Sleepy Man / In Roots – “Omiš Guitar Fest 2017”

Garažni bluegrass i agresivni Mississippi blues

U sklopu četverodnevne fešte gitare i svega što ide uz nju, na osmom “Omiš Guitar Fest”-u je održan posljednji koncert na kojem su nastupili gosti iz Amerike, Sleepy Man i domaća akvizicija, In Roots.

Sam pogled na imena je značio samo jedno, bluegrass i blues u svojim “originalnim” oblicima.

Prvi su na pozornici izašli Sleepy Man, petorica golobradih mladića, koji zajedno nemaju godina kao Keith Richards.
Iako njeguju tradicionalnu formu ruralnih sredina američkog kontinenta, Sleepy Man je ipak svojom mladošću, energijom, pa i virtuoznošću pružio jedan lijepi koncert i nadasve, interesantan za svakoga u publici.

To je neobično važno kod ovakvih koncerata, jer u biti, kako u prosjeku među publikom ima veoma malo istinskih ljubitelja ovog žanra, ovakav pristup ruši žanrovske barijere i svi uživaju u predstavi.

Sleepy Man pogone braća Mizzone koji su još od ranog djetinjstva lansirani kao YouTube senzacija. Odrastanjem i sazrijevanjem probijali su barijere i danas su respektabilno ime na bluegrass sceni.

Koliko god eksploatirali bluegrass formu, Sleepy Man ne odriče sebi pravo da uzima i iz drugih žanrova.
Tako se u instrumentalima ipak nadziru obrisi garaže ili u najmanju ruku, rocka. Ne toliko ritmički ili melodijski, već senzibilitetom kojim ih izvode. Isto tako, sama činjenica da isporučuju veliku količinu energije nameće već spomenuti “garažni” faktor. Sam izričaj grupe je lijepo zapakovan, nema velikih eskapada, ni izleta. Očito je da momci vladaju instrumentima i da “imaju utakmica u nogama“.

Koncert su odradili s autorskim materijalom, koji ih je uostalom i pronio kao senzaciju. Tijekom koncerta nije bilo vrludanja, ni izrazitih uspona padova, što upućuje na uigranu ekipu koja zna što radi i zna kako to odraditi. Osobno nisam ljubitelj bluegrassa, jer ova hillbilly forma mi u esenci nije interesantna, što ne znači da mi koncert te i takve muzike nije primamljiv.

U ovom kontekstu je interesantno podcrtati, a i simptomatičan je za sam opus ovog beda, završetak koncerta.
Posljednja kompozicija, u stvari “materijalizirani” jam, je donio sastav u furioznom izdanju prepunom utjecaja.
S druge pak strane, bis kojeg su izveli nakon toga, je bio čistokrvni bluegrass.
I to je u biti esenca opusa grupe i temelj njihovog uspona.
Kontrast i modernizacija arhaičnog nije prošla bez rezultata!

Pri tom moramo uzeti u obzir (visoko profesionalno!) sviranje svih članova benda, i na kraju, vokalne dionice, koje su pak tema za sebe. (reći da na momente vokali asociraju na Simon i Garfunkela možda ne bi bilo pretjerano! )

Sve u svemu, ne pruža se često prilika da na našim prostorima vidimo punokrvnu bluegrass senzaciju i bila je to prilika koja se ne propušta, voljeli bluegrass ili ne!

Sleepy Man možda jest „pospan“ u nazivu, ali na pozornici je sve samo ne to!

Tumbs Up!

Nakon Sleepy Man-a na pozornici je izašao splitski In Roots.

Onima koji prate muzička zbivanja na splitskoj sceni, ovo ime nije nepoznanica.
Lovre, Vicko i Ivana su već odavno dokazali da posjeduju formulu za dobru zabavu i kao i u slučaju Sleepy Mana, svoj su nastup doveli na taj nivo, da ne trebate voljeti muziku koju izvode, da bi ste ipak uživali u onome što izvode.

In Roots je svoje mjesto našao u izvornom delta Mississippi izričaju, agresivno obrađujući stare blues standarde, te na njihovim tragovima komponira nove, autorske teme.
Nažalost, albuma još nemaju, ali to je u ovom trenutku najmanje bitno.

Nastup In Roots-a je bio podijeljen u dva dijela. Prvi dio je u biti bio onaj originalni In Roots, s Lovrom na usnoj harmonici, i vokalu, Vickom na “Cigar Box” gitari, te Ivanom na bubnjevima.
Svirajući agresivnu verziju arhaičnih kompozicija In Roots djeluje moćno i pored „manjka” instrumenta na pozornici.

Prvi dio koncerta je protekao u dobrom raspoloženju, kako na pozornici tako i u publici.
Nakon nekih pola sata na pozornici im se pridružio Zoran Tadić na basu, a Vicko odlaže “Cigar Box” gitaru i uzima solo gitaru.

Sad već imamo nešto drugo.
Žestoki arhaični delta blues odlazi i biva pokriven nešto urbanijom verzijom koja je na momente išla do Chicaga i njegove urbane verzije.
Hvale vrijedno osvježenje!

In Roots su pružili svoj standardno dobar koncert.

Ako bih imao primjedbe sa svoje strane, bile bi to dvije, minorne. Prva se odnosi na Zorana i njegovu nedovoljnu uvježbanost materijala, što je pokrivao povremenim improvizacijama. Kako je Zoran majstor instrumenta, to i nije bilo toliko vidljivo, ali žao mi je, jer u trenucima kad bi „uhvatio korak“ s pozornice je dolazio prekrasan, pun artikulirani zvuk!

I drugo, pomalo populistička primjedba. Kako je publika bila šarolika i sastavljena ne samo od ljubitelja ovog izričaja, u cilju dizanja atmosfere je ipak trebalo ubaciti neki prepoznatljivi hit, kao što je „Man of Constant Sorrow“, koji je svima manje više znan, a In Roots ga izvanredno izvode.

Zvuk u dvorani u kojoj se održavao koncert je bio dobar. Pored standardnih tehničkih problema kod ovakvih manifestacija, nema se što prigovoriti organizaciji i realizaciji ovog projekta (bar ne onog dijela kojeg sam vidio !)

Publika je lijepo primila, kako Amerikance, tako i naše perjanice delta bluesa. Zamjerke, ako ih ima mogu otići u predio ispred šanka, gdje je u toku koncerta (pogotovo za vrijeme kad je Sleepy Man bio na pozornici) bilo žamora koji je odavao nezainteresiranost za koncert, ali i koji je ometao praćenje događaja na pozornici. Nakon intervencije, i to se nekako sredilo.

Profil publike možda nije bio “standardan“, jer su u njoj sjedile obitelji s djecom, a bilo je uzvanika, koji su koncertu ipak davali “uštogljenu” komponentu.
No sve to nije smetalo da se atmosfera s pozornice prelije na publiku, te u konačnici, pozovu na bis Sleepy Man.

Omiš je sebe smjestio na muzičkoj karti Lijepe Naše i svojim “Omiš Guitar Fest”-om debelo puni prazninu koja vlada našim prostorima.

Svaka inicijativa ovog kalibra i volumena je izrazito dobrodošla, te organizatorima želim sreću u daljnjem razvoju ovog projekta.

Odaziv publike je znak da su na pravom putu!

Povezani članci