Genesis (II)

Drugi dio priče ili kako je sve skupa završilo!

U sastavu vladaju „bratski“ odnosi među članovima. Sve odluke se donose zajednički. Nema nikakvih trzavica karakterističnih za velike sastave. Taj se odnos među članovima zadržao do današnjih dana… (napomene radi, najstariji član banda je tada imao 23 godine.)

Poslije „Foxtrot“ turneje kao među-korak u Srpnju 1973. godine izdaju album „Genesis Live“. Album se penje na #9. mjesto UK top ljestvice i dolazi na #105 mjesto američke top liste. Album prikazuje Genesis kao punokrvni live band. Na njemu prevladavaju fantastične izvedbe pjesama „Musical Box“, te „The Knife“. (Samom autoru teksta pjesma „Musical Box“ s Live albuma je nešto čemu se neprekidno vraća 42 godine.)

Genesis se ponovo povlače u studio, te u Listopadu 1973. godine izlazi „Selling England by the Pound“.


Genesis – “Selling England By The Pound”

Sam album je istinsko remek djelo!
Po mnogim anketama je u 10 naj albuma progresivnog izričaja, te po ocjenama kritike (a i samog autora teksta) ovo je najbolji album grupe. Album je muzički vrhunac Genesisa, s nadrealističkim Gabrielovim stihovima koji opisuju utjecaj Amerike na Englesku kulturu.
Album se penje na #3 mjesto u UK, te na #70. mjesto američke top ljestvice.

Prateća turneja po Europskom kontinentu je još jedan trijumf. Protegla se i na Ameriku, gdje grupa napokon biva prihvaćena kao koncertna atrakcija prvog reda. Najupečatljivija su tri rasprodana koncerta u Los Angelesu poslije kojih je grupi samo nebo granica. Peter Gabriel se počinje doživljavati kao alfa i omega samog sastava. Samozatajni kakvi su bili, ostalim članovima odgovara, te oni sami na neki način to podržavaju i naglašavaju.

Bez ikakve pauze, nakon turneje počinju rad na novom albumu. Pod utjecajem Gabriela odlučuju se za konceptualni izražaj. Samo snimanje albuma donijelo je prve razmirice unutar sastava. Gabriel nameće svoj utjecaj, te je snimanje samog albuma par puta prekidano zbog nesuglasica. Na snimanju albuma kao gost sudjeluje i Brian Eno (Roxy Music). Naime Banks je bio uz suprugu koja je imala problem s trudnoćom, te je Eno uskakao. Uz dosta razmirica snimanje albuma se ipak nastavlja.

Za to vrijeme, i publika i kritika prate događaje oko snimanja albuma. Od Genesisa se opet očekuje nešto “veliko “. I napokon, u Studenom 1974. godine izlazi dvostruki konceptualni album “Lamb Lies Down on Broadway”.


Genesis – “The Lamb Lies Down On Broadway”

Dolazi na #10 mjesto top ljestvice u U.K. , te na #41 u USA. Ovaj put album se sastoji od kraćih i pjevnih pjesama, s otklonom od progresivnog miljea. Pjesme su više prilagođene scenskim bravurama Patera Gabriela, te guraju ostale članove sastava u drugi plan. Na albumu se na apstraktan način opisuje putovanje mladog Portorikanca koji živi u New Yorku, te na svom putovanju susreće čudne kreature….

Po običaju band kreće na turneju. Ovaj put je sve drugačije. Turneja se proteže na 102 koncerta po Europi i Americi. Uvode se nove tehnikalije, te Genesis prvi uvode lasersku rasvjetu na svoje koncerte. Izvodi se samo materijal s novog albuma s Gabrielom u prvom planu, rezultat, turneja je kolosalni trijumf!

Uspjeh ne eliminira nezadovoljstvo muzičkim izražajem na novom albumu, te ulogom Gabriela. Nakon koncerta u Clevelandu (zadnjem na turneji) Gabriel objavljuje da napušta grupu. Kratko i jasno objavljuje da je umoran od muzičkog biznisa, te da se želi posvetiti obitelji. (poslije su isplivali problem s depresijom). Sam odlazak nije bio isforsiran i nije protekao u svađi.

Britanska štampa postavlja pitanje što će biti sa Genesisima?
Collins predlaže da nastave sa instrumentalnim izričajem, medutim ostali članovi grupe brzo odbacuju tu ideju. U međuvremenu Steve Hackett snima solo album. Grupa ipak ulazi u studio i snima instrumentalni dio novog albuma, te počinju potragu za pjevačem. Potraga traje i traje. Urbana legenda kaže da je Peter Gabriel došao na roštilj sa starim pajdašima i stao uvjeravati Collinsa da prihvati ulogu vodećeg vokala grupe. Ovaj je to odbio s obrazloženjem da je teško u isto vrijeme svirati bubnjeve. Nakon višemjesečnog bezuspješnog traganja za pjevačem, Collins ipak pristaje…..
Ostalo je legenda.

Snimaju se vokali. U Veljači 1976. izlazi album „Trick of the Tail“.


Genesis – “A Trick Of The Tail”

Po izlasku album dobiva izvanredne kritike, te se penje na #3 mjesto top ljestvice u UK, te na #31 u USA. Album ima malo “mekši“ pristup prog izričaju, međutim to mu ne umanjuje kvalitetu. Ujedno ovo je prvi album grupe  Genesis koji prate video sadržaji.

Po običaju grupa kreće na turneju ovaj put pojačana bubnjarem Bill Brufordom (ex Yes i King Crimson). Kao i sve turneje do tada, i ova je bila pravi trijumf. Turneja je snimana, te je poslije u kinima bila prikazivana kao film pod imenom „Genesis: On Concert“.

Kod ovog albuma, sastav dobiva prve veće novce. (radilo se o svoti od 400 000 funti). Zanimljivo je da se suma ravnopravno podijelila na sve bivše i tadašnje članove.
Uz ovaj album se veže još jedna zanimljivost, koju je iznio Collins. Prije „Trick of the Tail“ turneje pripreme za scenske nastupe je vježbao pod budnim okom Petera Gabriela, te mu je poslije svakog koncerta „referirao“, kako je prošlo?

Bilo je očito da je bend prevladao krizu vodstva (odlazak Gabriela), te nakon kratke pauze, u Rujnu 1976. ponovo ulaze u studio.
U Prosincu 1976. godine izlazi album „Wind & Wuthering“.


Genesis – “Wind & Wuthering”

To je bio prvi album grupe koji kritika dočekuje na “nož” nazivajući ga blijedom kopijom prethodnika. Albumom izražava nezadovoljstvo i Steve Hackett, koji je u vrijeme snimanja albuma, radio na svom drugom solo albumu. Bez njegova znanja, s albuma „Wind & Wuthering“ je izbačena njegova pjesma, simptomatičnog naslova, “Please Don’t Touch”, te su pre-aranžirane neke pjesme. Album ipak dolazi na #6. mjesto top ljestvice u UK i na #26. u USA.

Sastav odlazi na turneju, ovaj put s novim bubnjarem. Kako je odluka benda bila da samo originalni članovi mogu učestvovati u radu u studiju, Bil Brufordu se nije svidjela, te odlazi. Na turneji na njegovo mjesto, na sveopće iznenađenje, dolazi jazz bubnjar Chester Thompson. Već je postalo pravilo da turneje poberu lovorike, pa ni ova nije bila izuzetak. Ovaj se put spuštaju sve do Brazila!

Povratak u Englesku je isto tako bio euforičan. Za posljednji koncert turneje, koji se održao u Rainbow Teatru u Londonu, na raspoloživih 8000 mjesta je stiglo 80 000 zahtjeva.

Poslije turneje u Listopadu 1977. godine Steve Hackett objavljuje da napušta grupu zbog rada na solo karijeri. Hackettov odlazak se podudara s izlaskom fenomenalnog dvostrukog live albuma simboličnog imena „Second Out“ („I drugi otiđe“)

Album po izlasku, od njima nesklonog New Musical Expresa, biva proglašen za jedan od najboljih live albuma svih vremena. Cijeli je album snimljen prilikom „Wind & Wuthering“ turneje u Parizu, te sadržava prikaz cjelokupnog rada grupe. I donosi ih na vrhuncu moči u fazi bez Petera Gabriela. Ovim albumom završava progresivna faza rada grupe.

Grupa nastavlja život u nekoj verziji mainstream voda. Slijedi album također simboličnog imena, „ …And Then Were Three…“, u prijevodu “ i tako ostadoše trojica”.


Genesis – “And Then There Were Three”

Postaju još popularniji i zarađuju ogromne novce. Ta faza grupe nije predmet ovog prikaza, ali reda radi listam albume koje su izdali „Duke“, „Abacab“, „Genesis“, „Invisible Touch“, „We can’t dance“… . Sama grupa nije nikada službeno raspuštena.
Bili su na svjetskoj turneji 2007 godine.

U nekon redovnom terminu se pojavljuju vijesti da Collins, Banks i Rutherford pripremaju re-union grupe.

Također se spominje 2018. godina kao „TA GODINA“. Tada bi se po nepotvrđenim glasinama grupi trebali ponovo pridružiti Hackett i Gabriel .
Živi bili pa vidjeli!

Spominje se i snimanje novog albuma. Nije sporna želja starih pajdaša da se ponovo nađu na sceni, međutim problem je to što su doslovno svi napravili impresivne solo karijere. Uskladit termine je skoro pa nemoguća misija.

Ostavština grupe kao šta je Genesis je nemjerljiva. Njen utjecaj i stil prog izričaja stvorile su rijeku sljedbenika. (Marillion, Trasantlatica, Haken… )

Svojim muzičkim, a pogotovo scenskim izričajem svrstali su se uz bok velikanima kao što su King Crimson, Yes ili Pink Floyd.
Grupa Genesis je iznjedrila jednog Gabriela, Collinsa, Hacketta, Banksa i Rutheforda, koji su kao pojedinci otvarali nove pravce u modernoj muzici.

Interes za prog izričaj Genesisa postoji i danas. U svakoj prodavaonici nosača zvuka naći će te sve radove grupe u prog fazi, re-izdanja na re-izdanje…. To je najbolje iskoristio Hackett koji je sa klasičnim Genesis repertoarom napravio koncertni dar-mar prije par godina.

S odmakom od 40 godina slušanja Genesisa, mogu reći da su velika grupa. Status kojeg su imali, od odbacivanja do bezuvjetnog prihvaćanja njihovog izričaja, govori koliko su bili Veliki i Drugačiji.

Čekamo 2018. …

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci