Chick Corea – „Mad Hatter“

Novi horizonti!

Pomalo neobična preporuka / recenzija, no, vjerujem da će biti jasnije nakon par rečenica.

Dakle, Chick Corea je snimio „Mad Hatter“ nakon iznimno uspješnog albuma „My Spanish Heart“, sa kojim je pobrao lovorike, ne samo u fuzijskim krugovima.

No za moj ukus, jednostavno mi nije legao. Ne znam zašto, nažalost, nisam se ni potrudio ući u samu bit i savladati tu prepreku, što mi je inače bio običaj. Iz jednostavnog razloga, nedugo nakon što mi je u ruke došao „My Spanish Heart“, Corea izdaje „Mad Hatter“, koji mi liježe iz prve, čak štaviše, otvora mi nove horizonte eklektičke fuzije.


Chick Corea – “Dear Alice” 

I po prvi puta i nakon tko zna koliko godina, akustični jazz mi se otvara u svoj svojoj raskoši. Doduše, nije to bio „onaj“ akustični jazz, dosadan, predvidiv i ritmički monoton, već jedan novi svijet u kojem žičani i duhaći instrumenti pletu mrežu, u koju sam se zalijepio kao „mušica bez glave“.

Nedavno sam ga ponovo poslušao, i to ne jednom. Obožavam slušati djelo koje me obuzima kao da ga prvi put čujem, iako znam i poznam svaku notu, svaku pauzu.

„Mad Hatter“ je djelo koje biram, kad sam ispred gomile iz koje trebam odabrati njih par, jer ipak, slušati se može samo u nekom ograničenom vremenu.

Sam album nastaje kao muzička impresija Chick Coreae, inspirirana bajkom za djecu „Alica u zemlji čudesa“.


Chick Corea – “Falling Alice”

Album je toliko stilski i kvalitativno ujednačen, da je jednostavno nemoguće izdvojiti neku temu i u nju uprijeti prstom. Dakako, album nema singlice, jer bio bi zločin bilo koju od tema otrgnuti iz njenog habita i izložiti je samu.

Ovaj album (nepravedno!) ne zauzima neko značajnije mjesto u opusu Chick Coreae i pomalo mi nije baš jasno, radi čega?

Znam da je prethodnik daleko artikuliraniji i stilski veoma određeniji, no „Mad Hatter“ je djelo u kojem Corea priča priču atmosferom. Podcrtana igrom žičanih i duhaćih instrumenata, atmosfera je ta koja osvaja i vodi nas kroz priču. Izlaganje jest malo rastrgano, no ide svojim tokom. Nema naracije, samo operni vokal egzistira skoro kao instrument. Nema kontinuiteta klasičnog izlaganja, ali zar je to uopće bitno kad o muzici govorimo?

Bilo kako bilo, „Mad Hatter“ za mene osobno, nakon opusa Return to Forever, ostaje jedno od najjačih djela Chick Coreae, ma koliko svi oko mene šutjeli o tome!


Chick Corea – „Mad Hatter“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci