“21st Century Schizoid Man”

vječni prog klasik!

Prvi album grupe King Crimson, prva kompozicija na njemu “21st Century Schizoid Man”, determinirala je ne samo album već i cjelokupan pokret koji se rađa po njegovom izlasku.

Iako je već u trenutku izlaska bio ocjenjen kao veliki, (ali i kao smeče, od strane eminentnog muzičkog magazina!) protokom vremena njegov status je samo rastao, da bi nedugo nakon toga stigao do “remek djela”, pa zatim perjanice pokreta i naposljetku sve skupa objedinjeno u samo jednom pojmu, ultimativni album i začetnik novog žanra.

Ne malu zaslugu za to snosi uvodna tema, prva kompozicija na album “21st Century Schizoid Man”, koja onda pa i danas, pola stoljeća nakon, priča svoju neurotičnu priču, u biti, nikad aktualniju do ovog trenutka kojeg svi zajedno živimo.

Normalno je da jedna takva kompozicija doživi bezbroj obrada, manje više uspješnih.

Muzički on line magazin Prog-Sphere je donio listu najuspješnijih verzija, dakako, po njihovom sudu. Teško je priznati da je ovo neka konačna ili definitivna lista, jer obrada je bilo u izobilju, uostalom, tko kaže da se najbolja ne piše baš u ovom trenutku.

Stoga, uzmite ovu listu s malom zadrškom i guštajte, jer “21st Century Schizoid Man” je samo jedan!


10. Fuzz (2013)

09. Unrest (1989)

08. Entombed (1997)

07. Forbidden (1994)

06. April Wine (1979)

05. We Hunt Buffalo (2012)

04. Flower Travellin’ Band (1970)

03. The Human Experimente (2009)

02. ELP (1993)

01. Shining (2010)

Izvor: Prog-Sphere

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci