Zippyshare & 3D Vinil!

Budućnost je tu, iza kantuna!

Do prije par godina, ili još bolje reći, do prije par mjeseci ova vijest bi išla na police znanstvene fantastike i svakom tko bi joj iole ozbiljnije pristupo, bio bi ismijan. Tehnologija grabi ogromnim koracima, često i brže nego je možemo apsorbirati, kao i efekte njene prisutnosti.

Stoga, ova vijest, ma koliko bila istinita, ipak u ovom trenutku spada u sferu neke druge realnosti. I da ne duljim, hi-tech / file share kompanija Zippyshare je objavila da kreće sa ponudom vinila za download!

Sadržaj koji bi se skinuo bi bio isprintan na kućnom 3D printeru.

Dobro, 3D printeri su već poprilično vremena među nama, tako da s te strane i ne bi smjelo biti nekog čuđenja, ali printati kod kuće vlastiti vinil, e to je već nešto. Pored ekskluzivnosti ove vijest, ipak se nameću brojna pitanja. U kojem formatu će se sve skupa odvijati i kakva će biti kvaliteta printanog vinila?
Da li će biti moguće printati više od jedne ploče?
Ne vidim razloga zašto ne bi, ali onda se postavlja legalno i ne baš bezazleno pitanje, pitanje piratstva.

Informacija za sada nema dovoljno, ili bolje rečeno, doziraju se na kapaljku, tako da je teško špekulirati sa bilo kakvim pitanjima i zaključcima. Na kraju, ipak hvale vrijedna inicijativa. Očito da kompanija ima nos za veliki posao, jer vinil je u apsolutnoj ofenzivi i veoma agresivno zauzima nekadašnje pozicije. Imajući u vidu da je nedavno pretakao mp3 po pitanju downloada albuma, mjesta nekom riziku investitorima zapravo i nema. A kad je tome tako, samo nebo je granica inicijativama i investicijama u budućnost vinila.

Zamislite, isprintate kući “Live at Fillmore East” od Allman Brothers Banda, neprocjenjivo!

Ali to nije sve.
Zippyshare eksperimentira i s trakama, te planira u skoroj budućnosti lansirati downloade na istim. E to pogotovo nemam pojma kako će izgledati!

Veliko je pitanje kako će ovo sve skupa utjecati na velike proizvođače vinilnih izdanja? Vjerojatno ih neće uništiti, ali sigurno će oteti dio kolača. Koliko velik, ostaje da se vidi.

Ljepota svega je u tome, tko god odnio prevagu, vinil uvijek pobjeđuje!

(Zippyshare “file sharing” servis u samo jednom mjesecu ima stotinu milijuna downloada, s progresivnom tendencijom rasta. U tom kontekstu, uključujući vinil, sljedeću godinu se planira doseći oko milijardu downloada!)

Povezani članci