The Allman Brothers Band – albumi!

 

Prošlo je više od godine dana od kako nas je napustio Gregg Allman. Kako su sjećanja i te kako svježa, donosim albume grupe Allman Brothers Band, poredane po važnosti i kreativnoj kvaliteti. Doduše, kad o ovoj grupi govorimo, moramo imati na umu da je prolazila kroz teška razdoblja gubitka najvažniji članova i uspjela ostati na pozicijama koje je izborila.

Grupa je počela kao zajednički projekt nekoliko klinaca, koji su znali samo to da hoće svirati blues. Nedostatak članova se popunjavao pozivima unutar obitelji, pa je odatle i došao sam naziv benda. Ima jedna anegdota, vezana uz Gregg Allmana. Naime Duane Allman je sa Berry Oakleyem oformljavao grupu i falio im je orguljaš. Kako je Gregg u crkvi kao klinac svirao orgulje, nisu se puno mislili.

Taj dio je bio onaj lakši dio, jer istovremeno falio im je i vokal. E tu su zapeli, jer je Gregg bio toliko sramežljiv da ni na probama nije mogao savladati tremu i otpjevati korektno ikakvu dionicu. Dakako, zbog toga je odbijao bilo kakav vokalni angažman. Ali, da ne duljim, povijest je znana, nažalost nije mazila ova sastav.

AB In SidePrvi pogiba Duane Allman, u motociklističkoj nesreći, godinu dana nakon njega, na istom mjestu i na motoru, gine Berry Oakley.

Band time neminovno prelazi faze u kreativnom stvaranju, a samim time se izričaj donekle mijenja. Još uvijek Southern Rock orijentirani, Allman Brother Band polako, ali sigurno stječu status ikone Južnjačkog Rocka i taj status imaju do današnjih dana.

E sad, ono gdje se lome koplja jesu albumi i njihovo mjesto u opusu grupe. Ultimate Classic Rock Magazine je donio listu koju prenosim. Lista je poprilično objektivna, iako bih osobno, “Eat a Peach” stavio ispred “Brothers and Sisters”.

Ostatak redoslijeda mogu prihvatiti kao objektivan.

Interesantno je u ovom kontekstu, kad se ogoli opus i sagledaju godine postojanja, a govorim o pola stoljeća, onda opus i nije velik.

Dapače, zapanjuje s koliko malo albuma su stekli mitski status u modernoj muzici. Jer ruku na srce, ako ćemo o utjecajnim albumima, onda govorimo možda maksimalno pet njih, ma kojim redom poredani. No, u drugu ruku ovo isto tako kaže, da su albumi, svaki za sebe jaki i krucijalni u svim segmentima, te svaki predstavlja okosnicu daljnjeg rada grupe.

I za kraj napomena.
Iako je ovo lista studijskih albuma, na prvo mjesto je album snimljen u živo “At Fillmore East”. Ne za ništa, jer album predstavlja okosnicu rada grupe i bez njega, vjerojatno sada ne bi bilo ni ovog članka. Drugim riječima, album “At Fillmore East” je pokazao Allman Brother Band kao atrakciju na pozornici i donio joj atribut jedne od najvećih grupa u živo!


13. The Allman Brothers Band – “Brothers of the Road”

13 Brothers of the Road

12. The Allman Brothers Band – “Reach for the Sky”

12 Reach for the Sky

11. The Allman Brothers Band – ” Seven Turns”

11 Seven Turns

10. The Allman Brothers Band – “Enlightened Rogues”

10 Enlightened Rogues

09. The Allman Brothers Band – “Win, Lose or Draw”

09 Win, Lose or Draw

08. The Allman Brothers Band – “Hittin’ the Note”

08 Hittin’ the Note

07. The Allman Brothers Band – “Where It All Begins”

07 Where It All Begins

06. The Allman Brothers Band – “Shades of Two Worlds”

06 Shades of Two Worlds

05. The Allman Brothers Band – “Eat a Peach”

05 Eat a Peach

04. The Allman Brothers Band – “Brothers and Sisters”

04 Brothers and Sisters

03. The Allman Brothers Band – “The Allman Brothers Band”

03 The Allman Brothers Band

02. The Allman Brothers Band – ” Idlewild South”

02 Idlewild South

01. The Allman Brothers Band – ” At Fillmore East”

01 At Fillmore East

Izvor: Ultimate Classic Rock Magazine

Povezani članci