Metallica & Napster!

Mirenje i povratak!

Neke stvari ipak tijekom vremena sjednu na svoje mjesto. Vjerojatno ne samo neke, već mnoge ako ne i sve!

Čemu ovako filozofski uvod?
Pa stoga jer se nakon 18 godina od pokretanja sudske tužbe ponovo sastaju Napster i Metallica, dva smrtna neprijatelja.

Da pojasnim.
Daleke 2000. godine Metallica je trebala izdati singlicu “I Disappear”. Sirova i nedovršena verzija je iscurila i našla se na Napsteru. (Napster je u to vrijeme bio prvi peer-to-peer servis, koji je omogućavao razmjenu datoteka, u ovom slučaju muzike.)

Preko svojih odvjetnika Metallica pokreće prvu tužbu u povijesti kontra distributera, odnosno servisa Napster.


Nakon dugog vijećanja sudac presuđuje u korist Metallice i taj se trenutak uzima kao povijesni u muzičkoj industriji uopće. Jer od tog trenutka počinje legalna bitka za zabranu besplatnog skidanja i dijeljenja muzičkih sadržaja preko neta. I da podsjetim, bilo je to vrijeme kad nije postojao streaming servis, koji je danas integralni dio distribucije muzike.

Sjećam se da je Napster trebao platiti ogroman novac Metallici, te je proglasio bankrot. U tom statusu ga je kupila  njemačka firma Rhapsody (Best Buy) i pokrenula legalni servis, koji je živ do danas i u katalogu ima preko 40 milijuna pjesama.

I eto, kao vjerojatno posljednji od velikih igrača na muzičkoj sceni, i Metallica postaje dio Napster familije. Ratne sjekire su zakopane, što i ne ćudi, jer današnji Napster u biti nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka sa originalnim, osim imena. Na Napsteru će se naći svialbum Metallice uključujući i posljednji, “Hardwired…To Self-Destruct” i dakako cijeli opus grupe, počevši od prvih singlica do posljednjeg albuma.

Još jedna priča je završena, na obostrano zadovoljstvo svih aktera!


I da ova ne baš lijepa priča s “happy endom” ipak dobije svoj smiješni dio, pobrinuli su se sami akteri. Pogledajte video koji je snimljen u jeku bitke za autorska prava!

Metallica Anti Napster

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci