Peter Green’s Fleetwood Mac – top 10!

Pretežak izbor, koji to ipak nije!

Mnogi koji su disali u šezdesetima i sedamdesetima znaju da je Fleetwood Mac bio dvije godine najpopularniji sastav na svijetu. Teško je danas to predočiti, jer ni jedan od članova benda, a pogotovo Green nije mario za image. Nastupali su na televiziji obučeni s ulice, katkad obrijani, većinom zapušteni, netom izašli iz studija. Današnji trendovi bi ih jednostavno sahranili i vjerojatno ne bi dospjeli dalje od lokalne top liste. O nekoj većoj, gradskoj, bi mogli samo maštati.

Ali bilo je to vrijeme kad je jedino muzika bila bitna, kad su umjetnici bili autori svoje muzike, kad su se se rušili tabui i misao bila daleko slobodnija nego li je danas. Glupo mi je govoriti o tim stvarima koje su danas neshvatljive, jer ispada da sam nostalgičan. Ali nisam, ne žalim za prošlim vremenima, ona su zauvijek iza nas. Žao mi je svih vrsta sloboda koje su nepovratno otišle u povijest s glavnim protagonistima tog doba.

Fleetwood Mac je osnovao Peter Green nakon napuštanja John Mayala i njegovih Bluesbreakersa. Već je u tom sastavu važio za jednog do najvećih blues gitarista u muzici uopće, ali tek je u sastavu Fleetwood Mac do izražaja došla njegova ingenioznost i genijalnost u skladanju. I ne samo to, blues mu je uvijek bio u krvi ali je protokom vremena razvijao svoj izričaj i doveo ga do savršenstva koje je pretočio u vječne standarde “Oh Well” ili “Green Manalishi (With The Two-Prong Crown)”.

Esenca ovih kompozicija je vanvremenska i nema dodirnih točaka s bluesom osim u dubokim korijenima. I da čudo bude veće, svojim je kompozicijama uz suradnju ostalih članova benda, Jeremy Spencera, Danny Kirwana, John McViea i Mick Fleetwooda, Peter Green suvereno vladao svjetskim pozornicama.

Idealista u duši, romantičar po vokaciji, bluesman po opredjeljenju, ekstremno senzitivan u sagledavanju stvarnosti, nije izdržao. Psihički propada te napušta Fleetwood Mac u Svibnju 1970. godine i silazi sa scene. U potpunosti, i to nakon snimanja simptomatično/kaotičnog solo albuma “The End”, kojem naziv sve kaže.

Uporno odbijajući novac od tantijema, zapošljava se kao grobar na mjesnom groblju te tu provodi dvije godine u potpunoj anonimnosti.

Fleetwood Mac nastavlja bez njega. Povijest ovog sastava je stvarno nesvakidašnja, te zahtjeva daleko veći osvrt od ovih par crtica.

Peter Green se vraća na scenu godinama nakon njenog napuštanja i to solo albumima i vlastitom grupom (Splinter Group)

Za ovaj put, donosim deset kompozicija koje su proslavile Petera Greena i Fleetwood Mac, koji je u to vrijeme bio pod njegovim patronatom. Redoslijed će se nekome možda učiniti pogrešnim, ali tu su u pitanju ukusi. Blues čistunci će sigurno imati neku drugu listu. No, ova je sastavljena na temelju ukupnog opusa grupe, uzimajući u obzir ono što je najvažnije, evoluciju izričaja i prilagođavanje stila.

Neću komentirati ni jednu od njih, jer dovoljno ih je čuti i zamisliti samo jedno – ove su kompozicije harale top listama diljem svijeta u svoje vrijeme!!

I za kraj samo jedna napomena.

Prvorangiranu na ovoj listi, “Green Manalishi (With The Two-Prong Crown)”, Peter Green je napisao na odlasku iz grupe. Bila je to ujedno i posljednja velika kompozicija koju je snimio s Fleetwood Mac. Samo nebo zna kako bi se sve skupa odvijalo da je Green ostao u grupi i da su nastavili djelovati u najjačoj formaciji.

Povijesno gledano, nepovratna šteta, ne samo za muziku već i za umjetnost uopće!


Peter Green’s Fleetwood Mac/ – top 10!

10. “Need Your Love So Bad” (1968)

9.  “Stop Messin’ Around” (1968)

8. “Shake Your Moneymaker” (1968)

7. “Searching For Madge” (1969)

6. “Man Of The World” (1969)

5. “Rattlesnake Shake” (1969)

4. “Black Magic Woman” (1968)

3. “Albatross” (1968)

2. “Oh Well” (1969) / part 1

2. “Oh Well” (1969) / part 2

1. “Green Manalishi (With The Two-Prong Crown)” (1969)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci