Ritchie Blackmore’s Rainbow – “Land of Hope and Glory”

Ćaća se vraća!

Nakon lanjskog koncertnog albuma “Ritchie Blackmore’s Rainbow: memories In Rock“, Blackmore je s istom ekipom snimio još dvije pjesme.

Postava koja je napravila nove snimke, prve nakon 22 godine, je u najmanju ruku impresivna. Čileanac Ronnie Romero vokal, iskusni klavijaturist Jens Johanson (Yngwie Malmsteen, Stratovarius) i ritam sekcija Blackmore’s Night, impresivni basista Bob Noveau i bubnjar David Keith.


Ritchie Blackmore’s Rainbow – “I Surrender”

Prva kompozicija “I Surrender”, pjesma koju je napisao Russ Ballard i koju su Rainbow već snimili 1981. godine.

Možemo slobodno zaključiti da je Blackmore snimio cover samog sebe. Tipično za Blackmorea, baš u njegovom stilu. Romero je dosta različit i mogu reći znatno divljiji vokal od Joe Lynn Turnera za ovakvu pjesmu. Iako je David Keith više nego solidan bubnjar, u novoj verziji mi nedostaje razvaljivanje činela Bobby Rondinellija iz 1981-e.

Više nego interesantno jest, da je Blackmore snimio akustičnu gitaru kao ritam gitaru u novoj verziji.
Solo je nešto sporiji i melodičniji, ali kako je “Ćaća” sam rekao prije više od 30 godina: “nije stvar u tome da se odsvira 1000 tonova u minuti i izvrti vrat od gitare za sekundu i po.” Oko treće minute “I Surrender” konačno klasičan Blackmore i stari dobri europski vibrato umjesto razvlačenja tremola svojstvenog američkim gitaristima.


Ritchie Blackmore’s Rainbow – “Land of Hope and Glory”

Druga studijska pjesma je obrada tradicionalne “Land Of Hope And Glory”, koja je rock publici poznata kao uvod u “Locomotive Breath”, Jethro Tull-a s njihovih koncerata krajem sedamdesetih. Dosta zanimljiva instrumentalna obrada, koja počinje s akustičnom gitarom i violinama, da bi Blackmore tek nakon minutu i četrnaest sekundi krenuo sa slideom. Pozadinski vokali imaju efektnu “aaaaaaaaa” dionicu koja upotpunjuje Blackmoreov solo sve do kraja pjesme.


Ritchie Blackmore’s Rainbow – “Soldier Of Fortune”

Za pozadinske vokale odgovorna je Candice Night, ljepša polovica bračnog para Blackmore i druga polovica Blackmore’s Night. Obiteljska zabava Blackmore/Night u instrumentalnoj verziji ovog tradicionala je doista impresivna.

Pored ovog singla, Blackmore s bendom ima ugovoreno nekoliko nastupa po Britaniji, kad će svirati najveće hitove Deep Purple i Rainbow.

Sve u svemu, s pravom možemo reći:

“Ćaća se vraća”!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci