Algiers – “Algiers”

Bila bi čast biti Jon Landau!

Što je u biti gospel muzika?
Njeno prvo zabilježeno postojanje potječe iz 17 stoljeća i već od tih ranih dana se profilira kao muzika s jakim vjerskim akcentom, ali ne samo to. U većini slučajeva na svojim počecima, ali i kasnije, pjeva se a capella.
No esenca gospel muzike leži u ritmici, koju prenosi vokalima. U biti, kad govorimo o gospelu onda govorimo o vokalnoj artikulaciji tribalnih ritmova ili pak njihovom “kondenziranom kanaliziranju”.

Što je u biti punk muzika?
Embrio je rođen krajem šezdesetih, a rođenje slavi od sredine sedamdesetih prošlog stoljeća. Esencijalno teži negiranju okruženja u kojem je nastao i u tom samo uništavajućem pohodu se pretvara u svoju negaciju, dakle u ono čemu je osporavao pravo na postojanje.

Što je to u biti noise muzika?
Mnogo je napisano do današnjih dana, ali malo rečeno, pogotovo u kontekstu samog rađanja žanra i njegovog embrionalnog djela.
Možda će se nekome učiniti morbidno ili čudno, ali početak noise muzike seže u ranim šezdesetim godinama prošlog stoljeća kad Phil Spector kreira i lansira specifičnu produkciju koja će kasnije dobiti naziv “zvučni zid”.
Iako sazdan od drugačijeg materijala nego današnji “noise”, “zvučni zid” onda, a noise danas tvori ogromnu strukturu koja dominira zvučnom slikom, omeđuje je, ali i determinira u većoj ili manjoj mjeri.


Algiers – “Blood”

Što je to angažirana poezija?
Nekoć davno, u vrijeme kad su vlade strahovale od protesta i kad su muzičari proglašavani za “državne neprijatelje br.#1“, umjetnici s gitarom u ruci su slikali ondašnju stvarnost i odašiljali poruke stotinama tisuća koje su ih slijedile.
Poruke su bile smislene, protestne i kritizirale su aktualne političke klike na vlasti i njihove postupke.

E sad, ako se dobro pročitali četiri gornja pasusa onda pri spajanju sva četiri u jedan izvire samo jedno ime, Algiers!

Bilo je pokušaja, s manjim i većim uspjehom da se gospel integrira u rock izričaj, no ono što su Algiers napravili sa svojim pokušajem nadvisuje sve zajedno za “dva koplja”.

Od prve uvodne razoružavajuće “Remains” do posljednje monstruozne “In Parallax”, Algiers plovi “tamnom esencom” moderne muzike, eksploatirajući gospel, napokon, van religijskog ambijenta.

No taj gospel je samo dio, jest najjači, ali ipak samo dio, jer oblačeći mu noise ruho dobiva pozadinu na kojoj bi Phil Spector, da je kojim slučajem u studiju, digao ruke prema nebu i rekao, NAPOKON!


Algiers – “In Parallax”

Ako ste mislili da je to sve, onda ste se prevarili, jer pored gospela, noisea u izričaju Algiersa leži još puno toga, od punka, koji je uzet kao forma, do soula kojeg „nemilosrdno“ eksploatiraju u par kompozicija, od kojih je “Games” nedvojbeno bliska senzibilitetu Percy Sledgea, dok je “Bolood” Screaming Jay Hawkings do neba.

Mnogo će se kopalja slomiti oko toga koji su peakovi albuma, da li je to retro “Games” ili pak “Blood” koji diše tribalnim dahom ili pak “In Parallax” koji distopijskim ambijentom i prijetećim narativnim vokalom donosi sumorni „danas“, ali ništa manje svjetlije „sutra“.

Možda bi bilo najpoštenije reći da je sam album peak za sebe i time ne izdvajati ni jednu kompoziciju s njega.

Ali zato oko closera nema dileme.
“In Parallax” je closer kojeg se čekalo desetljećima, na svim mogućim albumima. Možda još od vremena Joy Division, ako ne i od samih The Doorsa.

Teško je o ovom albumu trezveno pisati, kako to izvesti kad se album ne može trezveno slušati. Pri svakom slušanju emocije naviru u slapovima i suze nekontrolirano teku niz obraze.


Algiers – “And When You Fall”

Što napisati o albumu kojeg slušate mjesec dana bez stanke i svaki, ali baš svaki put vas “opali” svojom snagom impresije, ekspresije i nadasve svojim opojnim zvukom.
Zvukom koji se može opisati samo jednom riječju Algiers.

Da li je rock čekao na nove proroke?
Da li je rock dobio novo svjetlo koje obasjava zvjezdano nebo i ubrizgava svoju životnu tamu u umjetnu svjetlost koja nas okružuje?
Moj je odgovor DA!

Algiers je sljedeće novo, veliko!

I za kraj, ne neću parafrazirati Jon Landaua, već ću ga citirati: “I’ve seen the future of rock ‘n’ roll!”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci