Yes + Yes = NO!

Čudni su putevi ….

Nije prošlo ni 72 sata od kako je grupa Yes uvedena u “Rock and Roll Hall of Fame”, sastav se raspao na dvije frakcije, od kojih svaka ima u svom imenu naziv matične grupe, Yes.

Ova podjela na dva dijela naizgled je došla iznenada, no, prema raspoloživim informacijama, sjeme raspada na dva dijela je posijano još daleko prije, kad su Jon Anderson i Chris Squire postigli “gentelmanski” sporazum da na sceni bude samo jedna grupa s nazivom Yes.

Chris Squire je preminuo 2015. godine i dakako, njegovim odlaskom i dogovor je pao u vodu. Čekao se trenutak i u biti nije se htjelo ugroziti potencijalni ulazak u “Rock and Roll Hall of Fame” s konfuzijom oko sastava grupe. Pomalo kalkulantski, ali od Yes smo posljednjih godina vidjeli poprilično sličnih poteza, tako da ovaj i ne čudi.

Yes 1Koliko god na izgled bilo jednostavno, ova podjela je legalno nevjerojatno komplicirana. Nažalost, art je zamijenio pragmatični zakon i papirnati ugovori. Jer krucijalno je, tko ima pravo na ime Yes?

Kako je Chris Squire bio jedini stalni član u toku cijelog života grupe, za pretpostaviti je da je on bio nositelj prava na ime. No, da sve ne bude jednostavno pobrinuli su se sami članovi, jer kako bi se koja inkarnacija grupe formirala (a njih je bilo!), tako bi se legalno upisala na pravo za ime.

Nisu mi baš jasni detalji ove pravne zavrzlame, ali je ovo sve skupa  svjetlosnim godinama daleko od onoga što su Yes nekada bili i predstavljali.

Legislativa grupe Yes je ogromna i nema sumnje da će sjevernoamerički kontinent progutati obje turneje koje su trenutno u toku. Kultni status grupe nije poljuljan ni promašajima iz prošlosti, a ni prostituiranjem kojeg se ne bi posramili daleko manji bendovi.

Amerika je za Yes uvijek bila i ostala meka kojoj se vraćaju u redovnim intervalima i pune dvorane u kojima nastupaju.Yes in 2
Doduše, kad su bili u zenitu popularnosti, imali su pune stadione, a ispred sebe masu koja je nerijetko premašivala magičnu brojku od oko 100 000 duša po koncertu. No, to su bila neka druga vremena.

Dakle, trenutno su na turneji po Americi, „Yes Featuring Jon Anderson, Trevor Rabin and Rick Wakeman“ i bend solo imena „Yes“, u kojem se nalaze Steve Howe, Alan White i Geoff Downes,(uz pjevača Jon Davisona i basistu Billy Sherwooda).

U ovom kontekstu ipak treba napomenuti, da su vlasnici ugovora za “Cruise to the Edge” Yes predvođeni Steve Howeom.

Iako u ugovorima o cijepanju benda izričito stoji da se mora spriječiti konfuzija fanova, u stvarnosti je to nemoguće izbjeći. Tako je već sada izgledno da će u pojedinim gradovima obje inkarnacije nastupati u roku od par dana, tako da ostaje na strogo individualnom, kome će se prikloniti pojedini fan.

Pomalo tužna situacija, nešto što prije pola stoljeća nitko nije mogao ni u snu zamisliti, ali, vrijeme čini svoje, a i novac.

Povezani članci