Hologram – budućnost!?

Jedna od opcija!

Ronnie James Dio je na kratko oživio na dodjeli godišnje nagrade Pollstar Awards u Los Angelesu.

Izveo” je svoju kompoziciju “We Rock”. U pratnji je bio band Dio Disciples, koji i nakon smrti idejnog vođe i lidera nastavlja s koncertima, izvodeći repertoar preminulog Dia.

Hologram je kreirala firma EyeIllusion. (Bile su potrebne doslovno godine da bi ga se konstruiralo.)

Ovo pojavljivanje Dio holograma nije bilo prvo. Još je lani u ljeto na Wacken festivalu Dio po prvi put “izašao” na pozornicu. Kako sam već najavio, prateći band Dio Disciples planira uskoro krenuti na turneju, na kojoj će glavni lik biti “uskrsliRonnie James Dio.

Hologram može u budućnosti zauzeti veoma značajnu ulogu u scenskom segmentu popularne muzike. Ne samo da se njime mogu uskrsnuti mrtvi umjetnici, već i u slučaju potrebe, zamijeniti živi. Doduše, sve je to skupa u ovom trenutku preskupo, ali industrija ima svoju logiku i svaki trošak, ma koliko velik bio, ako je opravdan i ako nosi profit, će biti odobren od strane investitora.

Sve je počelo s hologramom Michael Jacksona, i na njemu je sve završilo u tom vremenu. Potražnja za mrtvim umjetnicima je počela golicati diskografske kuće i promotore, te je Ronnie James Dio odabran za Jacksonovog nasljednika, ali i kao lik koji će pomaknuti granice. Do sada je napravljen scenski nastup samo za jednu pjesmu, “We Rock”, no uskoro se očekuju još najmanje tri, a Dio Disciples priželjkuje dan kad će svih 14 pjesama koje sačinjavaju koncert, biti pokrivene Diovim hologramom.

Imajući u vidu da nitko od današnjih veličina ne ide mlađi, i da godine neumorno stupaju, pitanje je vremena kad će se ovom pitanju priči s daleko šire i pragmatičnije strane. Budimo realni, za desetak godina nitko od stare garde neće više biti na pozornici (osim Keith Richardsa!), a gotovo je sigurno da će tržište vapiti za njima.

Kako bi održali potražnju za umjetnicima, pored medijskih kampanja reizdanja remasteriranih radova koji su remasterirani s remasteriranih originala direktno skinutih s remasteriranih analognih remasteriranih originala, diskografske kuće i promotori će sigurno posegnuti za hologramima.

Ne bih se čudio da u nekoj (bliskoj) budućnosti cijeli sastav bude jedan veliki hologram ili za jedno pedesetak godina da hologram Mick Jaggera, Ron Wooda i Charie Wattsa nastupa s još uvijek mladolikim Keith Richardsom.

Ili da Lynyrd Skynyrd nastupi u originalnom sastavu, prvi put nakon pola stoljeća … ili ….

Samo nebo je granica!


Ronnie James Dio Hologram – Pollstar Awards

Ronnie James Dio Hologram – Wacken festival

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci