Genesis – “Foxtrot”

Jedan od vrhunaca proga!

Gledajući kritički na prvu polovicu 70-tih godina možemo reći da je prevladavajući muzički izraz bio progresivni rock, sa svojim pod žanrovima.
Vladala je „inflacija“ dobrih bendova, gdje su se samo rijetki kao Pink Floyd, King Crimson ili Yes uspjeli probiti do ušiju širokog kruga slušalaca.

Ne zaboravimo, 70-te su bile vrijeme vinila, vrijeme kad su turneje bile u službi promocije novoizdanih LP albuma, od kojih su izvođaći u stvari i živjeli. S tog aspekta interesantan je način na koji su Genesis prezentirali sebe i lagano se penjali po ljestvicama popularnosti tog doba. Sam njihov izričaj nalazio je inspiraciju u engleskim srednjevjekovnim poemama i muzici koja ih je pratila, te opskurnim pseudo psihološkim literalnim djelima modernog doba. Sve je to začinjeno sa, do tada neviđenim scenskim nastupima njihovog frontmana Petera Gabriela.

Dozu popularnosti donijeli su grupi Genesis polovični uspjesi albuma “Trapass” i “Nursey Cryme”.


Genesis – “Supper’s Ready”

Tijekom turneje koja je predstavljala album “Nursey Cryme” počeli su radovi na slijedećem albumu. Grupa se personalno stabilizirala te je na sceni bila jedna od najjačih postava Engleskog prog miljea tog doba, Tony Banks, Phil Collins, Steve Hackett, Mike Rutherford te Peter Gabriel.

Scenski nastupi donose im kultno sljedbeništvo u Velikoj Britaniji, gdje počimaju obarati rekorde u posjetima. U inostranstvu, pogotovo u Italiji njihov rad pada na plodno tlo i na Apeninskom poluotoku se rađa sljedbeništvo grupe, koje će u kasnijim fazama igrati veliku ulogu u konsolidaciji prog scene te sredine.

Rad na novom albumu stavlja grupu pred “imperativnim uspjehom“, i predstavlja jedinu kartu kojom mogu otvoriti vrata prema gornjem razredu britanskog prog miljea. Njihova diskografska kuća, (do tada malo poznata Charisma), daje im punu podršku i pored neizvjesnosti koja je pratila grupu. Sam rad na albumu je bio prožet dobrom atmosferom, te je u konačnici udario temelje trajnom prijateljstvu svih članova grupe.

I tako 06. Listopada 1972. godine Genesis izdaju svoj četvrti studijski album “Foxtrot”.

“A” strana albuma nastavlja se tematski na prethodi studijski album grupe “Nursey Cryme” .


Genesis – “Get them out by Friday”

Album otvara kompozicija “Watcher of Skies”. Interesantno vezano za ovu kompoziciju jest činjenica da se u njoj upotrebljava Melotron MK II, kupljen od grupe King Crimson. Sama pjesma se naslanja na sonet iz 19. stojeća koji je napisao John Keats. Bila je predviđena da nosi cijeli album, te je izdana kao singlica iste te godine.

Na “A” strani redaju se zatim kompozicije “Time Table”, “Get Out by Friday”, “Can-Utility and the Coastliners”.

“B” stranu otvara “Horizons”, kratki performans gitariste Steva Hacketta u kojem pokazuje svu raskoš svog talenta. Slijedi je epska, “Supper’s Ready”, rock poema od 24 minute, rock poema koja čini ovaj album velikim!
Rock poema koja je nezaobilazno štivo za svakog ozbiljnog slušatelja i ljubitelja ovog pod žarna rocka. (Naravno mislim na ljubitelje esencijalne progresive.)


Genesis – “Watches on the skies”

“Supper’s Ready” je podijeljena na sedam maštovitih stavki koje ispunjavaju dramatičnost, ponavljanje motiva, razigranost Hacketta, Banksove bravure na klavijaturama, izmjene agresivnosti i sofisticiranosti, te naposljetku, Gabrielov vokal. U ovom kontekstu ne smijemo ispustiti Phil Collinsa, koji se iskazao kao van serijski bubnjar… . Bit kompozicije je u stvari ironični prikaz Engleza kao izabranog naroda, te je i aluzija na Ivanovo Otkrivenje. Da li poobjeđuje svjetlo ili tama, to će te sami zaključiti kada poslušate album.

Sam album lansira grupu u željene visine, o njima i njihovom izričaju počinje se pričati sa obje strane Atlantika. Val uspjeha seli se van Otoka.

Turneja koja prati sam album donosi do tada neviđene scenske efekte, uspjeh je ogroman. Kritike su odlične!

Sam album se penje na #12 mjesto top ljestvice albuma. Nemojmo zaboraviti da govorimo o čistom prog. izričaju koji teško nalazi put do običnih slušatelja. I to samo govori o kvaliteti albuma.

Album, a pogotovo “Supper’s Ready” je dan danas svjež kakav i treba biti bezvremenski klasik. Album “Foxtrot” je album koji se mora nalaziti u svakoj ozbiljnijoj fonoteci.

I za sam kraj, ono najfrapantnije za današnje pojmove. U trenutku kreacije albuma “Foxtrot”, nijedan član grupe Genesis nije imao više od 23 godine.
Toliko…

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Genesis – “Foxtrot” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci