ST-@rt – Split, Judino Drvo / 25. Ožujka-2016!

Svi zadovoljni!

Ovogodišnji ST-@rt je gotov!

Na finalnoj večeri nastupilo je šest bendova koji su dobili najviše glasova u tijeku održavanja festivala.

Da li je to bio i fer izbor, teško je govoriti na temelju kratkog upoznavanja? Uz to, svaki od sastava je imao svojih dobrih i onih manje dobrih trenutaka. No, o ukusima se ne raspravlja, pogotovo ne u  muzici/umjetnosti.

Prvi su na pozornici izašli Splićani, Mind Zoo. Mlado i energično su otprašili svoj blok. Nakon njih je nastupio 058, isto iz Splita. Bend izašao sa novim/starim gitaristom Draženom, koji je uistinu impresionirao sa onim što je pokazao. I dakako, time je preobrazio zvučnu sliku. Rhea iz Šibenika je bila sljedeća, i uz tehničke poteškoće pošteno odradila svoj dio. Slijedili su Anarhiv, Republika i Pale Blue.

Nemam namjeru pisati o svakom bendu posebno, jer sam to manje više pokrio prijašnjim osvrtima. Samo bih se osvrnuo na par činjenica.

Posljednja večer je definitivno dokazala da je 15 minuta premalo da bi se upoznalo neki sastav. Da, možemo govoriti o tome da li netko dobro svira ili ne, možemo govoriti da li netko ima scensku prezentaciju ili je „mrtvo puvalo“, možemo govoriti da li nam se neki bend sviđa, a drugi ne, ukratko možemo govoriti o mnogo čemu, ali dati definitivni sud o nekom sastavu u tom trenutku, jednostavno ne možemo.

Dokaz je tomu Pale Blue, koji je prve večeri izgledao veoma blijedo (iako je pobjedio te večeri!), skoro beskrvno i pored sveg upiranja, a sinoć je zasjao.

Pobjedu na festivalu ST-@rt 2016. je odnio bend iz Čapljine, Anarhiv, te mu ovom prilikom čestitam!

U biti, svi bendovi koji su nastupili na ovom festivalu su pobjednici, jer u današnje vrijeme retardirane medijske logike i turbo folka, uzeti gitaru u ruke i prašiti rok, zaslužuje dubok naklon.

Ove su mi večeri donijele i jedan drugi rakurs budućnosti rocka na našim prostorima. Očito je da volja postoji, očito je da ti momci imaju neka sredstva za kupovinu opreme, očito je da postoje autorski napori i dakako, očita je nebriga establišmenta o kulturi mladih. No, isto tako je očito da ispod površine buja život, koji čeka priliku da izađe na površinu.

Možda smo u situaciji koja je poznata svijetu muzike, a govorim o početku šezdesetih u Engleskoj, „kad je vrijeme gitara i četveročlanih grupa bila prošlost!“, a golobradi mulci ignorirali taj isti establišment i prolili ulicama muziku koja će zarobiti cijeli svijet.

Hoće li to dogoditi ovdje i kada, teško je prognozirati?

Ne vidim toliku snagu koja će krčiti taj novi put u ovoj žabokrečini, ali i najveća lavina nastaje s malom, bezopasnom grudom snijega!

Moram dati kredite organizatorima, jer su u ove zimsko/proljetne večeri napravili to da Split ipak dopuže iz učmale rupetine i izađe na svjetlo pozornice, gdje se diše punim plućima.

I za kraj moram parafrazirati kolegu Cinottija,
Judino Drvo svojim postojanjem i ST-@rt svojim održavanjem vraćaju Splitu dignitet grada!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *