Greg Lake – “Songs of a Lifetime”

Interesantan album, veoma neobičan!

Pod ruke mi svojevremeno došao jedan interesantan album. Veoma neobičan u samoj svojoj biti i još neobičniji radi samog autora.

Greg Lake je izdao CD na kojem je snimljen njegov koncert s posljednje turneje. Ništa neobično u tome, da nije same ideje i sadržaja. Ova turneja je sastavljena od koncerata na kojima Greg Lake iznosi svoja intimna razmišljanja i svira svoje omiljene teme iz svih razdoblja svog kreativnog života.
Veoma  neobičan koncept velikog majstora, koji zaslužuje pažnju.

Greg Lake je  svjedok i sudionik većine najvećih događaja epohe u progresivnoj muzici. Na topao i duhoviti način priča o tome kako je sa nepunih 12 godina napisao “Lucky Man“, priča o King Crimsonu, o tome kako su nastali ostali njegovi hitovi, kako je došlo do kompletiranja prvog albuma EL&P i još mnogo, mnogo toga.

Ne ulazeći u muzičku stranu ovog koncerta, koja je by-the-way, impresivna, ona narativna je u stvari ono što nosi ovaj album. Naime, Greg priča priče iz svog života između svake teme, na koju se ta priča i odnosi. Na moju veliku radost, a vjerujem i svih koji znaju za ovog čovjeka, Greg iznosi par malo poznatih činjenica, kao na primjer onu, koja se odnosi na sam omot prvog albuma King Crimsona.

Sve je to ispričano sa nevjerojatnom lakoćom kojom pripovjedač daje do znanja kako je proživio sve te trenutke. Koncerti na ovoj turneji su kako, od strane kritike tako i od strane publike, jednoglasno proglašeni kao umjetnički trijumf velikog glazbenika.


Greg Lake – “Tribute To The King”

No, ono što je još interesantno na ovom albumu, jest glas samog Greg Lakea. Na pragu je sedmog desetljeća svog života iluzorno je očekivati da njegove glasovne mogućnosti budu na onim visinama kao kad je bio u top formi. Kod njega se pojavilo nešto neočekivano, skoro bih ovo mogao nazvati “naknadnim božjim darom”.

Kako drugačije objasniti to da je vlasnik najmarkantnijeg i možda najkarizmatičnijeg vokala u povijesti rocka, danas u nekom drugom vokalnom svijetu, koji nema skoro nikakve veze sa onim iz sedamdesetih godina. Obično se kod ovakvih slučajeva kaže da je glas oslabio sa godinama.


Greg Lake performing Trilogy during his “Songs of a Lifetime” 2012 US Tour

Dio ove opaske bi se mogao i ovdje primijeniti, pogotovo ako gledamo na raspon. Ono što je mene oduševilo, to je novi volumen u glasu, a sama boja glasa se prizemnila, spustila se na zemlju i de facto, kao i u mnogim slučajevima do sada, od Claptona, preko Andersona, prikazuje Grega kao čovjeka od krvi i mesa, ali čovjeka sa još uvijek van serijskim vokalom.

I tu sad dolazimo do još jedne lijepe činjenice. Obogaćene novim vokalom, stare teme dobivaju novo ruho. Pogotovo u kontekstu činjenice da Greg izvodi svoje verzije svojih poznatih tema i time, de facto, udahnjuje novi život standardima progresivne muzike.

Poslušajte album i osvjedočite se u ovo što sam rekao!


Greg Lake – “Epitaph”/ “The Court Of The Crimson King”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci