„Blue Valentine“ – Tom Waits

Prekretnica prije oluje!

Album „Blue Valentine“ predstavlja svojevrsnu prekretnicu u stilu i zvuku Tom Waitsa, te najavljuje jedan novi smjer koji će se  kompletno formirati kroz trilogiju „Swordfishtrombones“, „Rain Dogs“ i „Frank’s  Wild Years“.
Zvukovno ide prema „prljavijem“ stilu izborom instrumenata, gdje se polako miče od klavira i žičanih instrumenata prema klasičnoj rock postavi električnih gitara, bubnjeva i klavijatura.

Njegov se vokal mijenja polako, postepeno, od mekanijeg barskog signer/storyteller pijaniste, prema zavijanju i režanju koje će se još više razviti kroz već spomenutu trilogiju i nastaviti sve do danas.

Daniel Durchholz, rock kritičar i pisac, najbolje opisuje Waitsov glas kao „namočenog u bačvi burbona, ostavljenog u pušnici nekoliko mjeseci i onda ostavljenog na cesti da ga pregazi auto“.
To namakanje, dimljenje i gaženje je izgleda počelo baš na ovom albumu.


Tom Waits – “Blue Valentines”

Tom Waits je prije svega vrhunski pisac kratkih priča u rangu sa najboljim autorima beat generacije: Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Jack Kerouac, Charles Bukowski, … .  Zamisliti tako vrhunske priče i zatim ih kondenzirati u pjesmu od nekoliko minuta gdje ta priča postaje još moćnija je zaista djelo vrhunskog genija.

Tako pratimo uličnog gangstera Romea koji sa metkom u prsima umire u kinu gledajući film sa James Cagneyem („Romeo is bleeding“), curu koja čeka svog momka koji je otišao u pljačku draguljarnice („Red Shoes By The Drugstore“), prostitutku koja iz zatvora piše pismo svom bivšem momku („Christmas Card from a Hooker in Minneapolis“), saznajemo o  tužnoj sudbini pridošlice u LA („$29“), te izvrsne naslovne balade o izgubljenim ljubavima , krivnji i samoći.

Ali krenimo redom:

Album otvara „Somewhere“, obrada jedne od poznatijih tema iz mjuzikla „Priča sa Zapadne strane“. Waitsov vokal radi prelaze, od već spomentog režećeg na mnogo mekši senzualniji ton.

Premda pjesma ne stoji dobro samostalno, predstavlja savršen uvod u niz priča iz Waitsu dragog miljea.

„Red Shoes By The Drugstore“ –  perkusije i bas na momente isprekidani Raiders on the storm-ovskim klavijaturama savršeno opisuju atmosferu  planiranog poduhvata u draguljarnici koji završava tragično.

„Christmas Card from a Hooker in Minneapolis“ – možda najbolja stvar na albumu. Waits se na tren vraća svom pijanističkom singer/storyteller štihu. Pratimo tužno čitanje pisma koje šalje prostituka svom bivšem dragom, uspomene na život koji su imali i fantazije o životu koji nikad nisu.


Tom Waits – “Romeo Is Bleeding”

„Romeo is bleeding“Romeo je uzor svojoj grupi . Visi sa njima na uglu ulice, priča svoje uobičajene priče, šali se. Nekoliko trenutaka kasnije  umire u kinu sa metkom u prsima.  Jazz swing i povremeni uzvici na španjolskom “Hey Pachuco!”, “Dáme esa pistola, hombre!”, “Hijo de la chingada madre!” transportiraju nas na njuorške ulice među zalizane chicanose.

„$29.00“ – klasičan blues ritam prati priču o sudbini koja čeka naivne došljake u veliki grad.

„Wrong Side of the Road“ – Waitsova voodoo street poezija u najboljem izdanju: “put a dead cat on the railraod tracks, when the wolf bains blooming by the tressel and get the eyeball of a rooster and the stones from a ditch.

„Whistlin’ Past the Graveyard“  – svojevrsni nastavak na prethodnu stvar. Ovo je jedna od onih stvari koja kad je čujete vidite da bi najbolje zvučala uživo sa svojim catchy refrenom i melodijom.

„Kentucky Avenue“ – jedina autobigrafska stvar na albumu ili barem tako zvuči. Waits je stvarno odrastao na Kentucky Avenue u  Whittieru u Californiji. Snažne slike dječjeg ljeta, dječačkih priča, dana ispunjenih nestašlucima ispričanih kroz predivnu piano baladu.


Tom Waits – “Christmas Card from a Hooker in Minneapolis”

„A Sweet Little Bullet from a Pretty Blue Gun“ – stvar u istom tonu kao “Wrong Side of the Road” i  “Whistlin’ Past the Graveyard”  sa čudnim instrumentalom i još čudnijim hermetičnijim stihovima.

„Blue Valentines“ Tom, gitara, bas i uspomene o slomljenom srcu. Ništa više nam ne treba. Uz “Christmas Card from a Hooker in Minneapolis” najbolja stvar na albumu.

Album je producirao Bones Howe, poznat po klasicima „California Dreamin’“ i „Monday, Monday“  od sastava Mamas i Papas.

Topla preporuka u nadolazećim toplim jesenskim danima!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci