„Kao da je bilo nekad“

Pa i bilo je!

Na današnji dan, 21. Rujna 1958. godine u Zagrebu se rodio Milan Mladenović.

Iako imam jaku želju da počnem sa patetičnim hvalospjevima tipa ˝najveća legenda˝, ˝kralj yu-rocka˝ i slično… , ipak to neću učiniti jer imam osjećaj da niti Mladenović ne bi volio da se na taj način piše o njemu.

Znači, Milan Mladenović, tekstopisac, kompozitor, pjevač i gitarista beogradske rock grupe Ekatarina Velika za koju se, bez puno uveličavanja, može reći da je jedan od najutjecajnijih bendova sa ovih naših bivšojugoslavenskih prostora.

Sami počeci grupe EKV sežu u 1982. godinu nakon raspada grupe Šarlo Akrobata kada su Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović osnovali bend Katarina II.

Ubrzo nakon toga im se pridružuju Margita Stefanović, Bojan Pečar i Ivan Vdović.

Nakon izlaska prvog albuma komercijalni uspjeh benda je bio gotovo pa nikakav zbog pomalo osebujnog i introvertnog stila same glazbe i tekstova, te se publika dosta mučila da prokljuvi, u doslovnom smislu “što je pjesnik htio reći”.

katarinavelikaIpak, mračna atmosfera i poetični stihovi Mladenovića nalaze sve više poklonika tako da svakim novim albumom EKV povećava svoju slavu.

Međutim, svoj kultni status, osim izvrsnom glazbenom ostavštinom, mogu zahvaliti i svojevrsnim prokletstvom zbog kojega je čak pet članova grupe umrlo u razdoblju od 1992.-2002. zbog posljedica upotrebe heroina.

Za sve one koji i nisu baš upoznati sa ovom mega-grupom jugoslavenskog novog vala, ali i za one nostalgične koji se ne mogu dovoljno načuditi kako smo uspjeli od ovakvih bendova koji bi, samo da nije bilo jezične barijere, poharali i tadašnje svjetske top-ljestvice, u vrlo kratko vrijeme uspjeli doći do današnjega glazbenoga gliba iz kojega kao da se nemoguće izvući… tu je internet medij YouTube.

Naime, na njemu se nalazi dokumentarni film Dušana Vasića „Kao da je bilo nekad“ koji nam daje sveobuhvatni pregled karijere grupe sa posebnim naglaskom na pojedine članove benda kako bi se pokušalo rasvijetliti razloge njihove prerane smrti.

Redatelj Dušan Vasić, koji se osamdesetih godina prošlog stoljeća bavio rock kritikom, osobno je skupljao materijale za ovaj film više od dvadeset godina.

Najšokantniji dio samoga dokumentarca je bilo slikovito opisivanje samoga ukopa prvog bubnjara Ivice Vdovića koji je umro od AIDS-a.

Nažalost, to je bio samo početak prokletstva.

Uglavnom, odličan dokumentarni film o sudbini EKV i njegovih članova koja je do danas ostala najdramatičnija i najtužnija rock-priča ikad ispričana na ovim našim prostorima.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


EKV – “Kao da je bilo nekad”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci