Cafe del Mar – “XXIV (Volumen Ventiquatro)”

Glazba za konzumaciju uz more

Od šezdesetih godina španjolski otok Ibiza bio je meka za osobe iz javnog života, hedoniste, lifestajlere i druge ljude željne zabave iz cijelog svijeta.

Doživljaj uživanja pića, promatranja zalaska sunca, praćen najboljom glazbom na svijetu, istinski je čaroban. To je bila izvorna vizija osnivača bara Cafe del Mar lociranog u gradiću Sant Antoni de Portmany na Ibizi 1980. godine kada je otvoren.

Danas, Cafe Del Mar je postao jedno od ekskluzivnih mjesta na Ibizi s nizom sličnih barova i restorana diljem svijeta.

Španjolski DJ Jose Padilla počeo je prikupljati prve zapise negdje 70-ih, eklektične melodije koje hvataju duh onog što će se kasnije zvati “Cafe Del Mar”.
Zbirke glazbe namijenjene kao pozadinska glazba za vinske barove i pristojne večere, u početku su se na kazetama prodavale krajem osamdesetih godina.

Početkom 90-ih godina rave gužva odvažila je Padilla-u da počne izdavati kompilacijske albume kao moderna alternativa agresivnim i snažnim elektronskim zvukovima koje su ljudi plesali na rave-u.

Počevši od 1994. godine, CD-ovi kompilacije Cafe del Mar izdavali su se na raznim etiketama. Godine 1999. vlasnik bara osnovao je etiketu Cafe del Mar Music.

Prvi, po mom mišljenju i najbolji albumi Cafe Del Mar, uglavnom dolaze iz vremena Josea Padilla kao kustosa serije i ostaju ključni snimci tople, tehnološke post-dance glazbe.


Gwen McCrae – Let’s Straighten it Out [Cafe Del Mar Vol 24]

Cafe Del Mar Volume 1 (izdan 1994. godine) je dobar kao startna osnova i nudi predložak za sve albume koji slijede: kompozicije uglavnom nepoznatih umjetnika, čak i jedna od Padilla-ovih skladbi, stvarajući eklektičnost koja je uvijek iznenađujuća. Primjerice, tko bi još mogao uvrstiti nerdy folk minimaliste Penguin Cafe Orchestra i techno superzvijezde Underworld na istom albumu i integrirati ih u cjelinu kompilacije na način da djeluje uvjerljivo, bez imalo odstupanja?

Nažalost, Padilla je 1999. godine završio svoju ulogu u seriji, službeno nastavljajući solo djelo, ali i jasno razočaranje s rastućim komercijalizmom Ibiza scene. Njegova zamjena bio je francuski Bruno Lepetre ili DJ Bruno, koji je već bio iskusan lokalni DJ. U prvom trenutku Bruno se suočio s zastrašujućim zadatkom, jer ne samo da je Padilla definirao balearsku chillout scenu sa svojom vlastitom vizijom, već je ova glazba uvelike zaokupila većinu svijeta sa zbirkama koje doslovce preplavljuju tržište.
No, njegove zbirke su podjednako dobro bile prihvaćene.

Cijela kultura koja okružuje chillout glazbu evoluirala je od otvaranja legendarnog mjesta. Kao primjer suvremenog chillouta, ove kompilacije su sinteza dubokog ambijentalnog techno i spacemusic djela koje uključuje sljedeće podžanrove: downtempo, lounge, chillhouse, trip hop, house, liquid dub, nu-beats, nu jazz, blissout soulful jazz, acid jazz, latin melodies, ethno-ambient, old-school ambient, balearic elektroniku, i mnoge druge.
Ponekad postoje snopovi filtriranog vokala usred opuštene pauze i ambijentalnog housa, povremeno čak i čitave pjesme. Žanrovski tako različite kompozicije koje tvore koherentnu glazbenu kombinaciju, svojim ponavljajućim ritmovima i toplim melodijama uvijek postavljaju ‘eargazam’ izvan dosega, stoga privlačnost chillout glazbe je teško objasniti ljudima koji nisu ljubitelji žanra.


Café del Mar Vol. 24 (Album Preview)

Omoti albuma suptilno dodaju ukus ovim kompilacijama, kao što se vidi iz predloženog.

Posljednjih nekoliko godina u posao je ušao i finski kustos po imenu Toni Simonen i izdao nekoliko vjerodostojnih izdanja, pa tako i ovo.

“Cafe del Mar XXIV” je deluxe dvostruko CD izdanje nesumnjivo najuspješnije svjetske zbirke chillout glazbe. Ovaj put, soundtrack za nadolazeće ljeto (izdan je početkom ovog ljeta) dolazi s prekrasnim pjesmama velikih stručnjaka za chillout, ambijentalne i downbeat glazbe kao što su Moby, Nightmares On Wax, Penguin Cafe, Maricopa, Ozo i mnogi drugi.

Izvođači glazbe na ovoj kompilaciji i njihov kustos Toni Simonen uspjeli su predstaviti dva CD-a s žanrovski raznovrsnim popisom pjesama na istoj razini kao i najuspješnija izdanja ove velike serije kompilacija.

U smislu žanra koji definira čitav jedan kulturni utjecaj i stil života, moderna chillout glazba bez Caffe Del Mar je poput glazbe 60-tih godina bez The Beatlesa.
Cafe del Mar je savršen krajolik koji pruža uživanje u ekskluzivnoj kombinaciji svjetlosti, vode i zvuka; primarna ikona kulta zalaska sunca, bez ikakve sumnje, jednog od najljepših i najnevjerovatnijih mjesta na planetu. Cafe del Mar-ov duh je dosegao sve strane svijeta, i kao što kažu “rođen je kako bi glazbu stavio na zalaske sunca”.

Ovi su albumi već na prvo slušanje privlačni, izazivaju stanje auditativne blaženosti i otkrivaju svoju dubinu i složenost onima koji im se prepuste.

Stoga, sjedi, slušaj i uživaj!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci