Mangroove – Ovčice / 02.Prosinca-2016.

Koktel jazza, soula, funka… u Dalmaciji!

Željka i Toni su se vratili u Ovčice.
Ovaj put kao Mangroove.

Kao što vuk nikad ne mijenja ćud, tako i ovaj duo ne odstupa od svog puta.
Ma koliko ne-trendovski zvučali, njeguju svoje i trude se održati na površini u kojoj vladaju cajke i ne druge cajke.
Samo to je vrijedno hvale, a kad na to sve skupa dodamo ono što smo čuli na koncertu, onda nije teško pročitati između redaka da je večer bila interesantna, nadahnuta i nadasve veoma ugodna.

Ovčice njeguju intimnu klupsku atmosferu prezentacije, koja se prenosi na pozornicu, svaki od izvođača postaje dio publike, a publika postaje dio pozornice.
To se djelom dogodilo i za ovog nastupa.
Kažem djelom, jer ipak je u publici bilo onih koji zapravo nisu znali što gledaju i slušaju.
No to je normalno za svaki koncert, pa i ovaj.

 Mangroove njeguju svoj izričaj koji se bazira na jazzu, funku, soulu, a i koketira sa popom, doduše u veoma rijetkim trenucima.

Band sačinjavaju Željka Veverec i Toni Starešinić, uz podršku Tomi Novaka na basu (kontrabasu) i Silvia Bočića na bubnjevima.

O Toniju sam već pisao, tako da se ne bih ponavljao ovom prilikom. Samo jedna mala crtica, ali osobna. Vidim da mu je drago eksperimentiranje sa zvukom i u skromnim dozama je eksploatirao tu stranu izričaja i na koncertu. Realno govoreći, bilo je to sa mjerom, ukusno i decentno.

Za moj osobni ukus, volio bih da su jamovski dijelovi malo duži, jer osjećam da Toni u tom segmentu može napraviti lijepih stvari. I na to da nadovežem Tomija, koji je svojim sviranje kontrabasa debelo pridonio zvučnoj slici i njenoj boji.
U trenucima kad je Toni kretao prema širem kontekstu izričaja, Tomi se oslobađao okova kompozicije i putovao u svom smjeru. Bravurozno, ukusno, ritmički podatno i nadasve lijepo i uhu ugodno.
(Kombinacija ovog dvojca na valovima ovakvog izričaja mi je jednostavno draga, i tu ne mogu ništa!)

Bilo bi nepravedno u ovom kontekstu izostaviti i Silvia na bubnjevima, jer je svojim “flegmatičnim” pristupom obogatio scenu ritmikom koja ni na trenutak nije ispadala van konteksta. Precizno kao mašina je poentirao i vodio kompoziciju, pogotovo u trenucima kad bi Tomiokliznuo” na svoju stranu.

Sve u svemu, instrumentalno, ovaj trio zaslužuje svaku pohvalu, ali isto tako, volio bih ih čuti u još neformalnijem okruženju, bez okvira kojeg postavlja sam izričaj grupe na koncertu. (što se babi snilo …)

Kohezivna sila koja drži trio na instrumentima i sve stilove umiješane u „komplot“ izričaja u jednu cjelinu jest Željkin vokal.
Pored oku ugodne scenske prezentacije, Željkin vokal ipak dominira kompozicijom.
Mekan, podatan, osebujan i moćan u svojim okvirima, bogat bravurama, vokal je taj koji daje onaj zadnji i presudan pečat scenskom nastupu ove grupe.

Mangroove postoje na našoj sceni već godinama i imaju ime i reputaciju.

I sve što se veže za njih su opravdali na koncertu.
Sam je koncert sazdan od kompozicija koje su kreirali tokom karijere, ali koje su redom sve uokvirene izričajem kojeg njeguje grupa.
Nemam namjeru taksativno nabrajati kompozicije i njihovo izvođenje, jer u biti kod ovakvog koncepta koncerta to i nema smisla.
Koncert grupe Mangroove je kompaktan koncert u kojem je svaka kompozicija samo dio mozaika, puzzla koja pomaže da se na kraju sagleda cijela slika i bez koje ta slika ne bila cijela, pa i razumljiva.

Mangroove je dobar bend. Nekom se njihova muzika može sviđati, nekome pak ne i tu je pitanje ukusa.
Pitanje ukusa pak pada kad na pozornici ispred sebe imate muzičare koji žive svoju muziku i sa uživanjem sviraju svaku notu. Kad se na to doda izuzetni vokal, onda više ne gazimo po polju ukusa pojedinca, nego po kulturološkom polju u kojem je prepoznavanje i priznaje kvalitete pitanje širine horizonta i obrazovanja.

U tu kategoriju spadaju i Mangroove, a to se i dokazalo na koncertu.
Bilo je vidljivo i po publici i njihovoj reakciji.

Za kraj samo bih citirao kolegu Davora, koji je pratio koncert i na njegovom kraju izjavio: “Seli su mi samo tako!

Onome tko pozna dalmatinski sleng, nema boljeg komplimenta!

Povezani članci