Voodoo Ramble – “That’s Why”

Made in ..??!

Obično se kad je muzika u pitanju veoma često muzički izričaj veže za neku lokaciju, podneblje ili pak žanrovski se fokusira na neko mjesto na ovoj našoj kugli zemaljskoj.

Amerika je sredinom prošlog stoljeća i ne bivajući svjesna izvezla blues koji je meko sletio na britanski otok, pustio sjeme i proklijao po cijelom svijetu u obliku rocka.
Ameriku je „strefioBritish Boom.

Od sredine šezdesetih prošlog stoljeća blues kao forma permanentno evoluira, ali na svakom stupnju evolucije ostavlja solidne temelje za razvoj u nekom horizontalnom pravcu.
Stoga nije trebalo baš puno čekati od kako je sjeme proklijalo da se krak te evolucije materijalizira kao mješavina „novog rocka“ i arhaičnog bluesa, tvoreći novi podžanr blues rock.

Iako je evolucija „bluesa“ krenula dalje, blues rock je do današnjih dana žilavo ostao na svojim osnovnim postulatima, bivajući obogaćen urbanom verzijom ili pak južnjačkim koloritom. I tu se krenulo u bezbroj varijanti koji su ipak imale isto ishodište.

Forma egzistira na našim prostorima desetljećima, stoga i nije čudno da se povremeno pojave albumi blues rock provenijencije.

To je slučaj i s novim albumom grupe Voodoo Ramble, “That’s Why”.

Već kod prvog slušanja teško se oteti dojmu da je album nastao na našim prostorima, jer svi parametri, ali apsolutno svi parametri mu daju točno određenu lokaciju, američki srednji zapad, gdje se ova forma do današnjih dana slavi kao nacionalno blago.


Voodoo Ramble – “The Man”

Na albumu se pjeva američka verzija engleskog, tako da i sam vokal s dikcijom upućuje na otprilike istu lokaciju. („Yelow Riverrrr“)

Sve su kompozicije autorske, osim ZZ Top obrade „Just Got Paid“, ali i ona u ovoj verziji baš i ne pripada autorima.

Konstrukcija kompozicija je klasična, urbani blues u svom pomalo agresivnom izdanju. Ova se granica tijekom cijelog albuma provlači i možda postoji samo par trenutaka kad je pređena. To dakako sa sobom povlači niveliranost i ujednačenost kvalitativne razine kompozicija.

Tome je pridonijela i produkcija koja je ipak smještena malo sjevernije od Nashvillea 🙂 .
Dragutin Smokrović Smokva je odradio dobar posao i tu se teško išta može reći. Disperzija, raspored, balans, čistoća i naposljetku jednostavnost (ne miješati s banalnošću) produkcije već naslućuje potpis osobe koja sjedi iza mix pulta.

Album je sazdan od deset kompozicija koje redom isporučuju klasični, ali i te kako kvalitetni blues rock, možda u svojoj najboljoj varijanti.
Lirika na albumu je čista blues klasika urbanog predznaka.

Interesantna u ovom kontekstu je igra asocijacija, jer na prve taktove melodiozne „Raise Your Hand“, izviru sjećanja na legendarnu Omegu i nezaboravnu „The girl with pearly hair“. No, ponavljam, čista asocijacija, jer nema nekih dodirnih točaka osim prekrasne melodije.
Ili pak na drugu stranu punokrvna „She’s Your Woman“ koja „hoćeš-nećeš“ naginje na Gary Morea i njegov „Midnight Blues“.


Voodoo Ramble – “She’s Your Woman”

Samo ove dvije asocijacije su dovoljne da se album smjesti u udobno okruženje u kojem egzistira kao samostojan, ali neraskidivo vezan legislativom žanra kojem pripada.

Blues komponenta ipak vrluda iz pjesme u pjesmu, od agresivno urbane u večini kompozicija, pa do nešto mekše varijante s duhaćim aranžmanima (“You Know“). Aranžmani su odrađeni briljantno, napravljeni su u najboljoj  CTA, BS&T, If maniri. Čak su aranžerske linije klasično, ali efektno uklopljene u okvir omeđen izletom u te vode.

Kao posljednji na albumu je instrumental „The New Day“, koji je okrenut prema Chicagu i njegovoj brutalnoj blues varijanti.


Voodoo Ramble – “I’ll Never Be Your Man”

Voodoo Ramble, odnosno Boris Dugi-Novacki (Zamba), (koji je autor svih kompozicija osim obrade ZZ Topa), Samuel Kokanović, Mario Klarić i Siniša Drobnjak, te suradnici, mogu biti i te kako zadovoljni, jer “That’s Why” je punokrvni album koji diše punim plućima i ljubiteljima pruža danas rijetko ponuđeno zadovoljstvo slušanja.

Na drugu stranu, moraju se dati krediti svim akterima, jer bilo je potrebno hrabrosti, ali i lucidnosti u današnje vrijeme snimiti ovakav album.

S njime u ruci Voodoo Ramble može bez ikakvih problema nastupiti na bilo kojoj pozornici u Americi i pobrati pljesak.
Vjerujem da publike i kod nas za njega ima te se nadam da će koncertnim promocijama Zamba i ekipa doći na svoje, jer materijal na albumu je i te kako pogodan za živo izvođenje.

Dakle, ono što slijedi nakon ovog teksta jest osvrt na koncert.

Nadam se skoro!


Voodoo Ramble – “That’s Why” (full album/track list!)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci