#3 Ovčice Blues Days – Ovčice / 04. Kolovoza-2018.

Tradicija u usponu / drugi dan!

Podnaslov ovog osvrta bi komotno mogao biti, “oču, neću, oču, neću, ma neću, a mogli bi, ma nećemo, ama ajmo, … !

To bi u najkraćim crtama bio uvod u nesvakidašnju večer u kojoj se trebao odvijati drugi dan blues festivala na Ovčicama. Vjerujem da je jasno da je vrijeme bilo presudni faktor, jer se festival odvija na otvorenom.
Rasprava se protegla do nivoa otkazivanja, ali naposljetku, kako se vrijeme smirilo, prognoza nije nagovještavala nove pljuskove, pozornica se ponovo počela puniti instrumentima.

Mike Francis je u ovom debelo pridonio svojom upornošću i voljom za nastupom, te se napokon našao na pozornici pred pristojno popunjenim gledalištem, koje se punilo ubrzanim tempom.

Kad se spomene nadimak bluesman obično se nametne asocijacija na tamnoputog, obilno godinama potkoženog umjetnika koji svoje stare dane provodi po malim pozornicama šireći blues i njegovu filozofiju.

Mike Francis ili bluesman Mike Francis je sve samo ne to. Osim možda godina ne posjeduje ništa što bi ga vezalo za stereotip klasičnog izvođača bluesa. Kako od pojave tako do same izvedbe ali i konstrukcije autorskih kompozicija.

Vjerojatno je nekada u prošlosti pokušavajući pronaći svoj put nabasao na set pedala kojima se počeo igrati provlačeći zvuk akustične gitare kroz filtere. Loop sequencer je vjerojatno bila sljedeća igračka i kad je spojio sva tri instrumenta u jedno, dobio je svoj zvuk i pogodio.

Zvuči toliko različito od ostalih, a opet, ni trunka nije ugazio van granica koje klasični blues omeđuje.
Unutar tog okvira spaja moderno, efekti i loop, s arhaičnim blues izričajem i publici, čemu kriti, isporučuje nesvakidašnji ugođaj Memphisa u kombinaciji sa Silicone Valley.
Taj spoj modernog i arhaičnog je toliko “ljepljiv” da svaka autorska kompozicija, iako po prvi put čujna, odzvanja dugo u glavama slušatelja. Kompozicije su mu u skladu sa zvukom, neortodoksno blueserske.
Teško za opisati, a nepodnošljivo lako za poslušati!

Obrade su, na drugu stranu, “posebna pjesma”.
Njegova verzija “The House of the Rising Sun” s potpuno novim rifom, životna i bliža verziji benda Frijid Pink nego onoj Animalsa ili pak izvornoj. “Honky Tonk Woman “ od Stonesa zvući kao da je na steroidima, ali koji ne ubrzavaju metabolizam, već ga usporavaju do bolnog tempa u kojem pliva.
I naposljetku, “Mercedes Benz”, hm, oko nje će mišljenja sigurno biti podijeljena, ali meni se i te kako svidjela.

Mike Francis je osoba koja na ovim prostorima egzistira već neko vrijeme i to je nedavno objavio u obliku EP-a “What side of the Cactus are you on?“. Naslovna kompozicija je nastala za njegovog boravka na Visu i u sebi nosi interesantnu priču.

Nakon ovog nastupa postaje kristalno jasno zašto Mike dobiva redovno pozivnice za nastupe po festivalima, klubovima i uglavnom, zašto je tražen u blues krugovima.
Teško je reći da Mike predstavlja u bluesu ono što će tek doći, ali ono što se može sa sigurnošću reći jest da je u blues formu unio svježi vjetar i ako dovoljno jako zapuše mogao bi pokrenuti nešto daleko veće nego je on sam.

Ako je itko imao neku zadršku u pogledu angažmana Mike Francisa na ovom festivalu, ne samo da je to nestalo s prvim notama i stihovima koje je otpjevao, već je, siguran sam, u svim prisutnima sinulo da ne bilo loše ponovo negdje nabasati na njega na nekom drugom festivalu i provesti ugodnih uru vremena.
Potpisnik ovih redova je jedan od njih.

Kako je večer počela spontano, uhvatila je pomalo neočekivani smjer, jer se u istom stilu nastavila i nakon Francisovog nastupa.

Iako je kviz trebao otvoriti večer, kako je sve bilo pomjereno, na početku je otpao, ali se na kraju ipak održao i to je začinilo malu blues feštu i dalo joj slatki kraj.
Denis Bižaca je u svom stilu, polu-šeretski, polu-splitski, vodio kviz i publika je odgovorila na svoj način. Ukratko, i nakon Francisa na pozornici nije falilo događaja.

Nagrade su bile slatke, a publika se upirala odgovoriti na postavljena pitanja.
Napisano izgleda malo suhoparno, ali, po tko zna koji put, treba doći, vidjeti, osjetiti i ponijeti sa sobom uspomenu na lijepu večer.
Drugi dan Blues Festivala na Ovčicama je bio baš to!

Nije obećavao, ali možda je to i najbolje što mu se moglo dogoditi, jer se iz skoro otkazane predstave pretvorio u spontano druženje pozornice i gledališta.

Ne može se puno klubova pohvaliti s time!

Vidimo se dogodine!


Mike Francis (#3. Blues Fest) – Ovčice / 04. Kolovoza-2018. / I dio

Mike Francis (#3. Blues Fest) – Ovčice / 04. Kolovoza-2018. / II dio

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci