Juraj Belković – “Sreća je gdje si ti”

Ugodan album za još ugodnije slušanje!

Pod ruke mi je došao album meni slabo poznatog autora Juraja Belkovića.

Doduše, gledao sam ga na koncertu posvećenom grupi Dire Straits, na kojem je pokazao impresivno umijeće baratanja gitarom i još veće u “skidanjuKnopflera i njegovog zvuka.

No album “Sreća je gdje si ti” nosi autorsku i samim time, drugačiju muziku. Ne toliko sa čisto muzičke strane, koliko u samom ambijentalnom ugođaju.

Još uvijek pod utjecajem Dire Straitsa, Belković kreće na solo putovanje kroz labirinte (svoje) duše.

Autobiografskom romantičnom lirikom sa mokrih pločnika podcrtava ukupan ugođaj i usprkos stilskom opredjeljenju, daje mu osobni pečat.


Juraj Belkovic feat Mario Petrekovic “Idemo na more”

Za razliku od Dire Straits, nalazi se u nešto komornijem okruženju, koje ga približava mekom centru popa

Sve ovo čini ovaj album idealnim za ljetno slušanje, katkad neobavezno, katkad sa pažnjom, koju pak zaslužuje.

Album je sazdan većinom od ujednačenih tema. Manje više sve su hitoidne, posebno “Idemo na More”, koja je komotno mogla postati ljetni hit, bilo kada.

No dvije teme ipak odskaču od (visokog) prosjeka albuma.

Možda zato jer žanrovski ne pripadaju ostalima ili pak .. ono osobno.

„Dvije Zvijezde“, tema jazzy ugođaja. Arsen Dedić gostuje kao vokal, a na pianu je Matija Dedić. Samo sudjelovanje oca i sina kaže dovoljno za sebe. Posebno iznenađenje je ipak Matija na klaviru, djeluje veoma inspirativno. Sve skupa, lijepo i uhu ugodno.

I druga tema, moj favorit na albumu, instrumental “Henok”.


Juraj Belković feat. Arsen Dedić – “Dvije Zvijezde”

Iako biblijskog naziva, odsviran samo na akustičnoj gitari korača tragovima klasičnog pristupa kompoziciji uz lijepe melodijske linije. Ukratko, komad koji  na momente asocira na srednjevjekovne dvorove (mediaval), i kojeg bi vjerujem, Blackmore veoma rado imao na svom repertoaru!

Produkcija na albumu je čista. Zvuk je dobro balansiran. Nema tragova bilo kog eksperimenta, ni igre sa instrumentima. Što je u kontekstu ove muzike i njenog izričaja. Na trenutke podsjeća na “zagrebačku školu“, koju su eksponirali rana Josipa Lisac i grupa Time.

Drugim riječima, ovo je ona vrst produkcije koju i ne primjećujete na albumu, jer je kao takva u potpunosti u službi kompozicije.

Album je izdan davne 2010. godine, što drugim riječima znači da egzistira već pet godina među nama. I ništa lošega u tome da je bar bio zastupljen u medijima u bilo kakvom obliku. Možda i jest, ali osobno, po prvi se put susrećem sa njime, iako poprilično često slušam radio i to ne samo jednu stanicu.

Žalosno, jer to ne ukazuje na status ovog albuma, koliko na činjenicu da mu nema mjesta u našim sredinama u kojima caruju cajke i turbo folk. („Upomoć, umire nam Rock’n Roll!“).

Topla preporuka za nastupajuće ljetne vrućine!


 Juraj Belković – “Sreća je gdje si ti” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci