Mark Lanegan – SuperUho/03.Kolovoza-2016.

Mračni pripovjedač beskrajne depresije, ali i prkosa.

Treći dan na festivalu SuperUho u Primoštenu donio nam je jednu od najfascinantnijih i najkarizmatičnijih figura rocka, legendarnog Mark Lanegana.

Za bolje upućene, zna se da je Lanegan bio jedan od rodonačelnika grunge pokreta, te osnivač i frontman grupe Screaming Trees.

U iznimno bogatoj karijeri je bio član grupe Queens of the Stone Age, surađivao je sa Greg Dullijom iz sastava Afghan Whigs i nebrojenim drugim glazbenicima. Uz to, Mark Lanegan je napravio i veliku solo karijeru.

Moram priznati da je najveći razlog mog dolaska na SuperUho upravo Mark Lanegan kojega sam prije nekoliko godina gledao u Zagrebu i koji me je oduševio.

Nastup je bio predviđen oko 20:45, taman u sumrak. Idealno vrijeme za nastup mračnog i osebujnog izvođača kao što je on.

MArk5Prvi na pozornicu je izašao njegov gitarista Jeff Fielder, a svjetla na pozornici su se zlokobno prigušila uz nijanse crvene i plave svjetlosti koja su sramežljivo razbijala mrak na pozornici.
Mark Lanegan je ušetao na pozornicu kao nekakav mesija tuge, boli i stao pred mikrofon kao ukleti spomenik koji se sprema pustit glas za koji bi mnogi prodali dušu vragu.

Opće je poznato da on na koncertu nema kontakt sa publikom, niti joj se dodvorava, ali to je Mark Lanegan, koji nam daje sve kroz ono što stvara. A stvara iskrenu duboku mračnu poetiku punu boli, daleko od svijeta površnosti i banalnosti kojim smo okruženi.

Njegovi pokreti na pozornici su veoma limitirani, minimalni. “Zavaren” je za mikrofon od kojeg se skoro ne odmiče. Zlokobnog izgleda, odjeven u tamne nijanse, skoro crne, svojom pjesmom “ugasi” auditorij, sve utihne! I kao u hipnozi se ulazi u njegov svijet tamne “dark” poetike, koja u potpunosti obuzima.

Pjesme se bez pauza kotrljaju kao u nekom snu. Od teme kojom je otvorio koncert “Judgemet Time”, slijede žestoke “Gravediggers Song”, genijalne “I Take Care of You”, “One Way Street”, “I am the Wolf”, i da ne nabrajam dalje. Lanegan maestralno drži koncert u stalnoj napetosti.

Moram priznat da sam bio malo skeptičan kad sam vidio da je u pratnji Lanegana bio samo gitarista Jeff Fielder, ali sam brzo shvatio da tu nema bojazni. Uz trenutno najbolji rock vokal današnjice, gitarista Fielder je odradio sjajan posao.
Mark mu je dao šansu i Jeff  je pokazao svoje. Od nježnih atmosferski obojenih fingerstyle dionica, do brutalno žestokih riffova, koje uz Laneganov glas stvaraju moćnu glazbenu sliku, punu dojmljivih momenata.

Koncert je trajao oko sat i petnaest minuta.
Mark Lanegan se sa pozornice spustio u noć, skoro bez pozdrava. Uobičajeno za njega, dok je publika ostala u nekom transu, jedva svjesna koncerta kojeg su odgledali.

Uzaludno dozivanje na bis nije pomoglo, jer satnica festivala nije ostavila tu mogućnost.

Očaran koncertom baš sam kolegi Jerku rekao da se nikad ni na jednomu koncertu nisam toliko puta naježio.

Prospavana noć je donijela novu percepciju koncerta.
Percepciju koja je još više pojačala početni dojam, da nam je Mark Lanegan podario jednu čarobnu noć punu emocija.

*(Sve fotografije su preuzete sa Facebook stranice festivala SuperUho. Autor svih fotografija je Tomislav Sporiš)

Povezani članci