Roxy Music / Glamour & Art!

I dio!

Počeci grupe Roxy Music sežu u početak 70-tih, kada se nazire kraj hipy pokreta, te pokušaja vladajućih da nezadovoljstvo mladih kanaliziraju na druge načine.

Sam muzički izričaj u to doba razvojem elektronskih instrumenata (sintesajzeri) dobiva novi zamah i ujedno napredak analogne tehnologije daje krila daljnjem eksperimentiranju u studiju u kojem prednjače Pink Floyd, ELP ….

Gospodari svijeta u paničnom strahu od SSSR-a daju benefite, koje rezultiraju eksplozijom slobodoumnog izražavanja koje se prenosi i u muziku tog doba.

U takvom okruženju Bryan Ferry, koji je izgubio posao u djevojačkoj školi (predavao je izradu keramike). Ne prolazi na audiciji za vokal u grupi King Crimson, međutim nastupom i muzičkim pristupom oduševljava Roberta Frippa i Peta Sinifelda.

Godina je 1970-ta.

Ohrabren podrškom Frippa i Seinfielda, Ferry kontaktira svog kolegu sa koleđa Graham Simpsona, koji je svirao bas gitaru, te se naziru konture budućeg benda.
Grupi se pridružuje saksofonist i oboist Andy Mackay, koji sa sobom pak dovodi Briana Enoa. U tom trenutku Eno nije bio baš neki muzičar, ali je bio zaluđen tehnikom i sintesajzerima, te mu je to uz prijateljstvo sa Mackayom otvorilo vrata grupi.
Uskoro im se pridružuju gitarist Roger Bunn i bubnjar Dexter Lloyd.

Ferry daje ime grupi Roxy, međutim uskoro mijenja ime sastavu u Roxy Music.


Roxy Music – “If There Is Something”

Grupa počinje nastupati po plesnjacima i partijima. Snimaju prve demo snimke na četverokanalnom magnetofonu Revoxu, čiji je vlasnik bio Brian Eno.

U proljeće 1971. bubnjar Dexter Lloyd napušta grupu, a na njegovo mjesto dolazi Paul Thompson.
Uskoro grupu napušta gitarist Roger Bunn, njegovo mjesto zauzima Phil Manzanera te time zaokružuje prvu klasičnu Roxy Music postavu.

Tijekom 1971. imaju niz zapaženih nastupa, te lagano bruse svoj rani muzički izričaj. Bila je to mješavina glam–simfo-art rocka. Rani nastupi su obilježeni pomalo kičastim odijevanjem, čudnim frizurama, u skladu s trendom kojeg je nametao pokret.

Bivaju zapaženi od novinara Melody Makera, koji ih proglašavaju nadolazećim zvijezdama. Tu na scenu ponovo stupaju Fripp i Sinifeld, te uz njihovu podršku ulaze u studio i snimaju prvi album jednostavno nazvan Roxy Music.

Sam album je s odmakom od 45 godina izuzetno postmoderan. Pun čudnih zvukova i ritmova. Album je i danas izazov za slušanje počevši od pjesme “Re make/Re model” pa do “If there is something”. Vrhunac albuma je pjesma “Ladytron” sa svojim pomalo jamovskim izražajem.

Album po izlasku u Lipnju 1972. godine privlači pažnju. Postiže pristojan uspjeh te dolazi na #10. mjesto Engleske top liste albuma. Albumu je prethodila singlica “Virginia Plain”, koja dolazi na #4. mjesto Engleske top liste singlica.

Treba napomenuti da je osim kvalitetne muzike prodaju albuma poboljšao i provokativan omot albuma na kojem je bila tadašnja Ferryjeva djevojka Kari-Ann Muller. Istine radi treba reći da je producent albuma bio Pete Sinifeld, čija se ruka i te kako osjeća na albumu.

U 1971. dolazi do još jedne promjene unutar grupe. Grupu napušta basist Graham Simpson i na njegovo mjesto dolazi Rik Kenton.


Roxy Music – “For your Pleasure” / full album

Sljedeći album “For your Pleasure” izlazi 1973. godine.
Evo nekoliko stvar oko nas koje nisu crno-bijele, obično govorimo o nijansi sive. Nemoguće je to ne spominjati kad se uspoređuje prvi album i “For Your Pleasure”.
Oboje su remek-djela i vrlo različita u isto vrijeme.

Prvi album je svjetao, pomalo psihodeličan, razigran, pun predvidljivih ritmova s prekrasnom ženom na naslovnici. Zatim sasvim suprotan drugi album s crnim omotom, slikom žene (Amanda Lear) koja čeka nekog u provokativnoj pozi.

Zvuk na albumu “For your pleasure” je pomalo nervozan s više tekstura. Prisutan je solo na više instrumenata koji sviraju u isto vrijeme. Sam zvuk i osjećaj koji daje album bi se mogao opisati kao “Bosanski Lonac” raznoraznih utjecaja kao što je hard rock, glam rock i s današnje vremenske distance, proto punk!?

Na samom albumu su se iskristalizirala i isplivala na površinu dva moćna ega i autorska “wunderkinda”, Brian Ferry i Brian Eno. Ferry je bio više sklon “mekšem izričaju”, dok je Eno uz tehničku zaluđenost izvanredno savladao sviranje na klavijaturama, te iskazao sklonost ka novim eksperimentalnim pravcima u muzici.
S druge je pak strane stajao gitarist Phil Manzanera, koji kao “protuteža” moćnim egoima polako ulazio u prvu ligu britanskih gitarista.

Album je pratila singlica “Pyjamarama”.
Album dolazi na #4. mjesto Engleske top liste albuma. Rolling Stone magazine ga stavlja na #397. mjesto svoje liste “500 naj albuma svih vremena”.


Roxy Music – “In Every Dream Home a Heartache” [OGWT 1973]

Još jedna zanimljivost je vezana uz sam album. “Osoba” s naslovnice, Amanda Lear je napravila malu karijeru kao pjevač/ica. Naime do danas se ne zna da li je Amanda bila žena ili transvestit. U svakom slučaju imala je par uspješnih singlica koje su njemu ili njoj osigurale lijepu starost.

Po izlasku albuma “For your Pleasure” Brian Eno napušta grupu. (O njegovom radu nakon ovog odlaska bi trebalo pisati posebni osvrt.) Zamjenjuje ga mladi (19 godina) multi-instrumentalist Eddie Jobson iz progresivne rock grupe Curved Air.
Ujedno u grupu ulazi basista John Gustafson. Istine radi, Gustafson je bio član grupe samo na studijskim albumima.

Roxy Music ulaze u kategoriju koncertnih atrakcija, iako u inflaciji super imena toga doba ne uspijevaju uči u najtežu kategoriju.
Međutim u Europi, a pogotovo u Njemačkoj imaju već tada kultni status.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci