I Muvrini – “Imagina”

Korzika – Terra Di Canti

Pjesma neće promijeniti svijet, ali ponekad mijenja naš pogled na svijet …

Planina što se izdiže usred Sredozemnog mora, tajanstvena, divlja i čista, udarana valovima, gusarima i poviješću. U daljini snježni vrhovi pod briljantnim plavim nebom. Mala sela, visoko uzbrdo. Zaleđe je zemlja ovaca, pastira i tradicije.
To je Korzika.

Glazbeni festivali i sajmovi uz plesne i sportske priredbe na ovom otoku osiguravaju zabavu tijekom cijele godine. To također pruža dovoljno prilika za uživanje u plodovima proizvodnje vina i uzgoju kamenica, kao i lokalnim specijalitetima kobasica i sira.

Pa iako ovaj prekrasan francuski otok s većinskim stanovništvom talijanskog podrijetla može izgledati kao raj za turiste, ovo je otok kontrasta, jer borba za boljim načinom života duboko je ukorijenjena u povijesti otoka, koja je definirana represijom i osvajanjima, no usprkos svemu nastoji se zadržati nacionalni ponos i tisućljetna tradicija. Ne zbog nostalgičnog prianjanja na prošlost, već zbog budućnosti koja ne može napredovati bez vlastitih korijena.


I Muvrini – Eterna

Jedan primjer uključuje korzikansku tradiciju pjevanja, koja je gotovo izumrla, a sada uživa značajnu popularnost izvan obala Korzike.

Korzikanske vokalne tradicije ne mogu se jednostavno opisati ili objasniti. Korzikansko pjevanje je način života, monumentalna dimenzija korzikanske usmene tradicije, bilo svjetovna ili liturgijska, koja se izvodi na svim svečanim, društvenim i vjerskim prilikama.

Te se pjesme slušaju od djetinjstva, pjevaju u crkvi na misama, sprovodima i procesijama, u barovima, na seoskim trgovima, za vrijeme poljoprivrednih sajmova ili jednostavno dok čuvaju ovce ili rade u polju, pri čemu ta pjesma igra važnu društvenu ulogu od kolijevke do groba, hraneći se događajima svakodnevnog života.

No, danas, nastojeći se približiti široj publici, postoji određena napetost između moderne i tradicije, koja je postala temeljna karakteristika korzikanskog identiteta, tako očita u glazbenom diskursu.

Unatoč činjenici da većina korzikanskih skupina i dalje pjeva na lokalnoj razini, neke su dobile i međunarodno priznanje kao npr. Les Nouvelles Polyphonies Corses, A Filetta, Barbara Furtuna, Voci di Corsica, no, prije svega I Muvrini, kao vodeća skupina korzikanske glazbene scene.

Braća Alain i Jean-Francois Bernadini započeli su svoj nauk u malom selu Tagliu Isulaccia u Castagnicci, visoko na planinama Korzike. Njihov djed je prenio složenu tehniku tradicionalne korzikanske pjesme svome sinu Ghjuliu, koji je bio izvrstan pjesnik i pjevač, a on ju je proslijedio svojim sinovima.

Karijeru su započeli krajem sedamdesetih deveteročlanom skupinom I Muvrini koja je 1979. godine snimila svoj debitantski album “…Ti ringrazianu”, posvetivši ga svom ocu koji je umro dvije godine ranije.

Tradicionalni polifonijski stil pjevanja njihovih predaka, kad muškarci stojeći u krugu pokrivaju uši kako bi se bolje čuli, još uvijek su duša njihove glazbe. S vremenom su taj stil kultivirali, uz istovremeno svjesno i aktivno otvaranje drugim glazbenim horizontima, miješajući pop i svjetske glazbene trendove s tradicionalnim zvucima svog doma, gradeći glazbeni izričaj u suvremenom modu, te time napravili put korzikanskim polifonijama u ladicu čiji je anglosaksonski izraz “world music”.

No, nikad nisu negirali porijeklo, štoviše, osjetno su odražavali glazbu i kulturu svoje izvorne Korzike, nastavljajući pjevati na svom korzikanskom jeziku.

Glazbeno ukrašavajući prihvaćajući moderne utjecaje, uz korištenje moderne instrumentacije i produkcije, s tradicionalnim instrumentima kao što su cetera, cialambella, pirula i pivana, razvili su vrlo individualan stil, vrlo pristupačan i vrlo prepoznatljiv.

Pritom se podižu pitanja autentičnosti, prirode tradicije i prihvaćanja takvog pristupa od strane konzervativne publike, iako I Muvrini nikad nisu imali namjeru potkopati tradiciju, već istražiti i predložiti neke od mnogih načina na koji proces glazbene evolucije može djelovati u skladu s vremenom.


I Muvrini – Pace E Santa

Oni radije sebe shvaćaju kao simbol harmoničnog jedinstva, jer razumiju kako ujediniti bogatstvo razlike, pri čemu se koriste glazbom čija je to primarna uloga i funkcija. Ne radi se samo o afirmiranju vlastite kulture, već i o stvaranju prostora između kultura i naroda.

Njihov nevjerojatan talent, njihova energija, ljubav koja ih okružuje, daju im dimenziju, čak karizmu, što ih čini više sigurnim da će i dalje braniti, bez kompromisa, svoju prošlost i svoju budućnost.

Bilo koji album iz njihovog bogatog opusa je za preporuku, no, 2012. godine objavljen je prekrasan album “Imagina”.

Ovo je jedan od onih albuma s kojim su pokušali biti još više multikulturalni, još otvoreniji ka planetu i njezinim pobunama, gdje je brak jezika i glazbe težio univerzalnosti, zadržavajući nešto zastarjelo i plemenito, što nas upućuje na melodijsku pjesmu prije Rock&Roll-a i anglosaksonske glazbene dominacije.

Univerzalna opcija albuma “Imagina” očituje se u njezinoj uporabi, naizmjence, s desetak različitih jezika, jer ovdje engleski, francuski i južnoamerički jezici surađuju s arapskim, afričkim dijalektima i, naravno, korzikanskim, s dodirima brazilske glazbe, ali i klasične glazbe u obliku Bachove kantate.

S ovim albumom, I Muvrini su još jednom dokazali da su, prije nego što su korzikanci, građani svijeta. Uvjerljivo je vidjeti da se nakon više od 35 godina posvećene obrani korzikanske kulture, sastav i dalje obnavlja i raste, tako što se otvara svijetu i čovječanstvu.

Istina je da ove pjesme imaju malo veze s grubim pjesmama predaka, stoga im možda s jedne strane nedostaje autentičnost, ali s druge strane očito je kako brane vlastitu kulturu otvarajući se svijetu.
Ovdje se susreće sakralno i svjetovno pjevanje, gdje se duhovnost i melanholija spajaju.


Sting & I Muvrini – Fields Of Gold

I Muvrini, glasovi, riječi…
Jedan glas se diže iznad glazbe, dominira prostorom, razvija eteričnu sferu i stvara savršenu modulaciju koja omekšava posljednju rečenicu. Onda se uzdiže još jedan glas. Dubok je, velikodušan, pun suosjećanja, opipljive tuge.
Ova zapanjujuća prisutnost, ovaj oslobođeni glas uzvišenjem riječi koje izgovara, izaziva uzbuđenje u duši onih koji ga slušaju. Zatim, prije nego što možemo opet prodisati, diže se još jedan glas. On upada i pustoši srce, kao gorko, duboko, velikodušno, ispunjeno sažaljenjem, s tlapnjom. Emocijom koja vibrira u tom glasu, riječima koje izgovara, suze dolaze u oči slušatelja.

Nakon što ih intenzivno slušamo, čudesno, s teškim srcem, dugo nakon toga, ti glasovi još uvijek zvuče u našim glavama, a mi ne zaboravljamo riječi koje izgovaraju, sjećanja koja izazivaju, nadu koju obećavaju…

Da, I Muvrini su virtuozi emocija. To je očito u skladbama poput ove dvije s ovog albuma, stoga nije čudno zašto su izvođači poput Stinga bili privučeni korzikanskim glazbenicima.

Njihov je album “Leia” uključivao duet s Stingom, “Fields Of Gold”, originalno “Terre d’Oru”.

To je ta istina koji im omogućuje da s istim povjerenjem sublimiraju svoje pjesme s renomiranim umjetnicima širom svijeta, u velikodušnom duhu otvorenosti, te mogu dotaknuti srca ljudi i ispuniti ih svojim pjesmama i bratstvom puneći koncertne dvorane bilo gdje na svijetu, nudeći nevjerovatne doživljaje, kao najljepše katedrale svijeta.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci