“Tubular Bells: The Mike Oldfield Story”

Napokon prava istina!

Kad BBC nešto radi emisiju o muzici, onda možete biti sigurni da će duboko ući u problematiku i izložiti sve što je dostupno i relevantno. I ne samo to, zahvaljujući reputaciji koju su stekli svojim dokumentarnim filmovima, možete isto tako biti sigurni da sve što je izloženo, istina!

U par navrata je BBC već razbijao mitove rocka, donoseći na svjetlo dana ne baš glamurozne istine. I u ovom dokumentarcu koji se bavi nastankom remek djela “Tubular Bells”, BBC ruši legendu o dječaku koji je danima sjedio ispred kućnog praga Richard Bransona, dok mu ovaj nije dozvolio da u toku noći, kad je studio slobodan, radi i realizira svoje ideje

Istina je ipak manje “ikonografska“.

Sve je očito počelo od trenutka kad je iz života male obitelji nestala majka. Do tada koliko toliko funkcionalna obitelj je počela pucati po šavovima nakon rođenja posljednjeg djeteta sa Down sindromom. Bila su to vremena kad je to bila velika sramota za obitelj, te je majka jednostavno nestala. Za novorođenče se govorilo da je preminulo na porodu, ali BBC je ipak donio činjenicu da je poživjelo godinu dana nakon rođenja. Odlaskom majke mladi Mike se povlači u sebe i dane provodi u svojoj sobi. Starija sestra Sally ga je naučila tri akorda na gitari, kako bi ga se riješila, ne znajući da je posadila sjeme koje će buknuti u raskošno drvo.

Na njeno iznenađenje, nakon mjesec dana Mike izlazi iz sobe i prezentira joj svoje umijeće na gitari. Koje je bilo daleko od početna tri akorda. Toliko da ga je već u tim trenucima vidjela kao virtuoza.

Priča se odvija dalje i nema je smisla prepričavati, jer onda pada sam film, koji je bogat detaljima koji svi ulaze u genezu nastanaka “Tubular Bells”-a.

Ono što jest novo/novo je prikaz Richard Bransona, koji po sugovornicama, a i po svom priznanju, o muzici nije imao pojma. Ono što je znao, da je propao u svim pokušajima da stvori neki posao i da je ono što mu je ponudio Oldfield preskupo za realizaciju. No, u priču uskače su-osnivač Virgina, Nik Powell i daje golobradom Oldfieldu kredite za ono što će tek doći.

Film isto tako donosi stvarnu sliku Mike Oldfielda, kao mladića koji je povučen, sramežljiv i nadasve nesiguran u sve ono što radi ili bi trebao raditi. Simptomatična u tom kontekstu je i epizoda kad na tešku muku Branson i cijeli tim nagovaraju Oldfielda da napravi jedan jedini koncert u svrhu promocije albuma “Tubular Bells”, koji je tek izašao.

Jedan jedini koncert, i to je sve što je Virgin tražio. (ne zaboravimo, a i sam je Branson izjavio u filmu, „da nije bilo albuma “Tubular Bells”, ne bi bilo Virgina, ne bi bilo leta u svemir …. .. ne bi bilo ni jedne od 400 kompanija koje trenutno posjeduje Virgin Group!)

Mike Instruments

I kad je nakon višemjesečnih probi sve bilo spremno za premjeru, odabrano je kraljevsko kazalište radi samog ugođaja. Cijela krema tadašnjeg londonskog društva je bila pozvana na koncert i to je srušilo Mikea. Sam Branson je svojim isluženim Bentleyem pokupio Mikea za ga odvesti na koncert. Na putu je ovaj jednostavno rekao da ne može nastupiti, jer od treme nema pojam više o ničemu. Branson se našao u nebranom grožđu. jer je znao da kad Mike nešto odluči, da je to, to!

Na tešku muku ga je privolio da izađe na pozornicu obećavši mu Bentleya, kojeg je Mike obožavao. Ovacije koje djelo izazvalo te večeri su u prvom redu iznenadile Mikea. Po njegovom mišljenju, koncert je bio očajan.

No, kolo povijesti se nije moglo zaustaviti. “Tubular Bells” se počeo uspinjati na top listama i taj je uspon trajao više od godine dana. Kad ga je filmski režiser William Friedkin uvrstio kao muziku u filmu “The Exorcist”, bila je to prekretnica za američko tržište. Album je dospio na prvo mjesto top lista sa obje strane Atlantika.

Ostalo je povijest koja se već ući u školama (ne našim !!), kao i sama priča o jednom remek djelu, koje je postalo dio opće kulture!


Tubular Bells The Mike Oldfield Story – Full Version

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci