Dire Straits – “Communiqué”

Biser nepomućenog sjaja!

Nakon meteorskog uspjeha prvijenca i okončane velike turneje, Dire Straits se povlači u Nassau i u studiju snimaju nasljednika.

Nije bilo lako napraviti album koji će naslijediti veliki hit i pri tom ostati svoj.

Da li su uspjeli, teško je jednoznačno odrediti, jer u biti pri bilo kakvom ocjenjivanju ovih dvaju albuma i njihove razlike gazimo po subjektivnom polju.

Ako se mene pita, jesu!

Evo zašto!
Prvijenac jest donio na scenu svježi izričaj, potpuno nov u prezentaciji i privlačan u pakovanju. Nošen hitom “Sultans of Swing”, album je lansirao grupu ravno u prvi razred otočkog, pa i svjetskog rocka. I donio joj status jedne od najvećih grupa svog doba.


Dire Straits – “Once Upon A Time In The West”

Bilo je to prvorazredno iznenađenje, kako za auditorij gladno novoga, tako i za samu grupu. (Par mjeseci prije meteorskog uspona, braća Knopfler su bili anonimusi koji su svirali nakon redovnog posla.)

Ovakav uspjeh prvog albuma je u sebi nosio embrio zvan, “prokletstvo drugog albuma“. Drugim riječima Dire Straits nisu bili prva grupa koja je uspjela pokoriti svijet prvim albumom, ali malo ih je prešlo velik greben zvan, drugi album.

“Communiqué” je izašao i počeo svoj pohod. Put koji mu je popločao prvijenac, lako je prošao i nastavio svoj.

Iako su mu spočitavali sličnost, pa čak ga proglašavali blijedom kopijom prethodnika, “Communiqué” je nemilosrdno prkosio i zasjeo na vrhove top lista, postižući zlatne, platinaste, duple platinaste tiraže.

Ne za ništa!


Dire Straits – „Where Do You Think You’re Going“

Album otvara “Once Upon a Time in the West”. Ako je “Sultans of Swing” bio pečat grupe, “Once Upon a Time in the West” je postao ono što grupa jest bila, njihov “sound”, zaštitni znak.

Na nju se naslonila tema “News”, koja malo toga ostavlja nedorečenog i kad smo spremni na ostatak albuma „u stilu“, dolazi “Where Do You Think You’re Going?”. Vrhunac albuma, vrhunac akustičnog izričaja ove velike grupe. Ova je tema sazdana od svega što Dire Straits čini velikim. Knopflerov vokal “ubija” svojom uvjerljivošću, ljubavna lirika mračna, višeznačna, a muzika, muzika vanvremenska. Produkcijski dovedena od savršenstva, akustična gitara daje možda najljepše zvukove ikada otisnute na nekom nosaču zvuka. Podcrtane komorne atmosfere, tema nas vodi kroz pakao kontemplacije beznađa, nestajanja svake nade. Prekrasno!

I prije nego nastavim, nešto što vjerojatno nigdje niste pročitali, ni čuli.
Dakle, učinite napor, izolirajte prve tri teme,“Once Upon a Time in the West”, “News” i “Where Do You Think You’re Going?”. Dobit će te biserni niz kojeg svjetlo zvuka u ovom obliku do tada nije obasjalo. Veličanstvene u kompoziciji, prekrasne u ambijentu, nenadmašne u produkciji, ovaj trio sam za sebe može nositi bilo koji album, bilo kada i na bilo kojem mjestu. Kompaktnosti i kohezivna sila koja ih spaja možda i nije vidljiva na prvi pogled, ali protokom vremena izlazi na površinu. I postaje očito, sve tri teme se stapaju u jednu cjelinu. I to je ono po čemu ovaj album odskače od svih ostvarenja grupe Dire Straits, pa i šire. Album nastavlja naslovna tema, “Communiqué”, koja na već očekivani način donosi grupu u svom visokom standardu.


Dire Straits – “Communiqué”

“Lady Writer“ je bila izdvojena na singlici. Ne za ništa, no sa ove vremenske distance je jasno da je nepravedno bila istureni igrač. Upotrebljavajući formulu “Sultan of Swing”, Dire Straits još uvijek na pitak način sakuplja poene.

“Angel of Mercy”, “Portobello Belle”, “Single-Handed Sailor” i “Follow Me Home” su teme koje su uz “Lady Writer” zauzele drugi stranu vinila. Teme ni malo ne odskaču od visokog standarda albuma, iako svojim postojanjem donekle poentiraju na superiornost prve tri.

Moram pak izdvojiti “Follow Me Home”, u kojoj se Mark Knopfler najviše približio izričaju JJ Calea. Kako tekstualno, tako i muzički. No za razliku od JJ Calea, Mark ubacuje pomalo psihodeličnu atmosferu, više iscrtanu za producentskim pultom, nego samom muzikom. Dostojan “closer” albuma!

Dire Straits su se pojavili kao iz nekog inata, kad su svjetla šezdesetih skoro bila pogašena. Svojim novim i svježim izričajem su kao meteor osvijetlili potamnjelo rock nebo, ali nažalost, bila je to jedna od rijetkih iskri, nedovoljno jaka da bi upalila veći plamen.

Album “Communiqué” je izašao u godini u kojoj se izumiranje “dinosaurusa” neselektivno nastavilo. Svojim je postojanjem donekle odgodio ono neminovno, što se već nadziralo iza horizonta.
Bila je to tama koja se nadvila nad kreativnom muzikom dvadesetog stoljeća, nagovještavajući srednji vijek i dolazak inkvizicije!

Dire Straits su nakon ovog albuma izdali cjenjenije albume od albuma “Communiqué”, koji biva nepravedno potisnut u ukupnom opusu grupe, te ovim putem nastojim ispraviti povjesnu nepravdu!

Dire Straits su otišli u povijest kao legenda!

Sa svojim izričajem, svojim zvukom, svojom bojom!

Ukratko, bit će pamćeni kao – Dire Straits!


Dire Straits – “Communiqué”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci