“Apocalypse Now”

„I Love the Smell of Napalm in the Morning“!

Kako u par rečenica sažeti ono što ne može stati u debelu knjigu?
Nikako, stoga, neću niti pokušati.

Ovu preporuku sa moje strane, donosim taksativno, i kao takvu je treba uzeti.

Dakle, označiti film „Apocalypse Now“ najvećim filmom ikada snimljen, ipak je malo nepravedno prema svim ostalim velikim filmovima. Dati mu auru najkarizmatičnijeg, puno je bliže istini, ali još uvijek, nepravedno prema ostalim koji zaslužuju taj epitet.

Film „Apocalypse Now“ je jednostavno film sam za sebe.


Apocalypse Now: Smell of Napalm in the Morning w Robert Duvall

Ne trpi nikakve poredbe, jer ga se i nema s kime usporediti. Pogotovo kad govorimo o epskim razmjerima. Sama višeslojnost filma, priče, scenarija, fotografije, i glume je jednostavno neponovljiva u svojoj esenciji, a time i u vremenu.

„Apocalypse Now“ svojim celuloidnim plaštom pokriva sve moguće aspekte ljudskog bivstvovanja, egzistencije, samo-destruktivne naravi i istog takvog života.

„Apocalypse Now“ izvrće ploču naopako i glorificiranjem rata, u stvari šalje snažnu antiratnu poruku.

Film isto tako, na realan i do bola iskren način hvata trenutke ratnog ludila, gdje se gube sve civilizacijske tekovine i kad u svari vidimo da je čovjek ništa drugo već još jedna obična životinja, predator na samom vrhu hranidbenog lanca.

I da se vratim na sam film.


APOCALYPSE NOW: FINAL CUT – Official Trailer

Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen i još nebrojeno njih, dalo je uloge života, a mnogima je ovaj film bio odskočna daska u karijeri.

Da bi celuloidnu sliku približio što više stvarnosti, režiser je insistirao na nevjerojatno realnim scenama, tako da je samo nastajanje filma postala posebna priča. Toliko posebna, da je izdan još jedan film na tu temu.

Bilo bi nepravedno ne spomenuti i najvažnijeg čovjeka koji je stajao iza ovog projekta.
Francis Ford Coppola!

Puno je filmova napravio, ali ovaj mu je samo jedan.


Apocalypse Now – The End

I za kraj, nakon 35 godina još uvijek živi izreka „I Love the Smell of Napalm in the Morning“, rečenica koja je obilježila i vjerno oslikala jedno cijelo razdoblje.

Izreka se toliko uvriježila u svakodnevnom vokabularu, da bi vjerojatno mogla poslužiti kao podnaslov ovog velikog filma.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci