Mag-Lev Audio!

Budučnost!?

Prvi komercijalni gramofoni su se na tržištu pojavili prije 140 godina. Revoluciju u dizajnu, ali i funkcionalnosti su doživjeli krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, kad je vinil bio neprikosnoveni gospodar audio reprodukcije.

Osamdesetih doživljavaju novi procvat, ali u gornjem segmentu ponude, postajući u neku ruku ekskluziva radi nedostupnih cijena.

Devedesete nisu bile naklonjene gramofonima, jer su ujedno bile godine padanja vinila u totalni zaborav. Tih se godina vjerovalo da je s vinilom gotovo, a s njime i s gramofonima. Cijela masovna produkcija je zaustavljena, sva su istraživanja na polju unapređivanja bila napuštena, dok je živ ostao sam onaj najgornji segment, cjenovno nedostupan manje više svima osim šačici povlaštenih.

Novo stoljeće novo doba!
Tako bi se ukratko moglo opisati uskrsnuće vinila i njegov ponovni proboj na tržišta. Ispočetka sramežljivo, prodaja je sporo rasla, no u drugoj dekadi stoljeća doživljava eksponencijalni rast. Paralelno s uskrsnućem vinila pokreće se proizvodnja gramofona. Kao i vinil prije, počelo je sramežljivo, da bi prije par godina gramofon postao najprodavaniji artikl za Božićne blagdane u Americi.

Bilo je samo pitanje trenutka kad će na svjetlo dana izaći nove tehnologije koje će „vrtiti“ vinil na 33 i 45 okretaja. Do današnjih dana je lansirano nekoliko verzija gramofona koji su tehnološki odmaknuti od klasičnog dizajna i pogona, no posljednje što je izašlo na tržište stvarno moramo nazvati revolucionarnim.

Radi se o levitacijskom gramofonu kojeg je lansirala slovenska start up tvrtka Mag-Lev. Prije samo par godina pokrenuli su akciju za prikupljanje sredstava i u veoma kratkom vremenu prikupili dovoljno da pokrenu proizvodnju. Rezultati su vidljivi i frapantni.

Levitacijski gramofon karakterizira “pijat” koji levitira na magnetnom polju. Kao i svaka industrijska tajna tako i ova počiva na tehnologiji koja je za sad nedostupna medijima. Daleko od toga je levitacija na magnetom polju nepoznata, ona je tu već desetljećima, ali način na koji su momci iz Mag-Leva uspjeli dobiti točne okretaje levitirajućeg „pijata“ u magnetskom polju ostaje za sada tajna. Isto tako, možda još veća tajna za poznavatelje tematike jest na koji su način uspjeli odvojiti magnetsko polje skretnice od magnetskog pogonskog polja. Radi fizičke blizine, prema danas dostupnim tehnologijama, nemoguće ih je izolirati u tom stupnju da se u potpunosti anulira interferencija.

Gramofon se može namjestiti da radi potpuno automatski ili pak za ljubitelje manualnih operacija, može se sve raditi ručno. (U video clipu dolje je vjerno prikazana kako to sve skupa radi.)

Na prvi je korak jasno da levitacijom bivaju anuliran manje-više svi problemi koji “muče” klasične gramofone te i s te strane ovaj gramofon ima i te kakvu budućnost.

Jedini skeptičan glas kojeg sam uspio razaznati jest ona o “counterwieight” operaciji prianjanja igle na vinil. Činjenica jest da igla „pritiska“ i “grebe” vinil i time inducira signal koji će postati zvuk. Kako vinil levitira s “pijatom”, pitanje je kako je Mag-Lev uspio riješiti taj problem (akcija-reakcija)

Mag-Lev ML-1 se pojavio u prodaji. Cijena mu je oko 3000 eura i … malo ..? puno .. ?

Kako kome!


Mag-Lev ML-1 / promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci