Kraljica, mač i rockeri!

Kako je prezir polako pretvoren u ponos!

Rock je u svojoj esenci, koju je kasnije naslijedio punk, bio borba progresivnog protiv konzervativnog, ustaljenog i dogmatskog. U tom kontekstu je rock šezdesetih i punk sedamdesetih javno isticao prezir prema establišmentu i njegovim derivatima, sve do trenutka dok sami nisu postali dio.

Sve je počelo s Beatlesima, kad su 1965. godine primili MBE odličje (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), kao službeno priznaje establišmenta za ono što su postigli.

Još su neki od velikih rockera vlasnici odličja, nešto višeg od MBE, odnosno, Sting, Eric Clapton, Roger Daltrey i Robert Plant su odlikovani odličjem OBE (Officer of … ) CBE (Commander of … ), za svoja muzička dostignuća.

Spomenimo još i to, da su u ovom konekstu Clash postali dio estblismenta u trenutku kad su potpisali ugovor s diskografskom kućom o snimanju albuma. Taj se trenutak uzima kao dan kad je umro punk kao pokret. (Ovo je već neka druga priča).

Mimo svih odlikovanja i priznanja, ipak je samo nekolicina umjetnika dobila pravo da nosi titulu “Sir”. To su redom svi pripadnici starije garde koja je pomogla da rock postane globalno priznat i dakako, time privukli milijarde funti u državnu blagajnu.

Samo se na proglašenju titule “Sir” odnosno, viteštva, pojavljuje kraljica, pa ni onda, kad slavljenik nije pripadnik UK.

Kako je broj ipak malen, govorim o ekskluzivnom klubu, u kojem je pristup dozvoljen nekolicini odabranih. E ta nekolicina odabranih je predstavljena dolje, s kratkim opisom zasluga, odnosno, interesantnih događaja vezanih uz proglašenje. (žao mi je feministica, ali ni jedna dama iz rock miljea nije proglašena za “Dames”)


Bob Geldof, KBE

Cliff Richard je trebao biti prvi rocker koji bi ponio tituli “Sir”, ali je Bob Geldof bio ipak u trenutku odluke medijski jača ličnost, poglavito radi njegovog projekta “Live Aid”. Kako je titula “Sir” rezervirana samo za Engleze, a Bob je Irac, došlo se do kompromisa, tako da danas Bob Geldof nosi titulu KBE (Knight Commander of the British Empire).

Sir George Martin

Nedavno preminuli producent George Martin je zaslužio svoju titulu 1996. godine. U zasluge mu se pripisuje cijeli poznati opus Beatlesa, koje je u potpunosti producirao i sudjelovao i njegovom stvaranju. Osvojio je i Osccara za muziku, Grammy-a i naposljetku stanar je “Rock’Roll Hall of Fame”

Sir Paul McCartney

Godinu dana nakon što je George Martin odlikovan, na red je došao Paul McCartney. O njegovim zaslugama je izlišno i govoriti. Ovom priliko ću samo spomenuti ono što se malo zna. Njegov dobrotvorni rad i donacije koje isporučuje već desetljećima svim mogućim dobrotvornim ustanovama, a kruna svega je dom za nezbrinutu djelu u predgrađu Londona, kojeg u potpunosti financira, brine se o njegovom ugledu i usmjeravanju štićenika “na pravi put

Sir Elton John

U trenutku dobivanja priznanja Elton John je već bio odlikovan odličjem “Commander of the British Empire”. Priznanje je pored dostignuća na muzičkom polju dobio i radi svog angažmana u borbi protiv ADISA i djelovanju unutar LGBT zajednice.

Ravi Shankar, KBE

Maestro, kako su ga svi zvali, mađioničar na sitaru i nepresušna inspiracija svih velikih rockera šezdesetih godina. Svojim je radom direktno utjecao na George Martina i na same Beatlese. Kao i Bob Geldof, ne može se kititi titulom “Sir”, već mu iza imena stoji oznaka titule “KBE”

Sir Mick Jagger

The Rolling Stones su to što jesu. Da dođu do toga lavovska zasluga pripada Mick Jaggeru. 2003. godine okrunjen je titulom “Sir”. Kruže glasine da je čak odgodio neku operaciju, da bi ga odlikovala kraljica Elizabeta II, a ne princ Charles, što je bilo u protokolu u slučaju operacije.

Bono, KBE

Kao Bob Geldof i Ravi Shankar i Bono nije zbog državljanstva mogao dobiti titulu “Sir”, već “KBE”, u nastavku imena. 2007. godine ga je odlikovala kraljica Elizabetha II, a odlikovanje je uručio ambasador u Irskoj, za njegov rad u muzici, ali i na dobrotvornom polju.

Sir Van Morrison

Iako je bivši frontman grupe Them, Irac, ipak je ponio tituli “Sir”. Razlog je u tom što je Van Morrison iz Sjeverne Irske, iz Belfasta, kojeg kraljica smatra dijelom UK. Van Morrison je proglašen vitezom i preuzeo je titulu “Sir” 2016. godine od ruke princa Charlesa

Sir Rod Stewart

Rod Stewart je postao vitez i ponio tituli “Sir” 2016. godine na ceremoniji koju je predvodio princ William. Rod je titulu zaslužio svojim djelovanjem u muzici, ali i dobrotvornim radom.

Sir Ray Davies

Jedan od posljednjih rockera koji je primio tituli “Sir” i bio proglašen vitezom je legenda sastava The Kinks, Ray Davies. Vjerujem da ne treba napominjati, posebno starijim čitateljima, koje su zasluge Ray Davisa u muzici.

David Bowie

Thin White Duke je odbio odlikovanje s obrazloženjem da nije cijeli život radio za titulu. Njegova muzika dovoljno govori i nisu mu bila potrebna nikakva dodatna priznanja. Bowie se time pridružio velikanima koji su odbili viteštvo. Društvo mu prave T.E. Lawrence, Rudyard Kipling, Albert Finney, Stephen Hawking…..

Povezani članci