistem napravljen s gumenim kotačima koji ne oštećuju površinu vinila, te daju na uvid površinu preko koje je stotinjak puta prešao “player“.

Cijena ovog uređaja će se kretati od 60 dolara u kickstarter fazi i oko 99 dolara kad se nađe u prodavaonicama.

Ostaje vidjeti kako će tržište reagirati na njega!


RokBlok A New Spin on Vinyl by Pink Donut Kickstarter

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci