“CBGB”

Tako je to nekako bilo!

Jednom je jedan moj poznanik pitao doktora koji je sjedio nasuprot njega i “ljuštio plećku od janjca” s mladom kapulicom, koliko često može jesti mladu janjetinu, a da mu ne dosadi?

Ovo pomalo retoričko pitanje je navuklo osmjehe, a sam odgovor nisam čuo, ali nije ni bitan. Poanta je u tome da se ovo pitanje može komotno primijeniti na muziku, film, općenito na umjetnost.

Da li odgovor leži u tome da se muzičko djelo može slušati nebrojeno puta s istim užitkom, slika cijeloga života gledati i nikada je se ne nagledati ili pak film odgledati bezbroj puta i ponovo ga gledati kao prvi put. I da li onda ta djela zbog toga zovemo – remek djela?

Ma kakav odgovor bio, jedno je sigurno, postoje djela koja traju ma kako ih zvali.

Jedno od takvih je i film “CBGB”.

Poznavateljima muzike ovaj naslov će sve reći, onim drugim postaviti upitnik iznad glave.

Ova disproporcija proizlazi iz kultnog statusa tog prostora, kao i relativno uskog interesnog područja koje je pokrivalo njegovo postojanje.

Bio je to bar s pozornicom.  I to je bilo jedino što je kod njega bilo obično, pa i normalno!


Talking Heads – Psycho Killer

No hajmo ispočetka.

Sama priča poprilično vjerno slijedi kronologiju i kaže da je Hilly Kristal, nakon dva bankrota pokušao treći put napraviti nešto u svom životu.

Oba puta je bankrotirao na barovima, tako da mu je sudac jedva dao dozvolu da pokuša još jednom.

Pronalazi opskurni prostor i u njemu namjerava otvoriti “narodnjački” klub, jer po njegovom predviđanju, country muzika je trebala biti “sljedeća stvar“. I bila je, ali ne u New Yourku, već malo dalje, u Nashvilleu!
Od tog nauma potječe i ime CBGD (Country, Blue Grass, Blues).


Schub as Dee Dee Ramone in “CBGB” with Alan Rickman

Dok je još bio u fazi “opremanja” kluba, prilazi mu bradonja i  grupa klinaca željnih svirke.

Audicija je prošla katastrofalno, jer je taj band svirao muziku koja je bila miljama daleko od onoga što je Hilly zamislio. No, nakon premišljanja se vraća i daje im šansu.
Ta grupa klinaca je imala svoje ime – Televisions.

Da sad ovdje ne prepričavam cijeli film, kojeg se jednostavno mora pogledati, samo još jedna mala crtica.

Hilly je između ostaloga dao šansu i grupi iz susjedstva, no za njihov nastup nije bilo nikoga u baru, te je Hilly potkupio lokanog policajca da dođe u bar i nekako popuni prazninu.
Grupa se zvala – Talking Heads!


Rock Band TELEVISION Auditions CBGB 

U ovom stilu, još desetke grupa je prikazano u filmu, da bi se finale i odjavna špica odvijali uz muziku nepoznate mlade grupe, koja je izvodila svoju pjesmu “Roxanne”. (ako vam za ovo treba ime banda – odustanite od čitanja ovog teksta!)

Sam film je snimljen onako kako bih ga i sam snimio da sam imao tu šansu u životu. Isprekidan flashovima strip prezentacije, protkan crnim, Alan Fordovskim humorom i fotografijom / scenografijom, uz izvanrednu glumu svih aktera, predstavlja osvježenje koje nisam očekivao. Radnja filma teče takvom lakoćom na kojoj bi pozavidjeli daleko razvikaniji filmovi.

Sam sadržaj je ono što ovaj film čini dobrim, usudio bih se reći velikim. Ponirući u samu esencu nastanka jednog pokreta i njegovih motora, režiser stavlja bar, CBGB, čak i ispred aktera ove priče.


THE POLICE “Roxanne” CBGB Movie Clip

U biti, CBGB bar je glavni junak, dok se svi, pa čak i Kristal, okreću oko njega.
No Hilly Kristal je ipak posebna priča. Nesebične prirode i bez i malo smisla za business, ali s velikom dušom i otvorenim horizontima, savršeno je utjelovljen u karakteru Alan Rickmana.

Hilly Kristal doslovno kupi mulce sa ulice, daje im šansu, pa čak financira njihove turneje. Teško je u povijesti muzike naći sličan primjer ovakvog filantropizma, pogotovo kod ljudi koji nemaju ni za sebe. Tim je povijesna slika ovog čovjeka daleko veća.

A uloga, ona je nemjerljiva, jer za kraj ovog osvrta, podsjetimo se, bez Hilly Kristala i CBGB-a, ne bi bilo ni Talking Heads, Blondie, Patti Smith, Police, Televisions, Ramones, i još bezbroj, ne manje važnih grupa dekade.

Uz to još, bez njega i ovog kluba, vjerojatno bi u totalni zaborav pali The Stooges i Iggy Pop, MC5, New York Dolls … i da ne nabrajam više.

Ukratko, bez Hilly Kristala sam američki punk bi izgledao sasvim drugačije, ako bi ga uopće i bilo.

I to ovaj film pokazuje i dokazuje u svakoj sekundi svog trajanja.


CBGB / Movie Trailer

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci