The Beatles – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” / 50 godina!

Zar već!?

Prošlo je točno pola stoljeća od kako su Beatlesi izdali svoj najveći i u povijesti muzike, najočekivaniji album, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Pedeset godina od izlaska, a album i dalje živi svojim životom velikog i ostavlja u nevjerici sve koji ga danas slušaju. Količina ingenioznosti, genija i talenta nikada više nije bila sakupljena na tako malom prostoru.

U vrijeme kad je albuma nastao digitalna tehnika nije postojala, crno bijela televizija je bila jedina, o boji se tek maštalo. Cjelokupan rad u studiju se radio ručno, katkad doslovno, kidajući i lijepeći audio trake sa snimkama kako bi se dobili željeni efekti. Čudesna produkcija na albumu se može usporediti samo s jednom, onom na “Dark Side of The Moon”, grupe Pink Floyd, koja je isto disala u analognom okruženju.

The Beatles su u studiju s svojim producentom George Martinom (petim članom sastava!) provodili mjesece i mjesece, kako bi definirali na trakama ono što su nosili u glavama. Martinovo iskustvo i znanje je bilo neprocjenjivo.

beatles-sgt-

Vrijeme je prolazilo i diskografska kuća pored toleriranja svega što se događlo, ipak pritiska band i producenta da bar izdaju singlicu, kao najavu albuma i koliko toliko utaže žeđ auditorija za novim materijalom.

Odlučeno je da se lansira singlica s “dvostrukom “a” stranom“, na kojoj bi bile pjesme koje su u biti prve snimljene i finalizirane u kreiranju albuma koji će svoje obrise i samo ime tek dobiti.

“Strawberry Fields Forever” i “Penny Lane” izlaze nekoliko mjeseci prije izlaska albuma i zarobljavaju top liste diljem svijeta. I ne samo to, kako onda tako i danas, u anketama biva preglašavana za najveću singlicu svih vremena.

I onda izlazi album i na opće čuđenje, bez kompozicija koje su ga najavile. “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” izlazi i ispisuje povijest koja se već uči u školama.

I danas, pola stoljeća od tog povijesnog datuma, stiže vijest da diskografska kuća priprema veliko izdanje albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Lansirat će se nekoliko verzija i edicija. Znam, tržište je preplavljeno box setovima s kojima diskografske kuće žele iscijediti još koju škudu iz džepova auditorija, ali ipak.. . Ovo je izdanje za one koji vole ovaj sastav i shvaćaju ulogu ovog albuma, ne samo u opusu grupe, već i umjetnosti uopće.


The Beatles – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” / promo

I na prvi pogled ponovo “razočarenje“. Iako je George Martin svojevremeno izjavio da je bila velika greška što su kompozicije sa singlice izostavljene (“a truly terrible mistake”), i ovaj put isto. Na albumu nema ni “Penny Lane”, a ni “Strawberry Fields Forever”.
One jesu tu, ali ne kao integralni dio albuma.

Ovu je ediciju produkcijski sredio sin George Martina, Giles, koji je već radio na sličnim projektima.

Box set je  izašao 26. Svibnja i to u sljedećim edicijama. Prva je verzija s dva CD-a u Deluxe pakovanju. Potom slijedi vinilna verzija istog izdanja, te naposljetku ona najimpresivnija, četiri CD/DVD/Blu-ray Super Deluxe box set.

I za kraj ove vijesti, jedna mala opaska s moje strane. Često mi na pamet pada poredba vremenskih razdoblja i njihova aktualnost u zadanom (sadašnjem) trenutku. Uzimam za primjer događaje iz kraja šezdesetih i početka sedamdesetih i pokušavam smjestiti u taj kontekst muziku nastalu pola stoljeća prije tog razdoblja.
Nemoguće!

Muzika s početka stoljeća jednostavno nije imala šanse živjeti u tim turbulentnim vremenima, kako zbog arhaičnosti izričaja tako i zbog svoje okrenutosti trenutku u kojem je nastala, a koji je odavna prošao. Uskačući u vagon koji nas vodi u današnje vrijeme jednostavno se moramo osvrnuti na pola stoljeća unatrag, jer bilo je to vrijeme u kojem su “cvjetale tisuće cvjetova“, ali bilo je to vrijeme kad je nastajala muzika koja je u mnogim slučajevima nadrasla i nadživjela trenutak svoje kreacije i ne tako rijetko, čak i same tvorce. Ono što hoću reći, bilo pozitivno ili ne, današnjica pati od “nostalgije” koju u ovom trenutku jednostavno nema tko pokriti, kako kvalitetom, tako i inovativnošću. Ono što ima, radi i postoji ni izdaleka nije dovoljno da nabaci prašinu na Beatlese, Stonese, Creamovce, Tullovce i ostale velikane tog doba.

Žalosno ili nešto drugo, procijenite sami!


 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci