Sony & vinil!

Definitivni povratak vinila!

Jedna od kompanija koja je u drugoj polovici prošlog stoljeća zaslužna za gušenje kreativnosti u muzici, poglavito radi svojeg marketinškog pristupa, je bila multinacionalna kompanija Sony. To je gušenje u mnogim analizama tog doba bilo karakterizirano kao “zločin protiv umjetnosti“.

Ako ćemo prihvatiti tu konstataciju, onda je vijest da se Sony vraća na mjesto zločina. Kažem mjesto zločina, jer priznali mi to ili ne, ono najkreativnije u muzici se dogodilo za vrijeme vladavine vinila. Tako je u kolektivnoj memoriji baš vinil sinonim za eksploziju koja se dogodila šezdesetih i sedamdesetih prošlog stoljeća.

Vinil je dva desetljeća bio u hibernaciji, da bi se dolaskom novog stoljeća polako, ali sigurno počeo vraćati. Ispočetka kao egzotika namijenjen skupim uređajima, da bi posljednjih godina postao igrač na tržištu. Moramo priznati, daleko je to od onoga statusa kojeg je imao, ali kad se netko kao feniks vine iz pepela, onda je svaki pomak ravan senzaciji. I više od toga, jer projekcije rasta za ovu godinu su dvoznamenkaste.

Više ne postoji ni jedno iole bitno izdanje koje nije praćeno vinilom. Remasteriraju se stara izdanja iz prošlog stoljeća i ponovo štampaju na vinilu.

Sve je to poznato i danas je već dio povijesti. No, ovih dana se pojavila jedna nova komponenta, koja je pokrenula tromu multinacionalnu kompaniju.

Konzultantska firma Deloitte je na temelju detaljnog istraživanja tržišta došla do nekoliko očekivanih, nekoliko iznenađujućih i par skoro nevjerojatnih otkrića.

Dakle, pored projekcije dvoznamenkastog rasta, istraživanje je pokazalo da su vinil počeli kupovati mladi, koji su se rodili nakon 1989. godine kad je Sony kao posljednji veliki distributer ugasio proizvodnju vinila. Svi parametri za “alert” su bili tu i ovih je dana Sony najavio da već ove godine kreće s proizvodnjom vinila.

Problem se javio na prvom koraku, i to tehnološki, ali i onaj vezan za radnu snagu. Kako su velike firme brutalne u provođenju svojih odluka, tako su pogone za proizvodnju vinila potpuno zapustili, a neke dijelove čak „raskrčili“. No taj će se problem brzo riješiti, jer u pitanju je samo novac (kojeg Sony ima u izobilju!).

Drugi je onaj ozbiljniji. Trenutno pozivaju sve bivše zaposlene koje su otpustili iz zatvorenih proizvodnih pogona, jer nemaju nikoga tko bi znao rukovati strojevima, kako u proizvodnji tako i u održavanju.

Sony je velika firma i ne vjerujem da će se sve skupa reflektirati na najavu o pokretanju proizvodnje već ove godine. A cijene, ne vjerujem da će fluktuirati, sve dok se potražnja bude penjala ovim tempom.

Lijepo za čuti, još ljepše za vidjeti, iako, hm .. odlazak u kupovinu nije baš bezbolan za novčanik.

Ali zadovoljstvo, neprocjenjivo!!!

Povezani članci