Lynyrd Skynyrd

Kontemplacija o…

Ako me ista može “dignuti” (prirodnim putem!) tokom mog 47-mogodisnjeg bivstovanja, to su bili i do dana današnjeg ostali Lynyrd Skynyrd. Njihov “vragolasti” divlji ritam i magija tri gitare jednostavno me čine sretnim.

Prvi put sam ih čuo sa 13 godina. I to je jedini bend koji sa istim žarom slušam od tog dana. I nikada, bukvalno, nikada mi nisu dosadili. Na nesreću, zla kob, kao većinu dobrih i pravih ljudi kao za inat, zahvatila je i njihove članove. Magija benda nije dugo trajala. Većina benda je poginula u avionskoj nesreći.

I kad to nitko nije očekivao, Ronniev brat Johnny Van Zant, koji je u trenutku nesreće bio dijete, nastavlja “obiteljsku” tradiciju. Imao sam sreće i gledao Johnnyev koncert 1992. u Londonu. I da, bilo je nestvarno! Drhtao sam od uzbuđenja cijela 2 sata koncerta, a pogotovo na kraju, kada je gospođa Rosington, prateći vokal, žena gitariste Gary Rossingtona, najavila “Free Bird”.

Bila je to posveta ne samo preminulim članovima benda, već i Duane Allmanu, Jimi Hendrixu i svim velikim ikonama rocka koje su prerano napustili ovaj svijet.


Lynyrd Skynyrd – Freebird – 7/2/1977 – Oakland Coliseum Stadium

S 13 godina sam otišao u posjet stricu u Irsku, a sa sobom u glavi ponio njihov “Gold & Platinum“, moj prvi album Lynyrd Skynyrda. U toj dalekoj zemlji sam kupio kazetu s prva dva albuma grupe. Slušao ih danima, bez prekida. Na Sony walkmanu, (kojeg nekim čudom imam i dan danas!)

Na sve ovo skupa je došao “One More From the Road“, po meni jedan od najboljih živih albuma uopće. Nosio je temu “Traveling Man”, nestvarnu, divnu kompoziciju koje nema na nijednom studijskom albumu.

Poseban “šmek” bendu daju tekstovi koje je pisao Ronnie Van Zant. Negdje sam pročitao, (ako je istina), da Ronnie nije znao čitati i pisati, te da je sve tekstove imao u glavi?! Lirika koju je isporučivao je bila jednostavna, ali vrlo realna. Mogu slobodno reći, veoma poučni, posebno za tinejdžera koji tek počinje živjeti.


Lynyrd Skynyrd – “Sweet Home Alabama”

Sjećam se jedne prilike, sreo sam se sa jednim prijateljem i u toku razgovora se dotakli teksta teme “Simple Man”. Njegovo je mišljenje bilo da je tekst banalan, dok je meni bio divan! Jednostavnost ove teme se može lako zamijeniti sa banalnošću tekstova u narodnjacima, jer na jednostavan način opsuju sam život. “Simple Man” je inače pjesma koja govori o majci koja savjetuje sina i ući ga pravim životnim vrijednostima. I time ga sprema za avanturu zvanu život.

Kad o tekstovima Lynyrd Skynyrda govorim, posebno me dotakao tekst pjesme “Was I Right or Wrong”. U temi Ronnie preispituje svoj odnos s ocem, jer kao svi mladi rokeri, nije imao dobar odnos s njime. Kako radi bunta, tako radi svjetonazora.

I na kraju, kad je isprobao “sve slasti rokerskog života”, Ronnie se pita dali je to sve skupa bilo vrijedno onog momenta kad ga je umjesto u kući gdje ga je htio posjetiti, našao na groblju. Tekst je fiktivni, jer nažalost, u ovoj je priči otac nadživio sina. Nakon svega gubitka, otac je ipak izjavio da je ponosan na svog sina i na njegov rad.


Lynyrd Skynyrd – “Simple Man” – Live At The Florida Theatre / 2015

Sama muzika koju je isporučivao Lynyrd Skynyrd je “neka druga pjesma”. Allen Collins, Gary Rossington, Ed King i Stevie Gainesom su isporučivali mala remek djela. Većinu pjesama jest napisao Allen Collins, ali finalna verzija je bila rezultat zajedničkog rada svih u grupi. Svaka je nota precizno odmjerena, kompozicije s veoma malo improvizacije, ali sa predivnim gitarskim solima i melodijama, tvorile su izričaj koji je smjestio ovaj bend u “Southern Rock” ligu.

Mnogi su ih ocrnjivali kao rasistički bend, mada sam mišljenja da to nije točno. Bili su jednostavno ponosni na svoje korijene i rodnu grudu. Taj ponos i inat je generirao njihov najveći hit, koji će uskoro postati himna južnog djela sjevernoameričkog kontinenta. Dakako, radi se o temi “Sweet Home Alabama”.
Pjesma je nastala kao refleks i inat na pjesmu Neil Younga, “Southern Man”, u kojoj Young kritički secira južnjački mentalitet. Pogodio je u centar, jer su Ronnie i Lynyrd Skynyrd uzvratili s pjesmom “Sweet Home Alabama”. U njoj je stih “I hope Neil Young will remember, Southern men don’t need him around anyhow“.

Godinama kasnije, Neil Young je replicirao u jednom razgovoru za medije. Rekao je da mu je ipak drago što je postao dio tako velike pjesme.

Da, mnogi su prerano otišli!
I Gregg Allman je napisao temu “Please,God, Rest His Soul”!

I za kraj, nešto što mi je ostalo u sjećanju za cijeli život. Jednom su Ronniea pitali zašto pjeva bos na koncertima?

Ovaj je odgovorio,: ”I love to feel that stage burn!

 *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci