ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.

Brutalni ŽENski šarm!

U povodu izlaska novog albuma „Sunčani ljudi“, grupa ŽEN je održala koncert u Circusu.

Iako je najava koncerta lansirana prije poprilično vremena, prostor kluba je na početku koncerta bio poprilično prazan, a ni do kraja koncerta se nije uspio potpuno napuniti.
Šteta, jer ŽEN su pružile malo kraći, ali pristojan koncert, na kojem su uz retrospektivu opusa predstavili svoj novi album.

Trio je izašao na pozornicu i odmah je bilo jasno da ŽEN imaju ono svoje, unikatno, bilo da se radi o konstrukciji kompozicije, koja je daleko od one utabane žanrom, ali i današnjom muzikom uopće, bilo da se radi o izmjenama ritma unutar iste.
Uz ritam su išli i modaliteti, tako da u jednom trenutku u istoj kompoziciji imate dva sasvim različita modaliteta i ritma kompozicije.
Lijepo i efektno!

ŽEN su prvenstveno instrumentalni bend, tekstovi su više pomoćno sredstvo nego sredstvo komuniciranja.
Instrumentalni dio je više nego dobar, na momente močan. Veoma mi se svidjela upotreba samplera u uvodima kompozicija, ali i kao pratnja u toku izvođenja. To je instrumentalnom djelu dalo širinu, ali i kolorit koji je bend na momente vodio prema psihodeliji.

Baš taj segment zvuka mi se posebno svidio, jer, ruku na srce, starom psych freaku svaka naznaka te vrste pada na pravo mjesto.
Bio je isto tako jedan prekrasan moment kad su se izričajem približili ranim Floydima s Barrettom, no, to je ipak igra asocijacija.

ŽEN su žestoki bend koji ženstveno isporučuje, a što drugo nego svoju šarmantnu verziju post punka, post rocka i koga sve ne “post-a”, pakovano u prihvatljivu ambalažu.

Teško je odoljeti zvuku ovih rock sirena i bogami nije teško biti muška šovinistička svinja i reći da samo ženski bend može ovakvu muziku isporučiti s ovoliko šarma i osmjeha.

Nema smisla o učesnicama na bini, jer Eva Badanjak (gitara, sint, vokal), Ivona Ivković (bas, sint, vokal) i Sara Ercegović (bubnjevi, vokal) su veoma uigrane, svjesne zvuka kojeg žele i kojeg isporučuju, te iako smo u sredini u kojoj jesmo, budućnost je ipak ispred njih.

Povezani članci