Nick Cave & Bad Seeds – “Skeleton Tree”

Više od preporuke!

Jedna stvar se mora priznati…, a to je da je 2016. godina bila jako plodonosna što se tiče izlaska kvalitetnih albuma.

Obzirom da je zadnje desetljeće, a vjerojatno i duže, bilo klinički mrtvo u glazbenom smislu (dobro, priznajem… bilo je i izuzetaka, na kraju krajeva, čak je i David Gilmour izdao novi album…) dvijeišesnaesta će biti zapisana kao godina kada je rock-glazba ponovo počela davati nekakve znakove života.

Pa odakle početi?!

Dinosaur Jr., RHCP, Leonard Cohen, Radiohead, Pixies, Iggy Pop, David Bowie... svi oni su izdali nove albume u ovoj godini i većinom pobrali odlične kritike, ali jedan album je uvjerljivo zasjeo na prvo mjesto najboljih izdanja 2016. godine.

Radi se o albumu “Skeleton Tree”, Nick Cavea & The Bad Seedsa.

Svakome tko imalo prati glazbeni izričaj Nick Cavea poznato je da su smrt i gubitak općenito teme koje su prisutne na svakom njegovom albumu, međutim, na albumu “Skeleton Tree” atmosfera smrti i žalovanja se provlači doslovce kroz svaku notu.


Nick Cave & The Bad Seeds – “Jesus Alone” / službeni video

Znači, kada znamo da je Cave čitav svoj glazbeni život u pomalo romantičnoj vezi sa smrću, te da je naposljetku zbog obiteljske tragedije došao u situaciju da opjeva smrt svoga djeteta i svoju tugu predstavi svijetu, potpuno je jasno da se takav glazbeni uradak ne može zanemariti i da će podići dosta prašine.

Na samom albumu Nick Cave kao da ima nekakvu proročansku ulogu, jer su neki tekstovi napisani dosta prije smrti njegovog sina.

Od samog početka slušanja sa pjesmom “Jesus Alone” kao da se tmurni oblaci skupljaju oko slušatelja, a princ tame dolazi iz mraka i nagovješćuje dolazak nečeg zlokobnog i bolnog, ali ipak neizbježnog.

Odmah je jasno da je pred nama vrlo snažan album pun iskrenih emocija koje će teško ikoga ostaviti ravnodušnim. “Skeleton Tree” je album koji se nikako ne smije slušati polovično.

Zbog same turobne atmosfere i ispovijedničkog načina pjevanja, gdje više nema potrebe za provokacijom, Cave kao da nas moli da ga saslušamo do kraja jer samo tako može donekle zaliječiti svoju bol i tugu.

Odvažite se, poslušajte “Skeleton Tree”, pa makar požalili što ste ikad čuli za ovaj album.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


 Nick Cave & Bad Seeds –- “Skeleton Tree” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci