Genesis – „Trick of the Tail“

I nakon Gabriela, Genesis!

Poslije šokantnog odlaska Peter Gabriela iz grupe , Genesis su se našli na prekretnici.

Uslijedile su bjesomučne audicije za traženje novog vokala. Na kraju krug se zatvorio i unutar same grupe odlučuju da Phil Collins preuzme ulogu pjevača .

U to vrijeme Genesis je pripadao uz klubu u kojem su bili  Yes, Pink Floyd, King Krimson, .. , u sam vrh progresivnog miljea, te je odluka da Collins preuzme ulogu vokala izazvala nevjericu na Otoku, a i šire…

Međutim kao što obično biva u teškim trenucima, članovi benda se okreću sami sebi, skupljaju energiju i stvaraju remek djelo, „Trick of the Tail“.
Ovo je bio mali uvod da bi se razumjela geneza postanka samog albuma i onog što će se dogoditi kasnije.


Genesis – “Entangled”

Album je objavljen 2. Veljače 1976. godine.

Po izlasku sa svih strana pljušte hvalospjevi, te se penje na #3. mjesto UK Top liste albuma, te na #31. mjesto Billboarda u Americi.

Album otvara pjesma „Dance of Vulcano“ .Tipična Genesis pjesma iz tog vremena sa dosta promjena ritma i kontra ritma.
Jednostavno klasika.

Nastavlja se sa „Entarngled“, malim remek djelom Steve Hacketa. Prekrasna balada, nevjerojatno muzikalna. koja i dan danas slušatelja ostavlja bez riječi

Zatim dolaze pjesme „Squonk“, “Mad Man Moon“, „Trick of the Tail“, ….album zaključuje „Los Endos“.
Kompzicija „Los Endos“ ima neku simboliku, jer sa ovim albumom završava progresivna faza Genesisa. Nakon njega ulaze u „mainstream“.

Pri tome gube Steve Hacketa .

I tako ostadoše trojica koji su prodali brdo ploča i zaradili mnogo, mnogo novaca.

U svakom slučaju „Trick of the Tail“ pripada srednjoj struji progresive toga doba. Album je fantastično zaokružen i samim tim dan danas zvuči svježe.

I nakon 40 godina rado mu se vraćam, ne prođe mjesec, da ga od gušta djelomično ili u komadu ne preslušam.

Topla preporuka kao uvod u Osvrt u kojem ću donijeti presjek rada grupe Genesis u njihovoj progresivnoj fazi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Genesis – „Trick of the Tail“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci