Nick Mason’s Saucerful of Secrets – Rostock, Moya / 04.Rujna-2018.

Slatke tajne prošlosti!

Valovi života su me naveli u Rostock grad na krajnjem sjeveru Njemačke. Grad koji je u Njemačkoj poznat po izuzetno jakoj alternativnoj sceni i po jednoj od najagresivnijih navijačkih skupina u Njemačkoj.

Pridodati tome sveučilište s tradicijom starom 600 godina, sve sjeda na svoje mjesto. Rostock svojim kulturološkim značajem nadilazi mnoge velike Njemačke gradove, tako ne čudi odabir Rostocka za mjesto održavanja koncerta Nick Masona .

Ime Nick Masona je jedno od stožernih u prog svijetu. Kao bubnjaru grupe Pink Floyd pripada mu počasno mjesto u panteonu velikana prog-psych izražaja. Njegove bubnjarske kvalitete su neupitne (svakako pogledati “Live in Pompeii”). Iako uvijek nekako u pozadini, njegovo prisustvo na projektima matične grupe Pink Floyd i uloga u njihovoj kreaciji, ipak odaju osobu koja kreativnost podređuje manirizmu.


Nick Mason – Saucerful of Secrets “” Set the Controls “

Poslije prestanka rada matične grupe Pink Floyd, o Masonu se malo čulo. Posvetio se svom hobiju, restauraciji starih automobile, gdje također stječe veliko ime.

Zbog toga je kao bomba odjeknula vijest da Nick Mason kreće na turneju. I to ne bilo kakvu turneju već turneju na kojoj će izvoditi rane radove matične grupe. Turneja je dobila simbolično ime po drugom albumu grupe,“A Saucerful of Secrets”. Još veće iznenađenje izazvala su imena prateće grupe, ex-Pink Floyd basist Guy Pratt. (Ovo treba pojasniti, naime po odlasku Watersa iz grupe njegovo mjesto zauzima Pratt, kako u studiju, tako i na turnejama) .
Ostali članovi grupe su Lee Harris, Dom Beken i Gary Kemp (ex-Spandau Ballet).

Poslije jako uspješnih londonskih koncerata u prvoj polovici godine, grupa odlučuje produžiti turneju, te tako na red dolazi i Rostock. Mjesto hodočašća je bio Moya klub. Broj karata puštenih u prodaju je bio 750 i to, za Njemačku, simboličnoj cijeni od 52 €.


Nick Mason’s Saucerful of Secrets : Obscured by Clouds/When You’re In

Pri samom ulasku u klub smo zamoljeni da ugasimo mobitele te da ne pravimo fotografije tijekom koncerta. Dozvolu za snimanje je imalo smo par profesionalaca. Ipak su se neki pojedinci iz publike oglušili na zamolbu, te su pravili snimke. S moje strane, ja sam poštovao zamolbu te se ispričavam što nema fotografija s lica mjesta. Još jedna pojedinost, mogu se “pohvaliti” da sam bio među mlađima na koncertu. Jednostavno je žalosno da takva veličina nije izazvala interes mlade populacije, ali… .

Ulaskom u dvoranu bilo je uočljivo minimalističko uređenje bine. Pozadina je bila oficijelni plakat turneje. Ujedno na pozornici je bio uočljiv veliki broj mudro raspoređenih setova gitara raznih vrsta, te ostalih instrumenata. Po mojoj procjeni u dvoranu je moglo stati još najmanje 300 ljudi , ali poslije mi je postalo jasno zašto je broj bio ograničen na 750 posjetilaca.

Točno u 20 h koncert je počeo. Sam početak je počeo s “Interstellar Overdrive”. Mislim da se ova kompozicija nije izvodila cca 30 godina u živo.

Astronomy Domine” se moglo ćuti na nekim kasnijim koncertima Floyda, ali redom “Lucifer Sam”, “Fearless”, “Obscured by Clouds”, … , mislim da se odavno nisu čuli uživo. Zvuk je bio prekrasan. Pun, topao kao val je prodirao u publiku i jednostavno nas svih 750 sretnika prikovao za mjesto. Dogodila se magija trenutka te zahvaljujući ranoj muzici Floyda bili smo vraćeni u zamagljene londonske klubove s kraja 60 –tih godina. Sam Kempov vokal neodoljivo je podsjećao na glas pokojnog Barretta, fatamorgana koja je trajala i trajala.


Nick Mason – ” See Emily Play ” Live 2018

Simbioza Masona i Pratta u ritmu je bila nevjerojatna. Koliko su godine uzele brzinu u sviranju udaraljki Masonu simbioza dvojice mahera je sve to nadomjestila. Na prekrasnu “If” nadovezao se monumentalni “Atom Heart Mother”. (O kakvom se djelu radi preporučujem ponovo slušanje ovog djela). Ovaj put Mason se odlučio za minimalističini pristup, bez nasnimljenih duhaća i zbora. Istine radi, Pink Floyd su ovo djelo izveli u punom opsegu samo par puta. Stoga Masonu treba izreći pohvalu što se uopće odlučio na živo izvođenje ovog oratorija.

Samo izvođenje me je ostavilo otvorenih usta. Ujedno sam vidio zašto im treba ta hrpa instrumenata na bini. Može se reći da je svatko svirao sve, tako je u jednom momentu Mason svirao bas gitaru. Slušati meni poznatu svaku notu “Atom Heart Mother”, nekako drugačije, ali poznato, stvorilo je “košmar u glavi”!

Što reći, nas 750 sretnika nije prestalo pljeskati 5 minuta. Standing ovation, a tek smo na polovici koncerta.

Nastavilo se, ne želim nabrajati, tko želi lako je naći set listu na internet, međutim finale, “One Of These Days” i za kraj mitska veličanstvena “A Saucerful of Secrets”. Vrhunac psihodelije, mitsko orguljaško finale, svi smo na nogama. I za sam kraj, velikaaa!, “Point me on the sky”.


Nick Mason’s Saucerful of Secrets – Celestial Voices – Montreal 15.04.2019

Svi u dvorani smo na nogama. Takvu provalu oduševljenja nisam osjetio od Springsteenovih koncerata. Činjenica je da muzika Pink Floyda izaziva strahopoštovanje. Činjenica je da danas ima bezbroj tribute bendova koji sviraju njihovu muziku. Ali kada svira originalan član, tu nema zezanja. Sve je ne dobro, već perfektno.

Da zaključim, Nick Mason i njegov bend ovo rade iz gušta. Svi oni imaju toliko novaca, ne za jedan već 100 života njih i njihovih potomaka. Svaka nota je bila odsvirana s guštom i ljubavlju prema poslu kojim se bave. Ljepota događaja je bila u tome što su nas vratili u jedno puno bolje i ljepše vrijeme. Vrijeme 70-tih, u doba Djece Cvijeća kada je dobar dio populacije vjerovao u dobro i ono što dobro donosi ljudskom rodu.

U publici nisu bile rijetke suze tijekom koncerta. Kada nešto probudi sjećanje i nostalgiju, te to pomiješa sa suzama onda znamo da je to to. Mogu reći da sam ponosan i sretan što sam prisustvovao jednom malom koncertu u maloj dvorani, koji je u 2 sata postao jedan od naj u mom životu.

I zato hvala ti GOSPODINE MASON!

Nadam se do ponovnog viđenja!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci