Dinosaur Jr – „Where You Been“

“A di ste vi bili ’93.?”

Kako bismo barem donekle prežalili otkazani koncert grupe Dinosaur Jr., jednog od najznačajnijih alter rock bendova svih vremena, a koji se trebao održati 24.06.2016. u Tvornici kulture u Zagrebu, podsjetiti ćemo se na njihov album “Where You Been” iz 1993. godine.

Iako je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća vladala prilična gužva na rock sceni ponajprije zahvaljujući strelovitom usponu grunge-a, gdje su bendovi Nirvana, Pearl Jam i Soundgarden toliko popularizirali takvu vrstu glazbe, da su je čak i doveli u „opasnost“ miješanja sa mainstream kulturom.


Dinosaur Jr. – “Not The Same”

Istovremeno postojali su i bendovi koji se nisu toliko isticali, ali su u alternativnim krugovima uživali kultni status. Jedan od takvih bendova je i Dinosaur Jr. koji su svoj najveći komercijalni uspjeh postigli upravo sa albumom “Where You Been”,  prvenstveno zbog hita “Start Choppin” koji je odlično kotirao na rock-ljestvicama.

Album je prepun odličnih tekstova i još boljih gitarskih solo dionica od kojih bih izdvojio one na “Out There”, “What Else Is New” i “Get Me”.

Slušajući “Where You Been” odmah se može primjetiti da je u usporedbi sa njihovim prijašnjim albumima osjetno mračniji sa dominirajućim osjećajem tuge, što se posebno ističe na pjesmama “What Else Is New” i “Not The Same”.


Dinosaur Jr. – “Drawerings”

Nadalje, slušajući ga danas, znači sa vremenskim odmakom od dvadeset i nešto godina, dolazimo do zaključka da “Where You Been” sadrži gotovo sve najbolje što su Dino Jr. snimili 90-ih godina. Možda jedino fali “Feel The Pain” i “The Wagon”. Moglo bi ga se bez velike zadrš proglasiti klasikom alternativnog rocka.

Na “Where You Been” se primjećuje odskok od dotadašnjih akustičnih elemenata i puno se više pažnje pridalo distorziranom zvuku gitare, što bi se lako moglo protumačiti kao namjerno koketiranje sa tada aktualnim grunge-om. Ali čini se da je to i bio recept za uspjeh, a osim toga, krajnji rezultat je više nego dobar.


Dinosaur Jr. – “Out There”

Jedina zamjerka koja se desila u tome procesu je ta da su istovremeno izgubili onu produkcijsku sirovost koja je dolazila do izražaja na prijašnjim albumima.

Mnogi fanovi koji prate njihov rad još od njihove hardcore punk faze zamjeraju im da su se sa ovim albumom prodali i izgubili svoj originalan zvuk. Međutim, prije bih rekao da se radi o evoluciji samog benda koju doživljavaju svaki iole ozbiljniji glazbenici, a koja je kao takva i neophodna.


Dinosaur Jr – “Start Choppin”

Mislim da je veliki gubitak što smo ostali uskraćeni za ovaj koncert, jer Dinosaur Jr. prati glas da je odličan live band. Ipak, mjesta za popravni ima, jer im upravo izlazi novi album, stoga… držimo palčeve, a dotad se možemo zagrijavati sa “Where You Been”.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike,
kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or
any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci