Robert Plant i ujedinjenje Led Zeppelina!

Po “n”-ti put!

Od dana raspada grupe Led Zeppelin, kruže priče o ponovnom ujedinjenu živih članova grupe. Izuzev u rijetkim prilikama, (Live Aid i koncert posvećen Ahmet Ertegunu), Led Zeppelin su ostali tu gdje jesu, na prašnjavoj ladici povijesti s koje se svako malo briše prašina.

Pored ponovih izdanja albuma, najčešće spominjano, “kad je ujedinjenje i turneja?“.

Glasine u većini slučajeva ostaju na ovom nivou, ali bilo je i ozbiljnih ponuda, od kojih je najozbiljnija bila ona Richarda Bransona i 750 milijuna funti na stolu, samo za jednu turneju. I u tom kao i u svim prijašnjim slučajevima, Robert Plant je bio rezolutan, odgovor je bio NE.
To njegovo NE je već postalo sinonim i u neku ruku identifikacija današnjeg Planta.

Kako je to odbijanje dobilo svoj značajni broj, Ultimate Classic Rock se potrudio i na jednom mjestu donio svako veliko „NE“ koje je Plant lansirao pri ponudi za ujedinjenje.

Evo ih, kronološki.

1) 1982: “Impossible” Without Bonham

Na početku osme dekade prošlog stoljeća, Plant je u prvom razgovoru s novinarima, kao solo umjetnik odgovorio i na pitanje o ujedinjenju Led Zeppelina. Njegovo odbijanje je bilo obrazloženo činjenicom da je nemoguće svirati bez Bonhama i da je izjava grupe po njegovoj smrti i prestanak rada benda bila konačna i svakom lako shvatljiva.

2) 1985: “A Distortion of Reality”

Tri godine nakon prvog velikog NE, Plant je ponovo otklonio mogućnost okupljanja matične grupe. Ovaj put je pala izjava koja se danas veoma često citira u sličnim slučajevima. Kao i ostale u ovom tekstu, donosim je u integralnoj verziji, pa tko zna engleski… :
Being in Zeppelin was like living in a goldfish bowl, things were done on such a grand scale. The band was a perpetual-motion machine that didn’t allow me to stop and consider the values of the whole thing. My values were kind of in chaos for a while. That experience was a distortion of reality. My perspective on reality and hard work was out of line.

3) 1988: “I Don’t Need the Money”

Prošle su još tri godine i nekako ciklički se ponovo počela javljati ideja o ujedinjenu. Eskalacija spekulacija oko ovog čina je dosegla vrhunac u ozračju nastupa Led Zeppelin na Live Aidu. Očito sva ta buka nije ostavila glavne aktere, a pogotovo Planta, hladnim, te su se povukli u osamu i pokušali osmislit povratak. Umjesto Bonza za bubnjevima je bio Tony Thompson i grupa je pokušala vježbati. Zaludu, magija je nestala i Plant nakon nekog vremena objavljuje da odlazi, jer jednostavno više to nije bilo to.

Iz tog razdoblja datira i izreka koju je Plant sročio po odlasku, “I Don’t Need the Money”. Koliko god banalna bila u svojoj osnovi, ova izjava dovoljno govori o Plantu kao osobi.

4) 1990: “I Don’t Know the Guy Who Sang in Led Zeppelin”

Krajem osamdesetih Plant ima dva albuma “Now and Zen” i “Manic Nirvana”, kojima u dobroj mjeri gazi teritorijem matične grupe. Čak se na nekoliko pjesama pojavljuje Jimmy Page na gitari.
To je neminovno, again, okinulo spekulacije o ujedinjenju, koje je Plant otklonio veoma odlučno, izjavivši :
I couldn’t go on and reinvent the spirit of the huge monster that was, because I couldn’t feel comfortable,” / “I don’t know the guy who sang in Led Zeppelin. I see some very funny pictures of him, then I see rock’s vile offspring trotting behind in Lurex pants and leather gloves with the fingers cut off“.

5) 1993: “What is Valuable in Life?”

Početkom devedesetih počele su kružiti priče o ogromnim sumama koje su ponuđene bendu da bi se ponovo pojavio na sceni. Kako je popularnost grupe bila neupitna, novac od tantijema se redovno slijevao u džepove aktera, te nije bilo potrebe da radi novaca krenu u neizvjesnost ponovnog okupljanja.

Povodom razgovora za medije, prilikom promocije albuma “Fate of Nations”, Plant je i ovaj put otklonio bilo kakvu opciju ponovnog okupljanja.
We were great when we were great. I was part of something magnificent which broke the Guinness Book of Records, but in the end, what are you going to get out of it? Who are you doing it for? You have to ask these questions,” Plant pointed out. “Who pays the piper, and what is valuable in this life? I don’t want to scream ‘Immigrant Song’ every night for the rest of my life, and I’m not sure I could.

6) 2002: “Surely Now We’re Way Too Old for This?”

Šesto veliko NE je došlo u ovom stoljeću. Glasine su krenule nakon dva albuma koje je Plant snimio s Pageom, pozivajući pri tom trećeg preživjelog člana, John Paul Jonesa. Možda najmekše NE do tada.
Završilo je s rečenicom: “I apologized and went to one meeting and got on one knee as he was walking out, to tie my shoelace as well, and said, ‘John, surely now we’re way too old for this? ‘ But he just sidestepped me and walked out. But I love him and want you to know, John, that if you have me back, we can go back to the one card a year.”

7) 2011: How Explosive Passion Can End Up as Cabaret

Veliki koncert posvećen Ahmet Ertegunu, preminulom mentoru i čovjeku koji je u biti najviše zaslužan što su Led Zeppelin danas to što jesu, okinuo je do tada najveći val očekivanja ponovnog ujedinjena grupe. Na pozornici je bilo očito da je Magija ponovo prisutna i pored toga što je za bubnjevima bio sin preminulog Bonza, Jonson.

No i ovaj put Plant je bio taj koji je sasjekao u korijenu sve spekulacije izjavom:
Most people have told me to do the obvious thing as far as my career goes. Which would have sent me tottering into the abyss. I mean, some people get into a groove and they stay with it indefinitely. And what starts off as a great moment of explosive passion can end up as cabaret 25, 30 years later. It just depends on whether you go and find the right habitat to extend yourself.”

8) 2012: “Schmuck!”

U razgovoru s jednim reporterom, a na njegovo pitanje o ponovnom ujedinjenju Led Zeppleina, samo ga je nazvao pogrdnim nazivom “Schmuck” (vjerujem da je prijevod nepotreban)

9) 2012: “Moving Forward”

“Celebration Day” film, album je spreman za lansiranje, kao dio pripreme terena, dakako, glavni akteri su ušli pod reflektore i samo po sebi se nametno on vječno, ujedinjenje!?
S impozantnom solo karijerom, Plant nije ima lijepe rijeći na ovo pitanje: “You have to be creative and imaginative and move on. And I think the great essence of Led Zeppelin is the creativity and imagination that developed with each project. And a project is a project, it’s not just going back and revisiting the past, it’s moving forward” i nastavio, “I don’t see us being a stadium act … going round and round making everyone feel great playing the hits.

10) 2014: “You’ve Just Got To Pick Up and Move On”

Stvarno ujedinjene nije bilo nikad bliže. Richard Branson, vlasnik Virgin korporacije, na stol je stavio 750 milijuna funti za jednu turneju.
Odgovor Planta je bio očekivan, NE!

11) 2014: “I’m Not Part of a Jukebox!”

Plant izdaje album “lullaby … and the Ceaseless Roar” i kreće na turneju. Neminovno tijekom konferencija za medije, pitanje ujedinjenja po tko zna koji put na tapetu i po tko zna koji put odgovor:
A tour would have been an absolute menagerie of vested interests and the very essence of everything that’s s—ty about about big-time stadium rock, we were surrounded by a circus of people that would have had our souls on the fire. I’m not part of a jukebox!

Bila je to godina kad su Page i Paul Jones otvoreno u medijima izjavljivali da ne bi imali ništa protiv ujedinjenja, turneje pa čak i albuma. Na drugu stranu, Plant je i ovaj put na ponovljeno pitanje o ujedinjenu i šansama za njega odgovorio u svom stilu, “zero.”

12) 2017: “You Can’t Ever Really Go Back”

Prošle je godine Plant izdao posljednji solo album “Carry Fire”, i dakako, da li treba napominjati da se tom prilikom ponovo poteglo već notorno, dosadno pitanje i očekivani odgovor. Ovaj put je Plant bio nešto mekši, iako još uvijek kategoričan. Za divno čudo, izjavio je da u biti nema ništa protiv suradnje s Pageom i Paul Jonesom na nekom projektu, iako ne u okviru matične grupe, jer: “You Can’t Ever Really Go Back, I’ve got to keep moving.”

Ovo su bili samo neki trenuci i u neku ruku najpoznatije situacije kad je Plant rekao NE ponovnom ujedinjenu matične grupe. Teško da ćemo ikada više vidjeti Led Zeppelin na sceni i teško da ćemo ikada čuti magičnu grmljavinu koja se događa jednom u sto godina.

Koliko god žalili za propuštenim, možda je ipak bolje tako, jer slika o Led Zeppelin je velika, ogromna.

I pored neospornih mrlja u opusu, ipak, bili su i ostali jedna od najvećih grupa u muzici uopće, grupa koja je svojim postojanjem, djelovanjem i opusom obilježila cijelu epohu i čemu tajiti, grupa koja je pomogla sazrijevanju nekoliko generacija, kako u muzičkom tako i socijalnom smislu.

Izvor: Ultimate Classic Rock

Povezani članci