“Klub 27”!

„I hope I die before I get old“

Ravnajući se prema sloganu „I hope I die before I get old“, mnogi glazbenici su krenuli na put bez povratne karte u 27. godini života.

No, ajmo najprije spomenuti nešto veseliju činjenicu, da su Beatlesi dali sve što su imali prije napunjene 27 godine života skladateljskog tandema.

Nažalost, to nitko ne može reći za Jimi Hendrixa, koje je svoja najzrelija djela tek počeo objavljivati, ne može se reći za Petera Hama, koji je svoje tek trebao dati, o Janis Joplin, a pogotovo o Jim Morrisonu, je suvišno trošiti riječi. Klubu se promptno pridružio Brian Jones, gitarista Rolling Stonesa, koji je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Kažu, droga, alkohol, ali zadnje je isplivalo, navodno, gonjen grižnjom savjesti, osobni čuvar je priznao da ga je ubio. (podloga za film „Stoned“).

Da ne bi tavorili sami na nebu, u nedostatku orguljaša, Sv Petar je pozvao sebi Ron „Pigpen“ Mckernana, člana grupe Grateful Death. Svi su oni tamo gore našli legendarnog bluesmana Roberta Johnsona, koji je davne 1938. godine “partija” s navršenih, pogađate, 27 godina. Niz nastavlja roker Alan Wilson, gitarista grupe Canned Heat, za njim Gary Thain, basista Uriah Heep.

Ne od istog uzroka, (OD), ali s istim posljedicama, susreo se basista progresivne grupe Triumvirat, koji se nesretnim slučajem ugušio u svojoj garaži od ispušnih plinova auta. Niz se nažalost nije zaustavio sedamdesetih, jer svjedoci smo još jedne nesretne smrti 2011. godine. Dakako, govorim o Amy Winhouse, koja se uz pomoć alkoholnih para pridružila gore spomenutim muzičarima.

No, niz se i dalje nastavlja.

Bespredmetno je nabrajati svu silu mladih koji su okončali svoj život u ovoj, po mnogočemu, u muzičkim životima, presudnoj godini.

Koga interesira, sve članove „Kluba 27“ može pronaći dolje.

Nažalost, lista je impresivna!


Klub 27

Alexandre Levy

Louis Chauvin

Robert Johnson

Nat Jaffe

Jesse Belvin

Rudy Lewis

Joe Henderson

Malcolm Hale

Dickie Pride

Brian Jones

Gram Parsons

Alan “Blind Owl” Wilson

Jimi Hendrix

Janis Joplin

Arlester “Dyke” Christian

Jim Morrison

Linda Jones

Leslie Harvey

Ron “Pigpen” McKernan

Roger Lee Durham

Wallace Yohn

Dave Alexander

Pete Ham

Gary Thain

Cecilia

Helmut Köllen

Chris Bell

Jacob Miller

D. Boon

Alexander Bashlachev

Jean-Michel Basquiat

Pete de Freitas

Dimitar Voev

Mia Zapata

Kurt Cobain

Kristen Pfaff

Richey Edwards

Fat Pat

Freaky Tah

Kami

Rodrigo Bueno

Sean Patrick McCabe

Maria Serrano Serrano

Jeremy Michael Ward

Bryan Ottoson

Valentín Elizalde

Amy Winehouse

Richard Turner

Nicole Bogner

Soroush “Looloosh”

Farazmand

Slađa Guduraš

Povezani članci