Procol Harum – “Novum”

Doslovno!?

Moram priznati, iako sam veliki fan grupe Procol Harum i iako sam svojevremeno optimistično, ali sa zadrškom najavio novi album “Novum”, rezultat koji je polučilo ovo izdanje me je iznenadio. I to je u najmanju ruku rečeno, jer impresije su daleko jače od običnog “iznenađenje”.

Gary Brooker je jedini originalni član benda, ali iskreno rečeno, to se baš i ne osjeća. On je uvijek bio lokomotiva benda, a njegov vokal zaštitni znak, te je za bilo koji album koji nosi ime Procol Harum, dovoljna njegova prisutnost.

Tako je i na ovom albumu, sve je kompozicije sam napisao. Tekstove je odradio Pete Brown, koji je (manje-više uspješno) zamijenio Keith Reida na mjestu tekstopisca benda. (Pete Brown je poznat iz suradnje sa super grupom Cream, za koju je pisao tekstove danas antologijskih pjesama)

Interesantna u ovom kontekstu je i posljednja kompozicija na albumu za koju je i muziku i tekst napisao Gary Brooker. “Somewhen” je iznenađujuće efektan „closer“ albuma s smislenim tekstom i prekrasnom muzikom. Kompozicija nameće pitanje, zašto se Gary i prije nije okušao u lirici?

Album “Novum” je u najmanju ruku, odličan!
Teško je riječima potkrijepiti taj ukupni dojam bez da ga se raščlani na “proste faktore“, te stoga i nema baš nekog izbora.


Procol Harum – “Sunday Morning”

Kompozicije koje skladao Gary Brooker su zrele, beskompromisno “Procol Harumovske” i nadasve, svježe. Kompaktnost forme i konciznost izričaja koji proističu iz umijeća pisanja kompozicija je plod dugogodišnjeg nastojanja da se izričaj benda brusi do finoće “paške čipke“.

Kako na albumu nema one crtice lucidne genijalnosti kojom odišu albumi “Broken Barricade” ili pak “Shine On Brightly”, Gary ovim albumom skreće u main stream vode, ali i dalje ore po brazdama inspiracije vješto izbjegavajući manirizam. Izričaj je determiniran njegovim vokalom i pola stoljeća od briljantnih „Conquistador“ ili „Salty Dog“, niti malo ne pada u tenziji u finom tkanju koje povijest muzike poznaje u samo nekoliko grupa. (uz Procol Harum tu je grupa Traffic).

I kad o Garyjevom vokalu govorimo, pomalo zaprepašćujuća činjenica, Gary stari i to je neminovno, ali njegov glas, … , da je Mladen Delić živ rekao bi, „Pa ljudi moji je li ovo moguće?”.
Ono što čujemo potvrđuje da jest! Stavite bilo koju pjesmu Procol Haruma od prije pola stoljeća i poslušajte ga danas, hm, ..

Ukratko, kao vokalni solista, kao skladatelj i klavirista benda, Gary Brooker egzistira na ovom albumu kao u najboljim danima Procol Haruma. U biti, tijekom vremena se Gary poistovjetio s grupom, te je album “Novum” u biti njegov solo album. No, dovoljno je pametan da ga ne potpiše tako, jer ipak, ime Procol Harum jest ime koje prodaje albume. Ostatak ekipe na album također briljira u svojim ulogama. Iako djeluju na papiru kao prateći bend u stvarnosti su daleko od toga. Angažmanom svih aktera je album u stvari ono što jest, odličan!


Procol Harum:-“I Told On You”

Produkcija je na svoju stranu još jedna priča. Iako je vokal Gary Brooka i te kako isturen i izražen, instrumentalna pozadina je čista i nenametljivo prisutna u točno odmjerenoj dozi. Rijetki instrumentalni pasaži su u tim trenucima za “dlaku” istureni, te time sam Gary daje prostor ostalima da zauzmu (zasluženo) mjesto u zvučnoj slici.

Omot album je u najmanju ruku simptomatičan. Izradila ga je Julia Brown, koja je u biti napravila repliku omota prvog albuma grupe, s kojim je sve počelo. Znam da djeluje pomalo smješno, jer Gary ima 73 godine, ali dati albumu ime “Novum” (latinski izraz za „novo“!) i lansirati album s omotom koji nedvosmisleno ukazuje na neki novi početak, te pri tom, naviše svega isporučiti iznenađujuće kvalitetan i dobar album, znači samo jedno, Gary Brooker kreće u neku novu avanturu koja se zove Procol Harum.

Teško je govoriti o nekom nasljedniku, jer na ovaj album smo čekali četrnaest godina, ali jednostavno moramo katkad prkositi zdravom razumu i logici i dati kredite Gary Brookeru za njega.

I za kraj da parafraziram podnaslov iz najave ovog albuma na MLP-U portalu.

Samo za odabrane!?

Pa da, ali tko vam brani da se ukrcate na vlak i uđete u vagon na kojem piše, odabrani!
Poanta je samo u tome što se ulaznica ne kupuje, ona se stječe!


Procol Harum – “Novum” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci