“Piano Portraits” – Rick Wakeman

Biser komornog ugođaja!

Rick Wakeman je nakon dugo godina ispunio svoj mladenački san. Snimio je album na kojem je odsvirao kompozicije koje su na njega utjecale tijekom mladosti i sazrijevanja u punokrvnog umjetnika.

Malo tko si može priuštiti ovakav izlet, jer ruku na srce, album ne nosi komercijalnu komponentu, a ni sam izbor kompozicija ne podilazi nikome.

Rick Wakeman je klasični pijanist, odgojen, odrastao u klasičnom okuženju i to je vidljivo s svakom odsviranom notom. Sama lokacija izvora nije nužno i determinacija umjetnika, jer Wakeman je bio i član jedne od najvećih progresivnih grupa u povijesti, grupe Yes, i to u vrijeme njihovog kreativnog vrha.

Mimo upotrebe tona elektronike i svega što ima tipke, Wakeman nije izgubio ono što ga krasi cijelog života, istančani smisao za melodiju i izlaganje njenog senzibiliteta. Svakog tko zna Wakemana izbor kompozicija nimalo ne ćudi, a pogotovo u svjetlu spoznaje da je u nekima i sam sudjelovao kao kreator.


Rick Wakeman – (David Bowie) – “Space Oddity”

“Piano Portraits” jest komorni album, album za dušu i srce. Album koji se može slušati dok kuhate ili ugodno razgovarate, može se slušati dok slasno jedete, ali može se slušati i s omotom vinila u ruci, ispred gramofona, skoncentrirani na zvuk kojeg isporučuje zvučnica.

Jer album “Piano Portraits” jest album trenutka, ambijenta i naviše svega, album koji plijeni pažnju slušatelja svojom elokvencijom izričaja na pianu.

Repertoar izložen na albumu je raznolik, od The Beatlesa, do Zeppelina, preko Cat Stevensa, grupe Yes, Davida Bowiea pa sve do Tchaikovskog

Album otvara kompozicija Beatlesa “Help” u kojoj Wakeman na šarmantan način izlaže logiku Lennona /McCartneyja u poznatoj kompoziciji. Da bi sve bilo u skladu , Wakeman u biti izvodi medley, lijepeći sekvence kompozicije „Lucy in Sky with Diamond”.

Led Zeppelin tema “Stairway to Heaven” je sljedeća, za njom kroči armija kompozicija od kojih je jedna bolje izvedena od druge. Teško je kad majstor nešto radi, prstom uprijeti i reći, e ovo je najbolje. Nema toga!

Stoga, ono što mogu reći, “Life On Mars” je moja omiljena kompozicija na albumu.
Da li je najbolja, možda, tko zna?
Ono što se zna jest, da je baš ova kompozicija zaslužna za realizaciju ovog albuma. Naime, kad je preminuo David Bowie, Wakeman je kao jedan od Bowievih suradnika pozvan na BBC da u čast preminulog umjetnika izvede nešto po volji. Odabrao je kompoziciju “Life On Mars”, jer je i sam bio dio kreativnog tima koji je stvorio. Reakcija gledališta je bila neočekivana i Wakeman je dobio “vjetar u leđa“, da ostvari svoju davnu želju.

Rezultat te želje je pred nama. Prekrasan album u svim svojim elementima i bez ostatka, album, kojeg se jednostavno mora voljeti.

Ako uopće volite muziku!


Rick Wakeman – “Piano Portraits”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci