Hologrami su tu!

Muzički Jurski park!?

Ima tome već neko vrijeme da se hologrami provlače kroz medije, kao neka alternativa preminulim rockerima i reperima.

Svrha je jasna. Interes javnosti i potencijalnih potrošača je još uvijek velik za ikone prošlog stoljeća, te se došlo do win-win situacije za sve (žive) aktere.

Počelo je skoro nevino. Napravljen je hologram Michael Jacksona i to za samo nekoliko minuta trajanja. Nastavilo se s Elvisom, Tupacom, da bi priča dobila epilog kad je zaklada koja se brine o legislativi Ronnie James Dio-a uočila da postoji tržište za hologram preminulog rockera. Lansirali su nekoliko pjesama i rezultat nije izostao.

Prijem je bio takav da je pala odluka da se napravi cjelovečernji nastup i krene na turneju. Doduše, svi se slažu da su ulaganja velika i da će se turneja u najboljoj opciji završiti na nekoj pozitivnoj nulu, ali kolo povijesti je pokrenuto i teško da ga se može više zaustaviti. (hologram Frank Zappe je već odradio turneju!). Mogućnosti su neograničene. Može se oživjeti apsolutno svatko.

U neku ruku hologrami u rocku predstavljaju muzički Jurski park.

I onda je stigla jedna sasvim nova ideja. U biti, zašto da se hologrami ograniče samo na preminule rockere, zašto se živima ne bi dala opcija da lagodno šetaju psa na nekoj privatnoj plaži, dok njihov hologram nastupa pred publikom. Možda zvuči bizarno, ali samo do neke mjere.

I tu je mjeru upravo uzela nekadašnja svjetska atrakcija ABBA, koja je upravio lansirala vijest da će krenuti na turneju iduće godine. Vijest i ne bi bila bizarna da na turneju ne kreću hologrami. U tajnosti se već godinama radi na ovom projektu i ovih je dana napokon zasvijetlilo svjetlo na kraju tunela. Krenula je čudnovata i simptomatična objava, koja vjerujem otvara Pandorinu kutiju opcija muzičke industrije.

Jer, nakon ovog ostaje samo sačekati odgovor na pitanje, tko je slijedeći?

Povezani članci